WHO:n raportissa vuodelta 2019 todettiin, että taide vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen esteettisen kokemuksen ja mielikuvituksen, aistien aktivoitumisen, tunteiden kehittymisen ja älyllisen stimuloinnin kautta. Taiteen ja kulttuurin on havaittu vaikuttavan itsetunnon kohenemiseen, tunteiden käsittelyyn sekä kognitiivisten voimavarojen aktivoitumiseen. Myös musiikilla on tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

Ikääntyneiden ihmisten on usein vaikeaa päästä taiteen pariin. Mahdollisuus kulttuurin ja taiteen kokemiseen täytyy taata myös heille. Miina Sillanpään Säätiö on kehittänyt kulttuurihyvinvointia tukevia innovaatioita.

ELÄMÄNMAKU – asukkaat taiteen keskiössä

Ikääntyneiden toimijuus ja osallisuus ovat tärkeitä teemoja, joita Miina Sillanpään Säätiöyhteisö haluaa tuoda esille ja toteuttaa myös taiteen välityksellä. Taidekokemus on aina yksilöllinen ja katsojan mieltymysten ja kokemusten värittämä.

Elämänmaku-toimintamallissa palvelutalojen asukkaat tai muu ikääntyneiden ryhmä voi valita taidekokoelmista, kukin itselleen mieluisan taideteoksen. Mikäli taideteoksia ei ole saatavilla, voidaan käyttää printtejä, valokuvia tai muuta materiaalia.

Ikääntyneet asukkaat kertovat tarinoissaan, miksi valitsivat kyseisen taulun ja mitä tunteita tai muistoja teos tuo mieleen. Valitsijoiden tarinat osoittavat, että kiinnostus kulttuuria kohtaan ei häviä iän myötä. Meillä kaikilla on oma, erilainen tarina ja historia takanamme, ja sitä voi tuoda esille myös taiteen välityksellä.

“Kesä ja luonnonläheisyys. Taulusta tulee mieleen lapsuuden koti, heinäpellot ja villit niityt. Ihmisten pitäisi olla enemmän lähellä luontoa. Kulkea vapaasti niityllä. Ei teollisuutta” - Wilhelmiina Palvelutalon asukkaan taidekokemus

Kokonaisuus toi esiin kunkin asukkaan omakohtaista kokemusta taiteesta ja omasta elämän historiasta. Taidenäyttelyn suurena antina nähtiin vuorovaikutuksen lisääntyminen. Läheiset ovat saaneet uusia virikkeitä ja näköaloja kohtaamisiin. Taide on herättänyt muistoja, sekä lisännyt ylpeyttä omasta läheisestä sekä itsestä. Asukkaat ovat kertoneet kokevansa toimintamallin lisäävän arvostuksen tunnetta, kun heidän mielipiteillään on merkitystä. Taide on yhdistänyt myös niissä hetkissä, kun sanoja ei enää ole asukkaan ja läheisen välillä.

Myös omahoitajien antama palaute on ollut kiittävää. Toimintamalli on tuonut hyvän lisän omaan työhön ja tuonut uusia puolia esiin asukkaista. Henkilöstö, asukkaat ja asukkaiden läheiset ovat kiitelleet taiteen tiloja elävöittävästä vaikutuksesta.

"Taidenäyttely lähensi asukkaita sekä hoitajia. Taidenäyttelyn valintaprosessit olivat kurkistus asukkaiden elämään. Jokaisella oli oma valinta, ja valittu teos puhutteli asukasta jollain tavalla. Jokainen näki ja koki taiteen eri tavalla ja taide herätti tunteita laidasta laitaan.

Oli upeaa huomata, miten taide toimi välineenä itseilmaisulle ja keskustelulle – miten se herätti muistoja, tunteita ja ajatuksia. Asukkaan ja omahoitajan yhteinen valintaprosessi toi mukanaan arvokkaita hetkiä, joissa on jaettu muistoja, kokemuksia ja näkemyksiä. 

Taidenäyttelyt muistuttavat meitä siitä, että taide kuuluu kaikille ja jokaisella on oikeus nauttia siitä omalla tavalla. Näyttelyn teokset kertovat tarinoita, mutta ennen kaikkea, ne kertoivat valitsijoidensa äänellä. Jokaisen taulun viereen kirjoitettiin asukkaan oma näkemys teoksesta. Tämä teki kokonaisuudesta erityisen merkityksellisen ja koskettavan." - Wilhelmiinassa tiimipäällikkönä työskentelevä Tiia

Lauluvideot

Videossa esiintyy Laulusta Voimaa! -seniorikuoro johtajanaan musiikkineuvos Marjukka Riihimäki. Lauluina on helppoja ja tuttuja suomalaisia lauluja. Videot ovat tekstitettyjä ja lauluihin on helppo yhtyä mukaan laulamaan. Videot ovat maksutta käytettävissä esimerkiksi ikääntyneiden ryhmätoimintaan ja palvelutalojen virkistysohjelmaan (yleishyödylliseen toimintaan).

Laula yhdessä seniorikuoron kanssa

Laula joululauluja yhdessä seniorikuoron kanssa

Laula lastenlauluja yhdessä seniorikuoron kanssa