Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Työssäkäyvistä suomalaisista noin joka kolmas huolehtii tällä hetkellä läheisestään ansiotyön ohessa. Väestön ikääntyessä, myös läheistään huolta pitävien määrä tulee kasvamaan ja uupumisen ennaltaehkäisy nousee yhteiskunnallisesti yhtä tärkeämpään asemaan.

Omaishoitajissa ja -hoidettavissa painottuvat yli 65-vuotiaat henkilöt. Omaishoitajan voimavaroista ja hyvinvoinnista huolehtiminen vahvistaa myös hoidettavan hyvinvointia ja merkityksellistä arkea.

Tausta

Työn ja hoivan yhdistäminen voi olla kuormittavaa ja aiheuttaa stressiä ja väsymystä, mikä voi näyttäytyä moninaisina haasteina niin työelämässä kuin arjessakin. Työelämä antaa läheishoivaajille taloudellisen näkökulman lisäksi onnistumisen tunnetta, innostusta, voimavaroja sekä merkityksellisyyttä. Siksi läheishoivan ja työelämän yhteensovittamiseen ja kokonaisvaltaiseen jaksamiseen on syytä kiinnittää huomiota.

Työn ja läheisestä huolehtimisen yhteensovittamista helpottavat tutkimustenkin mukaan erilaiset työn joustot.

Ikääntyneiden omaishoitotilanteissa on useita voimavarojen loppumiseen ja jaksamisen haasteisiin liittyviä tekijöitä. Omaishoitaja voi uupua hoitotehtäväänsä ja unohtaa huolehtia omista tarpeistaan, jolloin kaltoinkohtelun riski hoidettavaa kohtaan saattaa lisääntyä. Ikääntyviä omaishoitajia kuormittavat myös hoitotilanteen ulkopuoliset tekijät, kuten taloudelliset ongelmat ja psyykkiset tai fyysiset sairaudet.

Ennaltaehkäisevä työ, ammattilaisten kouluttaminen ja kehitettyjen työkalujen sekä vertaisryhmätoimintamallien levittäminen valtakunnallisesti on tärkeää ikääntyvässä Suomessa.

Julkaisut