Kaikille suomalaisille pitää turvata edellytykset hyvään, ihmisarvoiseen ja turvalliseen ikääntymiseen. Rakennetaan kunnissa ja hyvinvointialueilla sellaiset olosuhteet, joissa tämä on mahdollista.
Miina Sillanpään Säätiön viestit kunta- ja aluevaaleihin ovat seuraavat.
1. Hyvään ikääntymiseen tarvitaan tiivis yhteistyö julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kesken
2. Järjestöt tukevat sosiaalista toimintakykyä ja torjuvat yksinäisyyttä
3. Ylisukupolvisuus on voimavara
4. Sosiaalinen kuntoutus kuntoon
5. HYTE koskee myös ikääntyviä asukkaita
Hyvään ikääntymiseen tarvitaan tiivis yhteistyö julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kesken
Hyvinvointialueet ja kunnat eivät pärjää ilman yrityksiä ja järjestöjä. Yrityksiä ja järjestöjä tarvitaan tuottamaan palveluita ikääntyville asukkaille ja innovoimaan uutta.
Hyvinvointialueet ja kunnat voivat toimia kirittäjinä ja mahdollistajina uusille hyvän ikääntymisen innovaatioille ja toimintatapauudistuksille. Innovaatiot ovat välttämättömiä, jotta ikääntyvien tarpeisiin voidaan vastata ja talous kestää.
Järjestöt tukevat sosiaalista toimintakykyä ja torjuvat yksinäisyyttä
Yksinäisyys on suomalainen kansantauti. Yksinäisyyden ja arvottomuuden kokemuksia on erityisesti kaikista nuorimmilla ja vanhimmilla ihmisillä.
Järjestöt ovat kehittäneet lukuisia yhteiskunnallisia innovaatioita tukemaan ikääntyvien ihmisten arkea ja osallisuutta. Niiden kynnyksettömät kohtaamispaikat, vertaistuki ja erilaiset ryhmätoiminnot tukevat ikääntyviä päivittäin. Tarve ei häviä järjestöjen avustuksista leikkaamalla.
Ylisukupolvisuus on voimavara
Suomessa palvelut ja toiminta eriytyvät voimakkaasti ihmisten iän mukaan. Samalla menetetään paljon voimavaroja. Ikääntyneillä on paljon annettavaa nuoremmille, ja toisinpäin. Ihmisten pitkäikäistyminen vaikuttaa kaikkeen yhteiskunnassa.
Kunnat ja hyvinvointialueet voivat vaikuttaa eri ikäisten kohtaamisen ja yhteistyön mahdollisuuksiin. Päiväkoteja voidaan sijoittaa samoihin taloihin ja kortteleihin ikääntyneiden palveluasumisen kanssa. Vuorovaikutusta voidaan tiivistää vanhusneuvostojen ja nuorisovaltuustojen kesken.
Sosiaalinen kuntoutus kuntoon
Suomessa myös ikääntyvillä ihmisillä on oikeus sosiaalista toimintakykyä ylläpitävään ja parantavaan kuntoutukseen. Nyt tämä oikeus toteutuu huonosti ja vaihtelevasti eri puolilla Suomea.
Pelkkä fyysisen toimintakyvyn parantaminen ei useinkaan riitä. Hyvään ikääntymiseen kuuluu riittävä toimeentulo, laaja-alainen psykofyysinen hyvinvointi ja sosiaalinen osallisuus, kontaktit ja yhteydet muihin ihmisiin.
Sosiaalisessa kuntoutuksessa ikääntyvän ihmisen haastavaa elämäntilannetta tarkastellaan laaja-alaisesti. Se lisää elämänlaatua ja säästää yhteiskunnan kustannuksia.
HYTE koskee myös ikääntyviä
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kuntien ja hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä. HYTE koskee myös ikääntyviä asukkaita. Hyvä ikääntyminen on muutakin kuin terveyttä. Se on elämän merkitykselliseksi kokemista ja tunnetta siitä, että kuuluu johonkin.
Ikääntyvien asukkaiden asiat eivät ole yksittäisen kunnan toimialan asioita. Ne läpileikkaavat kunnan ja myös hyvinvointialueen kaikki toiminnot.
Kunnissa tehdään joka päivä päätöksiä, joilla vaikutetaan asukkaiden hyvään ikääntymiseen ja sen edellytyksiin. Kaupunki-infran kehittäminen, ulkoilureitistöt, kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä järjestöjen tukeminen ovat kaikki ennaltaehkäisevää HYTE-työtä.
Ikääntyviä koskevalle HYTE-työlle pitää olla riittävät resurssit ja jämäkät valmistelu- ja päätöksentekorakenteet. Ikääntyvien ihmisten hyvinvoinnin kehittymistä pitää seurata laaja-alaisesti kunnissa ja hyvinvointialueilla. Hyvinvointihaasteisiin pitää myös puuttua.