Keko-valmennuksesta tukea terveellisten valintojen tekemiseen arjessa
”Kaikki mitä on tehty, on tehty hymyssä suin”, totesi eräs osallistuja vuosien varrelta.

Keko-valmennuksessa käydään läpi arkeen liittyvät hyvinvointia tukevat osa-alueet. On yhtä tärkeää ravinnon ja liikunnan lisäksi kiinnittää huomiota myös palautumiseen ja uneen. Puhtauteen ja hygieniaan liittyvät asiat käydään läpi huolellisesti ja suun terveydenhuollon opastusta tehdään yhteistyössä paikallisen hammashoidon kanssa. Keko-valmennus on kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tukemista!
Valmennus antaa selkokielistä tietoa ja käytännönläheistä opastusta, sekä tarjoaa tukea arjen valintojen tekemisessä. Pienet muutokset, kuten esimerkiksi ruokavaliossa herkkujen sokeri- ja rasvamäärien havainnollistaminen sokeripaloilla ja voinapeilla – tai kaupassa Sydänmerkkituotteiden valitseminen, ohjaavat arjen pysyviin ja terveellisempiin elintapoihin.
”Kasviksia pitää syödä montaa eri väriä. Joissakin ruoka-aineissa tai juomissa voi olla todella paljon sokeria, mitä ei nää.” -Osallistuja
”Kuntoutusjakso on ollut kokonaisuudessaan hyvin järjestetty. Riittävän selkeä niin asiakkaille kuin ohjaajillekin. Toiminta on ollut mukavan monipuolista ja aihealueet erinomaisia. Mukavaa, että asiakkaat on huomioitu myös yksilöllisesti.” -Ohjaaja

Koko valmennusprosessi kestää noin vuoden, koostuen kahdesta lyhyestä lähijaksosta osallistujien omilla paikkakunnilla, sekä aloitusta ennen pidettävästä orientoivasta etävalmennuksesta ryhmän omaohjaajille. Lähijaksojen välissä ryhmä toteuttaa omatoimista harjoittelua tavoitteidensa mukaisesti.
Vuosikymmenien varrelle on mahtunut erilaisia Keko-valmennuksen toteutusmuotoja keskitetystä toimipaikoista aina korona-ajan etä- ja ulkovalmennuksiin. On todettu, että lähijaksojen pitäminen omalla paikkakunnalla tukee parhaiten liikunnallisemman elämäntavan juurtumista arkeen. Oman lähialueen liikuntapaikat ja kulkeminen tulevat tutuksi, ja myös oma toimijuus elämänmuutoksessa vahvistuu sitä kautta.
Ryhmä kannustaa ja iloitsee yhdessä
Keko-valmennukseen osallistuu yleensä asumisyksikön tai työtoiminnan ryhmä omaohjaajiensa kanssa. Ryhmän kuuluu 8 kehitysvammaista osallistujaa ja 2 heidän ohjaajaansa, joista koulutetaan tsemppareita. Valmennus keskittyy elintapojen muuttamiseen osallistujien omaa motivaatiota painottaen. Itseasetetut henkilökohtaiset tavoitteet voivat olla esimerkiksi askelmäärätavoite liikkumiseen, herkkujen vähentäminen vain viikonloppuna syötäväksi tai hampaiden päivittäinen pesu.
”Osallistujille on kiva, kun asioita tehdään asiakaslähtöistä näkökulmasta. Keko-valmennuksessa korostetaan onnistumisia eikä ketään kritisoida. Tuemme asiakkaita niissä asioissa, joita he itse haluavat muuttaa”, avaa Keko-valmentaja Sina Tuominen.
Eräs ryhmä kertoi valmennuksen tuoneen osallistujalle uudenlaista virtaa sekä asioita, jotka jäivät parantamaan arkea. He totesivat, että ryhmässä on voimaa, kun osallistujat tsemppaavat toisiaan.
”Kuntosaliryhmä toteutuu joka tiistai. Hyvin yhteenhitsautuneesta porukasta on löytynyt kaveri myös moneen muuhun harrastukseen, kuten vaikkapa frisbeegolfiin tai kävelylle. Liikkumaan tule varmemmin lähdettyä, kun on yhdessä sovittu."
Seurannan kautta kuulemme ryhmien arjesta ja pysyvämmästä elämänmuutoksesta. Vielä pidemmänkin ajan jälkeen usea osallistujaporukka muistelee Kekoa ja sen oppeja. Ryhmäläisten kesken on syntynyt yhteenkuuluvuuden tunne yhteisen kokemuksen myötä. Omaohjaaja eli tsemppari näkee valmennuksen hyötynä myös sen, että asioista on helpompi puhua edelleenkin ja muistutella herkkujen määristä tai keskustella hygieniasta. Askelmittarit ovat monilla edelleen tiiviisti käytössä ja niiden avulla tavoitteiden seuranta on helppoa ja konkreettista.
Kehitetyt materiaalit tekemisen apuna

Vuosien varrella valmennusta on kehitetty sekä osallistujia että ohjaajia mahdollisimman hyvin palvelevaksi, pysyvään muutokseen tähdäten, sekä myös uutta teknologiaa ja pelillisyyttä hyödyntäen. Monipuolinen valmennus sisältää sopivasti tietoa ja havainnollistavaa tekemistä.
Osallistujat saavat itselleen oman Keko-opaskirjan, jonka kuvitetut ja selkokieliset ohjeet ovat saaneet Selkotunnuksen. Oppaaseen kirjataan omia muistiinpanoja ja sieltä on helppo kerrata opittua. Tekemisen tukena toimii myös helppokäyttöinen ja digitaalinen Kekopuisto, josta löytyy pelillisiä harjoituksia ja lisätietoa valmennuksen teemoista. Keko-hyvinvointipeli testaa ja muistuttaa leikkimielisesti hyvinvointikysymyksillään osallistujia läpikäydyistä aiheista ja omista tavoitteista.
Ohjaajille on lisäksi Teams-etävalmennusta, jossa he saavat työkaluja ja keinoja omaan ohjaamiseen ja tsempparin roolissa osallistujien muutoksessa tukemiseen.
”Koimme hyvänä, että etävalmennuksessa käytiin läpi, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ja miten lähdemme asiakkaita ohjaamaan. Tämä on tehnyt meille itsellemme hyvää, ja tuonut ammatillisesti uutta asiakkaiden ohjaamistyöhön."
Myös kehitysvammaisten osallistujien lähipiiri on tärkeä ottaa mukaan. Heille järjestetään valmennustuokio, jossa huomioidaan heidän roolinsa motivaation ylläpitämisessä ja arjen muutoksissa kannustamisessa. Keko-valmennus onkin kokonaisvaltaista ja palautteen mukaan se antaa eväitä laajemminkin koko asuinyhteisön arjen hyvinvoinnin parantamiseen.
Tule mukaan Keko-valmennukseen ryhmäsi kanssa!
"Paras kurssi ikinä."
"Kurssin motto: Ilon kautta voittoon. Tekeminen tarttuu."
"Herääminen oli vaikeaa, mutta tulin kuitenkin. En voinut pettää kavereitaja ohjaajia."
"Mukavaa, kun on oppinut uutta joka päivä.
Aiemmin osallistuneiden ryhmien palaute Keko-valmennuksesta on ollut ilahduttavaa. Haemme jälleen uusia pienryhmiä aloittamaan keväällä valmennusta ja muutosmatkaa kohti terveellisempää ja liikunnallisempaa arkea. Hakuaikaa on 24.2. asti. Tänä vuonna järjestämme uutena pilottina yhden ikääntyneiden valmennusryhmän.
Lue lisää Keko-valmennuksesta ja hae pikaisesti mukaan täyttämällä hakulomake nettisivuillamme!
Keko-valmennuksen tuokiokuvia ja aktiivista menoa vuoden 2024 ryhmien jaksoilta voit käydä seuraamassa myös Kekojen omalta Instagram-tililtä.
Taustaa

Kehitysvammaisille henkilöille ei järjestetä toiminta- ja työkykyä edistävää valmennusta kuten muille työikäisille ihmisille, vaikka tarvetta siihen on. Tutkimusten mukaan kehitysvammaisilla henkilöillä on muita suurempi riski liikkua vähän ja syödä epäterveellisesti. Lisäksi useisiin kehitysvammaoireyhtymiin liittyy ylipainoisuutta. Nämä tekijät lisäävät riskiä sairastua kansansairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin sekä muistisairauksiin.
Keko-valmennus vastaa tähän haasteeseen. Ryhmien kanssa tehtävät liikuntatestit ja niiden uusiminen seurantajaksolla osoittavat selkeää parannusta alkutilanteeseen nähden. Tulokset kertovat kestävyysliikunnan lisääntymisestä, istumisen vähentymisestä sekä lihaskunnon paranemisesta. Lisäksi terveysriskien pienentyminen näkyi myös BMI:n (Body MassIndex), kehon rasvaprosentin ja viskeraalisen rasvan määrän laskuna. Positiivisen muutoksen ylläpitäminen omaohjaajien tsemppariroolin sekä osallistujien oman motivaation tukemisen kautta, johtaa pidempiaikaisiin ja merkittäviin hyötyihin osallistujien terveydessä.
Miina Sillanpään Säätiö on järjestänyt työikäisten kehitysvammaisten toiminta- ja työkykyä edistävää tavoitteellista elintapavalmennusta jo yli 20 vuotta sosiaali- ja terveysministeriön avustuksella. Miina Sillanpään Säätiö on yleishyödyllinen toimija, jonka kehittämistyön ydintä ovat erityisesti ikääntyneiden toimintakyvyn ja kuntoutumisen kokonaisvaltainen tukeminen, osallisuuden edistäminen ja heidän tarpeisiinsa pohjautuva toiminta. Miina Sillanpään Säätiö viettää tänä vuonna jo 60-vuotisjuhlavuottaan.
Teksti: Pauliina Ohtonen, Miina Sillanpään Säätiö
Kuvat: Keko-valmennusjaksojen kuvia vuosilta 2023-2024, Sina Tuominen ja Marjo Mäkitalo
Juttu on julkaistu alunperin keväällä 2025 Ketju-lehdessä. Lue täältä alkuperäinen artikkeli.