Aivoviikko muistuttaa meitä kaikkia siitä, miten jokainen voi omilla valinnoillaan edistää aivoterveyttään ja pienentää tunnettuja muistisairauksien riskitekijöitä. Viikolla kiinnitetään huomio aivoterveyttä edistävien tekijöiden kuten unen ja levon, liikunnan, ravinon, aivojen aktivoinnin ja mielen hyvinvoinnin merkitykseen.

Miina Sillanpään Säätiön Muistipuisto-webinaari keräsi livenä paikalle hieman alle 100 osallistujaa ja tallennetta odottaa katsottavaksi noin nelisenkymmentä kiinnostunutta henkilöä. Tilaisuus kokosi niin ammattilaisia, vapaaehtoisia kun aivoterveydestään kiinnostuneita kuulijoita puiston aivoterveyttä edistävien teemojen äärelle. Webinaarissa perusteltiin Muistipuiston tarvetta, esiteltiin sen yhteiskehittämisen prosessia ja kerrottiin käyttäjien kokemuksista. Lopuksi tutustuttiin maksuttoman Muistipuiston antimiin ja käyttömahdollisuuksiin.Webinaarissa nousi esille hyviä kysymyksiä:Onko tietoa, käyttävätkö tehostetun palvelun hoivakodit tätä palvelua toiminnassaan?

Koska palvelu ei vaadi kirjautumista, niin meillä ei ole yksilötasolla tarkkoja käyttäjätietoja. Suurin osa sisällöistä on kuitenkin sopivia myös tehostetun palveluasumisen asukkaille. Esimerkiksi Miina Sillanpään Säätiön omistamassa Asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa palvelua käytetään ohjatusti ryhmässä vapaa-ajan ohjaajan johdolla viikoittain.

Ovatko muistisairaat osallistuneet tehtävien tekemiseen?

Osa Muistipuiston sisällöistä on kehitetty aiemmissa tutkimus- ja kehittämishankkeissamme, joissa kohderyhmänä ovat olleet nimenomaan muistisairaat (sairauden alkuvaiheessa) ihmiset. Tallaisia harjoituksia ovat mm. Yhteinen sävel -hankkeessa kehitetyt kielelliset harjoitukset (musiikkivisat ja loruvisat), jotka löytyvät Muistipuiston Muistelua ja visailuja -osiosta. Treenejä aivoille -osion eri vaikeustasoja sisältävät aivotreenit ovat kehitetty Muistiluuri -hankkeessa.

Monet muisteluun liittyvät harjoitukset kuten valokuvamuistot ja Hilda-musiikkimatkat soveltuvat myös hyvin muistisairaille henkilöille. Toki niidenkin valintaan vaikuttavat aina henkilön omat kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset.

Mikäli tämä on ESR-rahoitteinen niin eihän toiminta "häviä" kun rahoitus loppuu?

Muistipuiston kehittäminen on saanut rahoituksensa STEA:lta ja tämä rahoitus on nyt päättynyt. Tällä hetkellä Miina Sillanpään Säätiö rahoittaa teknisen ylläpidon ja sisällöllisen tuottamisen. Palvelun jatkosta päätetään vuosi kerrallaan.

Saako vapaasti käyttää esim. Lähipalvelutorin yrittäjien palvelujen täydentäjänä? Onko maksuja tai rajoitteita?

Muistipuisto on osa Miina Sillanpään Säätiön yleishyödyllistä toimintaa. Palvelu on tarkoitettu kaikille aivoterveydestään kiinnostuneille, eikä sen käyttöä ole rajoitettu. Muistipuistoon ei myöskään tarvitse kirjautua. Muistipuistoa ei kuitenkaan saa nivoa maksulliseen toimintaan, vaan sen käyttö tulee kaikissa tapauksissa olla käyttäjälleen maksutonta.

Webinaarin esitysdiat: Aivoterveyttä Muistipuistosta -webinaari (pdf)Aineistolinkkejä:

  • Muistipuisto-verkkopalvelu eli www.muistipuisto.fi
  • Miina Sillanpään Säätiön verkkosivuilta löydät maksuttomia materiaaleja Muistipuiston esittelyyn sekä tietoa Muistipuiston kehitystyöstä

Kiitos kaikille webinaariin osallistuneille aktiivisuudesta ja myönteisestä palautteesta!

Miina Sillanpään Säätiön webinaarisarjassa on tulossa asiaa Luonnon hyvinvointivaikutuksista 22.4. sekä Omaishoitajanaisten voimavaroista ja armottomuudesta itseään kohtaan kesäkuun alussa. Seuraa viestintäämme asian tiimoilta. Liity myös uutiskirjeemme tilaajaksi.