Miina Sillanpää oli tutkimusmyönteinen ja hän uskoi epäkohtien tulevan näkyviksi kunnollisen tutkimuksen avulla. Hän osoitti tilastojen avulla ongelmakohtia, sitten niitä ryhdyttiin korjaamaan (Korppi-Tommola, 2016, s.106).

Meillä on tapana ajatella sukupolvien ja eri ikäisten erilaisuutta. Näihin liittyy helposti yksinkertaistavia stereotypioita. Vanhat ovat konservatiivisia jääriä ja nuoret radikaaleja unelmoijia. Mutta entä jos kääntäisi ajattelutavan toisinpäin: mikä sukupolvia yhdistää?

Tuoreessa sukupolvibarometrissa (2025) selvitimme suomalaisten näkemyksiä ajankohtaisista isoista kysymyksistä kuten hoivavastuusta, osallisuudesta ja ikääntymisestä. Ikäryhmiä erottavia tekijöitä paljastui. Paljon on myös asioita, jotka meitä yhdistävät.

Suomalaisista lähes kaikki (90 %) toivovat lisää vuorovaikutusta ikääntyneiden ja nuorten välille. Enemmistö kaikista ikäryhmistä ajattelee näin. Samoin suurin osa nuorista ja vanhemmista suomalaisista ajattelee, että nuorten olisi hyvä oppia vanhemmilta ihmisiltä.

Hyvään ikääntymiseen liittyvissä asioissa on paljon yhteistä nuorilla ja vanhoilla. Toivomme taloudellista riippumattomuutta, mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja nauttia elämästä ikääntyneenä.

Yhteiskunnassa tarvitaan sukupolvisolidaarisuutta ja sukupolvitajua. Tunne siitä, että saan apua ja olen mukana rakentaa luottamusta, jota tarvitaan aivan erityisesti monien epävarmuuksien aikana. On selvää, että osallisuuden ja kuulluksi tulemisen kokemusten ei pidä olla iästä riippuvia.

Jari Pirhonen puhuu sukupolvisolidaarisuudesta ja sukupolvitajusta. Hän painottaa, että ikäempatian pitää muuttua toiminnaksi. Sukupolvibarometrin osoittamat voimakkaat osattomuuden kokemukset iäkkäillä ja nuorilla on käännettävä mukana olemiseksi.

Mitä sitten ovat teot? Usein aika yksinkertaisia, eivätkä edes kalliita. Jokainen voi miettiä, miten voisi rakentaa arkista luontevaa yhteyttä muun ikäisiin. Onko se kahvittelua, yhteinen matka tai se, että auttaa kauppaostoksissa? Voiko vanhan ihmisen pitkästä elämästä ammentaa perspektiiviäja näkökulmaa nuoremmalle? Rohkaiseeko vanhan ihmisen viisaus nuorta tekemään valintoja omassa elämässään?

Kunnissa ja hyvinvointialueilla ikäempatian ja ikäviisauden harjoittaminen olisi hyvin tärkeää. Se voi johtaa siihen, että päiväkoti, vanhusten palvelukoti ja järjestötoimintaa sijoitellaan samojen seinien sisään, tai samaan kortteliin.

Vanhusten palvelukodeissa voivat kokoontua koululaisten läksyjen lukukerhot tai musiikkiopiston laulutunnit. Vanhusneuvostot ja nuorisovaltuustot voivat kokoontua ja keskustella kunnan kehittämisasioista yhdessä.

Sukupolvia yhdistäviä asioita on paljon.

Tutustu E2 Tutkimukseen ja sukupolvibarometrin tuloksiin.

Lähteet:

Korppi-Tommola, A. (2016). Miina Sillanpää — Edelläkävijä. Helsinki: SKS Kirjat.

Vuonna 2025 Miina Sillanpään Säätiö täyttää 60 vuotta ja Säätiön omistama liiketoimintayhtiö Wilhelmiina Palvelut 30 vuotta – yhteensä kunnioitettavat 90 vuotta! Juhlavuoden aikana julkaisemme blogeja, joissa kerromme toiminnastamme. Miina Sillanpään perintö näkyy vahvasti Säätiöyhteisössä. Haluamme tuoda esiin, miten Miina Sillanpäälle tärkeät teemat toteutuvat työssämme tässä ajassa.