SenioriKamu – sosiaalista tukea ja toivetapahtumia

Miina Sillanpään Säätiön ja Harjulan Setlementti ry:n yhteisen SenioriKamu-hankkeen (2023–2025) tavoitteena on ikääntyneiden henkilöiden yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteiden lievittyminen ja osallisuuden kokemuksen vahvistuminen etsivän työn ja vapaaehtoistoiminnan kautta. Toiminnassa etsitään ja valmennetaan vapaaehtoisia henkilöitä SenioriKamuiksi yksin kotona asuville ikäihmisille. Kamupareille mahdollistetaan yhteisiä elämyksiä, jotka tuovat arkeen mielekästä tekemistä ja sisältöä.

Taustaa

Ikääntynyt nainen kävelee kävelysauvojen kanssa pois päin kamerasta puistossa.

Yhä useampi ikääntynyt henkilö kokee yksinäisyyttä ja sosioemotionaalisen tuen puutetta*. Ikääntyneet kokevat, ettei heidän sosiaalisiin tarpeisiinsa vastata, eikä heille tarjota riittävästi keskustelumahdollisuuksia tai kohdatuksi tulemisen kokemuksia. Sosioemotionaalisen tuen puute voi johtaa ikääntyneen henkilön osallisuuden vähenemiseen, heikentää hänen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan ja lisätä syrjäytymisriskiä.

Sosioemotionaalisiin vajeisiin vastataan SenioriKamu-toiminnalla, jossa vapaaehtoiset ja seniorit kohtaavat säännöllisesti ja liikkuvat yhdessä ikääntyneen asuinalueella. Tämä edistää senioreiden arjen toiminta- ja vaikuttamismahdollisuuksia ja kohdatuksi tulemisen kokemuksia. Toiminta antaa merkityksellisyyden kokemuksia, tekemistä ja seuraa myös vapaaehtoiselle.

(*Van Aerschot & Kröger. 2022. Hoivaköyhyys kasvattaa vanhuusiän eriarvoisuutta.)

Toiminta

SenioriKamu-hankkeessa valmennetaan vapaaehtoisia toimimaan SenioriKamuina ja yhdistetään heidät kamupareiksi yksin kotona asuvan ikääntyneen henkilön kanssa. Kamuparit tapaavat lähtökohtaisesti 1–2 kertaa kuukaudessa ja tekevät molemmille mielekkäitä asioita yhdessä. Miina Sillanpään Säätiö toteuttaa toimintaa Helsingissä (Kontula ja Malmi sekä lähialueet) ja Harjulan Setlementti Lahdessa.

SenioriKamu-toiminta pohjautuu ikääntyneen henkilön ja vapaaehtoisen tarpeisiin ja toiveisiin ja muotoutuu heidän näköisekseen. Toiminnassa ja kohtaamisissa vahvistetaan ikääntyneen henkilön ja vapaaehtoisen henkilökohtaisia voimavaroja ja tuodaan esille heidän taitojaan ja vahvuuksiaan. Hanketyöntekijä tukee kamuparia säännöllisellä yhteydenpidolla ja mahdollistamalla kamuparille yhteisiä elämyksiä.

Lähde vapaaehtoiseksi

Kaipaatko merkityksellistä tekemistä? Luistaako juttu senioreiden kanssa? Lähde vapaaehtoiseksi SenioriKamuksi!

Vapaaehtoisen ja seniorin muodostamat kamuparit tapaavat 1–2 kertaa kuukaudessa ja tekevät molemmille mielekkäitä asioita yhdessä. Yhdessä voidaan käydä esimerkiksi tutustumassa paikalliseen kulttuuritarjontaan tai kävellä rauhallisesti korttelin ympäri. 

Seniorin kamu voi olla minkä ikäinen henkilö tahansa. Toiminta on yhteistä ulkoilua ja kuulumisten vaihtoa ikäihmisen lähialueella. Tapaamiset ovat vapaasti sovittavissa sinun ja seniorin aikataulujen mukaan. 

Vapaaehtoisena saat

  • mahdollisuuden tehdä hyvää ja viettää aikaa ikäihmisten kanssa
  • kattavan valmennuksen ja hanketyöntekijän säännöllisen tuen
  • uusia tuttavuuksia ja lisäkoulutusta toivomistasi teemoista 

Aiempi kokemus vapaaehtoistoiminnasta ei ole tarpeen. Valmennamme kaikki vapaaehtoiset tehtävään. Vapaaehtoisille järjestetään lisäkoulutusta heidän toivomistaan teemoista ja vertaistapaamisia muiden vapaaehtoisten kanssa. Hanketyöntekijä kulkee kamuparin matkassa ensitapaamisesta lähtien, ja häneen voi olla yhteydessä kaikissa kysymyksissä. 

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tästä

Seniori – Lähde mukaan toimintaan

Kaipaatko mielekästä tekemistä arkeen? Haluaisitko seuraa liikkeelle lähtemiseen? Tule mukaan SenioriKamu-toimintaan!

SenioriKamu-toiminnassa saat seuraksesi vapaaehtoisen, jonka kanssa viettää mukavaa aikaa yhdessä. Yhdessä voitte esimerkiksi käydä kävelyllä, pistäytyä kirjastossa tai vaihtaa kuulumisia pihakeinussa. Oman kamun kanssa on turvallista tutustua oman lähialueen tarjontaan ja kokeilla uusiakin juttuja. 

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Sähköisen ilmoittautumisen lisäksi voit ilmoittautua mukaan ottamalla yhteyttä alueesi hanketyöntekijään. Yhteystiedot löydät sivun alaosasta.

Katso videolta, mikä sai 93-vuotiaan Kertun lähtemään mukaan SenioriKamu-toimintaan.

Voit ilmoittaa ikääntyneen läheisesi mukaan SenioriKamu-toimintaan hänen suostumuksellaan. Olemme yhteydessä ilmoittautuneisiin henkilökohtaisesti.

Vapaaehtoistoiminta osana opintoja

SenioriKamu-vapaaehtoisuus sopii myös opintojen osaksi. Vapaaehtoisena pääset tutustumaan ikäihmisiin ja kartutat arvokkaita työelämätaitoja.

SenioriKamu-hankkeessa voi lisäksi suorittaa harjoittelujakson, ja siinä kerättävä aineisto ja kehittämistyön tulokset tarjoavat aiheita opinnäytetöihin. 

Jos olet kiinnostunut liittämään SenioriKamu-toiminnan opintoihisi, ota yhteyttä alueesi hanketyöntekijään.

Yhteystiedot

Miina Sillanpään Säätiö, Helsingin alue

Hankepäällikkö Jenni Karvonen
jenni.karvonen@miinasillanpaa.fi
tai
seniorikamu@miinasillanpaa.fi
p. 044 0151 756

Harjulan Setlementti ry, Lahden alue

Hankekoordinaattori Johanna Kautonen-Abass
johanna.kautonen-abass@harjulan.fi
p. 044 7725 034

Yhteiskehittäminen

SenioriKamu on Miina Sillanpään Säätiön ja Harjulan Setlementti ry:n yhteishanke, jota Säätiö koordinoi.

Yhteistyökumppaneita Helsingin alueella ovat Malmin ja Mikaelin seurakunnat ja Helsingin kaupungin Seniori-info. Lahdessa yhteistyökumppaneina toimivat Lahden vanhusten asuntosäätiö ja Kiinteistö Oy Harjulakodit sekä Lahden seurakuntayhtymä.

Hankkeen ohjausryhmässä on mukana yhteistyökumppaneiden lisäksi Kansalaisareena.

Vapaaehtoisvalmennukset

SenioriKamu-vapaaehtoisia valmennetaan jälleen torstaina 10.4.2025.

Ilmoittaudu mukaan tästä.

Jos valmennuksen ajankohta ei ole sinulle sopiva, ota yhteyttä oman alueesi hanketyöntekijään.

Kaikkien vapaaehtoisten kanssa järjestetään alkutapaaminen, jonka kautta pääset mukaan toimintaan nopeasti, halutessasi myös ennen valmennusta.

Aineistot

  • Esite, sähköinen (pdf)
  • Esite, printattava, A5-flyer, 4-sivuinen, tulostusohje: käännä lyhyen reunan ympäri (pdf)

Rahoitus

Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.