Taustaa

Muistipuisto® on muistisairaille henkilöille ja aivoterveydestään kiinnostuneille ikääntyville suunnattu helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka monivaiheista kehitystä ovat ohjanneet käyttäjien tarpeet ja toiveet. Palvelumuotoilun periaatteita noudattaen Muistipuisto-hanke on edennyt käyttäjien näkökulmaa painottavana palvelukokemuksen yhteiskehittelynä. Tämä tarkoittaa, että Muistipuisto on muotoutunut jatkuvassa vuorovaikutuksessa käyttäjiensä kanssa.

Muistipuistossa on kiinnitetty erityistä huomiota sen säännöllistä ja pitkäaikaista käyttöä edistäviin tekijöihin, jotka innostavat muistisairaita henkilöitä ja muististaan kiinnostuneita ikääntyviä huolehtimaan aivoterveydestään ja toimintakyvystään. Sairastuneiden läheisille ja vapaaehtoisille Muistipuisto sisältää monipuolista tietoa, minkä lisäksi heillä on merkittävä rooli palvelun ensisijaisten käyttäjien tukena ja apuna.

Palvelun käyttäjiltä saadun palautteen mukaan Muistipuisto on laaja, asiantunteva ja sisällöllisesti perusteltu kokonaisuus, jossa harjoitukset ja asiatekstit yhdistyvät mielekkäällä tavalla. Erityistä kiitosta on annettu aivoterveyttä monipuolisesti käsittelevistä sisällöistä. Kuvallisesti selkeä puistomaisema on helpottanut palvelun käyttöä ja pelimaailmasta lainatut elementit, kuten palautteet ja tulostiedot ovat edistäneet uuden oppimista ja lisänneet harjoittelumotivaatiota.

Ylläpito ja yhteiskehittäminen

Muistipuisto® on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Sillä on viikoittain reilut tuhat käyttäjää (2024). Muistipuisto on vakiinnuttanut paikkansa aivoterveyden edistämisen ratkaisuna. Se on toisen ja kolmannen sektorin ammattilaisten ja vapaaehtoisten työväline ja mukana alan oppilaitosten opetuksessa. Lisäksi se on monen aivoterveytensä edistämisestä kiinnostuneen ikääntyvän kotikäytössä omaehtoisen kuntoutumisen ja itsehoidon tukena.

Puistoa ylläpitää ja jatkokehittää Miina Sillanpään Säätiö. Meillä on hyviä kokemuksia sisällöllisestä yhteiskehittämistyöstä mm. yritysten, järjestöjen ja oppilaitosten kanssa. Mitä lisäarvoa teidän järjestönne voisi tuoda puistoon esim. eri hankkeissa syntyneiden tuotosten muodossa? Minkälaista sisältöä opiskelijanne voisivat tuottaa kehittämistehtäviensä kautta puistoon?

Otathan meihin matalalla kynnyksellä yhteyttä niin pohditaan yhdessä lisää:
ulla.arifullen-hamalainen@miinasillanpaa.fi

Aineistot

Suomenkielinen esite

Englanninkielinen esite

Lisää materiaaleja voit kysyä osoitteesta julkaisut@miinasillanpaa.fi

Videomateriaalia

Muistipuiston esittelyvideo

Englanniksi tekstitettynä

Railin Muistipuisto

Englanniksi tekstitettynä

Ruotsiksi tekstitettynä

Julkaistut artikkelit

Energiaviesti 3/2023

Memo-lehti 2/2019

Sytyke -lehti 3/2019

Iltalehti: Vieläkö muistisi pelaa...

Julkaistu tiedote 4/2019: Muistipuisto® – sopivaa aivojumppaa, se vie mennessään!

Julkaistu tiedote 9/2018: Muistipuisto®, koska aivoterveys on pääasia!

Alzheimer Europe Newsletter 8/2018, sivu 8

Teknologia hyvän elämän asialla, Vanhustyö-lehti 5/2017

Muistipuiston käyttäjätarinat videoina

Video 1: Matti oppii keskittymään

Englanniksi tekstitettynä:

Video 2: Matti saa unen päästä kiinni

Englanniksi tekstitettynä

Video 3: Muistipuisto on osa Matin arkea

Englanniksi tekstitettynä

Video 4: Veera vie Ritvan retkelle

Englanniksi tekstitettynä

Video 5: Ritva löytää myönteisyyttä päiväänsä

Englanniksi tekstitettynä

Video 6: Tekemistä ja iloa Muistipuistosta

Englanniksi tekstitettynä

Yhteystiedot

Ulla Arifullen-Hämäläinen, kehittäjä
050 5665 327
ulla.arifullen-hamalainen@miinasillanpaa.fi

Rahoitus ja yhteistyö

Muistipuisto on alun perin julkaistu Miina Sillanpään Säätiön ja Muistiliiton (2016–2019) yhteishankkeena ja sitä ylläpitää sekä jatkokehittää Miina Sillanpään Säätiö omarahoituksella. Hanketta tuki Sosiaali- ja terveysministeriö.