Ikäystävällinen asuinympäristö tukee ikääntyneen mielekästä, omannäköistä elämää sekä arjen toimintakykyä. Ympäristö tarjoaa mahdollisuuksia niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin toimintakyvyn ylläpitämiseen. Asumiseen ja asuinympäristöön liittyvät kysymykset kytkeytyvät osaksi monen tahon toimintaa ja yhteistyötä. Ikääntyessä on hyvä pohti ajoissa, millainen on minun hyvä elämäni vanhetessani?

Miina Sillanpään Säätiö on koostanut tiiviin ikääntyneiden asumisen ennakoinnin tietopaketin. Alla löydät tietoa ja vinkkejä ikäasumisen ratkaisujen pohtimiseen sekä työkaluja tilanteen kartoittamiseen.

Tietopankki

Suomen väestö ikääntyy vauhdilla ja tulevaisuudessa tarvitaan lisää senioreille sopivia asuntoja sekä ikäystävällisiä asuinympäristöjä. Asumiseen liittyvät kysymykset kytkeytyvät osaksi monen tahon toimintaa ja yhteistyötä. Yhtenä tärkeimmistä toimijoista ovat kuitenkin ikääntyvät itse, jotka voivat omilla valinnoillaan varautua vanhuuteen ja varmistaa tällä tavoin itselleen turvallisen ja mielekkään vanhuuden. Iän karttuessa on jokaisen hyvä pysähtyä miettimään, missä ja miten haluan tulevaisuudessa asua.

Keväällä 2022 Miina Sillanpään Säätiö ja Harjulan setlementti keräsivät kyselytutkimuksella tietoa senioreiden kokemasta turvattomuudesta. Erityisesti yksin asuvia mietitytti oman kunnon heikkeneminen sekä huoli siitä, miten he pärjäävät kotona ikääntyessään. Lisäksi saimme ympäristöön liittyviä mainintoja turvattomuutta aiheuttavista tekijöistä, kuten talvinen liukkaus ja sen aiheuttamat kaatumiset sekä liikenteen vaaratilanteet. Myös ulkona liikkuminen ilta-aikaan tai väkivallan kohteeksi joutuminen koettiin turvallisuuden tunnetta heikentävinä tekijöinä.

FCG:n (2022) tuusulalaisille eläkeläisille tekemän tilanneanalyysin ja kyselyn mukaan valtaosa tuusulalaisista ikääntyneistä asuu omassa kodissaan. Hissittömissä taloissa asuu jo nyt paljon ikääntyneitä, mutta tulevina vuosina hissittömyyden piiriin tulee runsaasti lisää yli 75-vuotiaita. Kyselyyn vastanneet tiedostivat hyvin, että vaikka nykyinen asunto on toimiva, ei se tulevaisuudessa vastaa omiin tarpeisiin esteettömyyden ja arjen sujuvuuden kannalta. Tuusulassa (2021) pidetyt työpajat osoittivat, että seniorit ovat erittäin valveutuneita ja tietoisia erilaisista ikäystävällistä asumista tukevista ratkaisuista. Tämän takia senioreiden osallistuminen ikäystävällisten asuntojen ja asuinympäristöjen suunnitteluun on erityisen tärkeää.

Ikääntyminen omassa kodissa

Viime vuosikymmeninä on asumisen kehittämisessä ja palvelujen tarjonnassa korostettu paikallaan ikääntymistä (ageing in place), jolla tarkoitetaan mahdollisuutta asua omassa kodissa sekä turvallisesti että mielekkäästi mahdollisimman pitkään. Ikääntyneet eivät ole homogeeninen joukko yhtenäisine asumistoiveineen ja -tarpeineen.  Tarvitaan uusia innovatiivisia asumisratkaisuja, joiden avulla voidaan tukea esteetöntä kotona asumista.

Monelle eläkkeelle siirtyminen merkitsee aktiivista elämänvaihetta. Silloin on aikaa tarttua itselle kiinnostaviin asioihin ja uusiin harrastuksiin. Osa ikääntyvistä haluaa asua omassa tutussa ja rakkaassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kun omassa kodissa asuminen tuntuu parhaalta vaihtoehdolta, on hyvä pohtia, millaisia muutostarpeita tämä edellyttää.  

Mistä lisätietoa ja apua?

* Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvonta tarjoaa asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointiapua ja auttaa yli 65-vuotiaita korjausavustusten hakemisessa. Vanhustyön keskusliitolla on maksuton korjausneuvonnan palvelunumero sekä saatavilla on myös alueellista korjausneuvontaa. Korjausneuvonnan palvelunumero p. 09 350 860 13 (arkisin klo 9-15).

* Myös Asumisen Apu tarjoaa tuki- ja neuvontapalveluita. Pikatestin avulla voi arvioida, miten nykyinen asumisratkaisu vastaa ikääntymisen mukanaan tuomiin tarpeisiin.

* Vanheneminen.fi -palvelu on maksuton ja kokoaa yhteen tietoa ja työkaluja vanhenemiseen varautumista varten. Monipuolinen sisältö auttaa perehtymään aiheeseen sekä kokoaa yhteen hyödyllisiä dokumentteja, mm. edunvalvontaan liittyen. Sivusto antaa lisäksi vinkkejä asumisen huomioimiseen sekä hyvinvoinnin edistämiseen ikääntymisen myötä.

* Erityisesti muistisairaiden näkökulman huomioiminen asumisratkaisuiden suunnittelussa, työkaluja ja tutkimustietoa, löytyy Muistiliiton asumisen sivuilta.

Julkaisut

Menneet hankkeet

Tietopankin koostamiseksi tehty hanketoiminta

Yhteisöllisen asumisen kehittämishanke Tuusulassa (5/2021-11/2022)

Uutinen hankkeen alkamisesta

Ikääntyneiden asumisen unelmien -infokuvat

Oma rauha omassa kodissa lähellä luontoa -blogi

Ikääntyneiden yhteisöllistä ja välimuotoista asumista koskeva esiselvitys (pdf), Julkaistu 22.9.2021

Ikäasumisen ennakointi (12/2021-11/2022)

Ennakoi ajoissa – asuminen ikääntyessä! -video ja flyer

Diaesitys IkNe-päivillä (pdf)

Ikääntyneiden asumispalvelut

Säätiökonsernimme tarjoaa myös yksityisenä toimijana ikääntyneille monipuolisia asumispalveluita aina senioriasumisesta ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja turvallisiin muistikoteihin.

Katso lisätietoja Wilhelmiinan nettisivuilta.