Säätiön Virkeyttä ja vireyttä kotikulmilla -paikallishankkeessa (2018-2019) ehkäistiin itsenäisesti asuvien eläkeläisten yksinäisyyttä, sekä edistettiin ja vahvistettiin kohderyhmän mielen hyvinvointia ja fyysistä aktiivisuutta ryhmätoiminnan ja eri sukupolvien välisen yhteistyön avulla.
Tavoite
Hankkeen lähtökohtana ja toiminnan painopisteinä oli pienryhmätoiminnan kautta toteutuva vertaisuus, yhdessä tekeminen ja toisilta oppiminen. Ryhmätoiminnan tarkoitus oli vähentää yksinäisyyttä ja voimaannuttaa ryhmäläisiä auttaen heitä tunnistamaan omat vahvuutensa – ja siten lisäämään elämänhallinnan ja osallisuuden tunnetta. Ryhmätoiminnan kautta saatu tuki vahvistaa sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä, jolloin sote-palveluiden tarve voi myöhentyä ja lieventyä.
Hankkeessa pilotoitiin myös alueellista vapaaehtoisvalmennusta. Valmennuksen tavoitteena oli tuoda yhteen eri ikäisiä Pikku Huopalahden ja lähialueiden asukkaita, vahvistaa paikallista yhteisöllisyyttä ja innostaa alueen asukkaita vapaaehtoisuuteen.
Toiminta
Virkeyttä ja vireyttä -ryhmät
Hankkeessa toteutettiin kuusi eläkeläisten pienryhmää. Ryhmien sisältönä oli matalan kynnyksen liikkuminen yhdistettynä mielen hyvinvointiin liittyviin keskusteluihin. Osa ryhmäkerroista toteutettiin yhdessä paikallisen yläasteen oppilaiden kanssa.
Vapaaehtoisvalmennus
Valmennus toteutettiin kaksi kertaa. Valmennuksen aikana tutustuttiin vapaaehtoistyön perusteisiin sekä vierailtiin vapaaehtoisia tarvitsevien toimijoiden luona. Valmennusmalliin voit tutustua lyhyen esittelyvideon myötä. Vapaaehtoisvalmennuksen vaikutusketju on avattu alla olevassa kaaviossa.
Tulokset
Ryhmätoiminnan tulokset
Ryhmiin osallistujista neljäsosalla yksinäisyyden kokemukset lieventyivät ja kolmasosalla psyykkiset voimavarat vahvistuivat. Fyysinen arkiaktiivisuus lisääntyi kolmasosalla ja lihaskunto koheni puolella.
Vapaaehtoisvalmennus
Valmennukseen osallistuneista henkilöistä kolmasosa oli vapaaehtoistyössä kuukausi valmennuksen jälkeen. Valmennus oli vaikuttava keino saada alueen eläkeläisiä kiinnostumaan vapaaehtoistoiminnasta.
Hankkeen toimintojen taloudellinen arviointi.
Ryhmätoiminnan taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä analysoitiin Social Return on Investment-menetelmän (SROI) avulla. Raportti on julkaistu sekä sähköisenä että painettuna versiona. Lisätietoja menetelmän käytöstä hanketyössä antaa tutkimuspäällikkö Anne Rahikka.
Aineisto
Vapaaehtoisvalmennuksen esittelyvideo: "Maailman tärkeintä työtä"
Englanniksi:
Yhteistyökumppanit ja verkostoyhteistyö
Helsingin kaupunki, Liikunnan edistämisen yksikkö, Meilahden yläaste, Pikku Huopalahden alueen urheiluseura ry sekä Pihaus.
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hankkeelle terveyden edistämisen määrärahoista valtionavustuksen.