Miina Sillanpään Säätiön TKIO-päällikkö Elisa Virkola toimii Kuntoutus-lehden ”Ikääntyneiden kuntoutuminen” -teemanumeron päätoimittajana. Nyt etsimme teemanumeroon tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja analyyseja sekä muita kirjoituksia ikääntyneiden kuntoutuksen näkökulmasta.

Tulevina vuosina ikääntynyt väestö kasvaa Suomessa edelleen voimakkaasti. "Oikea-aikaisella kuntoutuksella ja kuntoutumista tukevilla toimilla mahdollistetaan ikääntyneiden mielekästä kotona asumista ja parannetaan hoiva-asumisen laatua. Kuitenkin kuntoutuksen vähäisyys on yksikeskeinen haaste iäkkäiden palveluissa. Kuntoutus myös mielletään edelleen liian kapeasti irralliseksi palveluksi tai joukoksi erillisiä toimenpiteitä. Lisää keskustelua ja kehittämistä tarvitaan", toteaa teemanumeron päätoimittaja, Miina Sillanpään Säätiön TKIO-päällikkö Elisa Virkola.

Kuntoutuksen tarkoitus on ylläpitää ja vahvistaa toimintakykyä sekä tukea ikääntyneitä ihmisiä elämään merkityksellistä arkea. Ominaista on suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus, kokonaisvaltaisuus ja ammattilaisuus. Kuntoutus kattaa fyysisen, sosiaalisen, psyykkisen ja kognitiivisen toimintakyvyn osa-alueet. Ikääntyneiden kohdalla erityisiä huomioitavia asioita kuntoutumisessa ovat liikkuminen, ravitsemus, mielen hyvinvointi, uni sekä sosiaalinen ja fyysinen asuinympäristö. Kuntoutumisessa prosessin lähtökohta on kuulla henkilön omia tarpeita, tunnistaa merkityksellisen arjen tekijöitä sekä tukea etenemistä kohti yhdessä määriteltyjä tavoitteita. Kuntoutumisen edistäminen ei ole kuitenkaan vain ammattilaisten tehtävä, sitä voivat tukea myös läheiset ja vapaaehtoiset. Suomessa ikääntyvien kuntoutuksen kenttä on laaja, sitä toteuttavat niin hyvinvointialueet, yksityiset palveluntuottajat kuin järjestötkin.

Kuntoutus-lehti on kuntoutusalan tieteellis-ammatillinen aikakauslehti, joka välittää ajankohtaista tietoa kuntoutuksen tutkimuksesta, menetelmistä ja innovaatioista sekä seuraa alan yhteiskunnallista keskustelua. Toivomme saavamme teemanumeroon tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja analyyseja sekä muita kirjoituksia, joissa tarkastellaan ikääntyneiden kuntoutuksen ja kuntoutumisen kenttää monitieteisesti ja tehdään uusia avauksia tulevaisuuteen.

Aikataulut sekä tarkemmat ohjeet siitä, miten voit osallistua Ikääntyneiden kuntoutuminen -teemanumeron kirjoittamiseen löydät täältä.

Lisätietoja:

Teemanumeron päätoimittaja Elisa Virkola (elisa.virkola@miinasillanpaa.fi)