Hyvän ikääntymisen etsijät -hanke on Miina Sillanpään Säätiön ja Eläkeliiton yhteishanke. Hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat syrjäytymisriskissä olevat +60-vuotiaat yksin asuvat helsinkiläiset.​ Tavoitteena on ​heidän hyvinvointinsa ja osallisuuden kokemustensa vahvistuminen. Hankkeessa rakennetaan tavoitteellista ja voimavaralähtöistä ryhmätoimintaa, joka lähtee osallistujien tarpeista. Ikääntyneiden kanssa yhdessä etsitään, tunnistetaan ja vahvistetaan heidän arkeaan kannattelevia ja hyvinvointiaan tukevia asioita.

Ryhmiin osallistujat löydetään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa etsivän työn avulla. Yhteistyökumppaneitamme ovat Helsingin kaupunki (Etsivä lähityö), Omakotisäätiö, Munkkivuoren seurakunta, Mereo ry, Helsingin diakonissalaitos (Etsivä vanhustyö) ja Mieli ry.


Yhteistyössä on voimaa! Jalkaudumme Helsingin kaupungin lähityön kanssa Itä-Helsingin ruokajakoihin.
Kuva: Vasemmalta Teija Saarinen (Eläkeliitto), Markus Honkonen (Helsingin kaupunki), Ulla Arifullen-Hämäläinen (Miina Sillanpään Säätiö)

Ensitapaamiset yhteistyökumppaneiden kanssa on käyty ja yhteiset keskustelut ovat olleet hedelmällisiä. Kohtaamisista heidän kanssaan on jäänyt tunne, että olemme yhteisen tärkeän asian äärellä ja että tarvetta tarjoamallemme toiminnalle on aidosti, erityisesti nyt kun hallituksen toimet kurjistavat entisestään kohderyhmän elämää.

Ensimmäinen Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmä alkaa Puotilassa yhteistyössä Omakotisäätiön kanssa. Seuraavia ryhmiä on jo kaavailtu Myllypuroon, Pitäjänmäelle ja Munkkivuoreen.


Toinen hankkeen kohderyhmistä ovat vapaaehtoiset, joita tavoitamme erityisesti Eläkeliiton Helsingin, Kangasalan, Mikkelin ja Tampereen paikallisyhdistyksistä. Tavoitteena on vapaaehtoisten tietojen ja taitojen vahvistuminen haavoittuvassa tilanteessa olevan ihmisen hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemisessa. Taitoja opitaan kokemuksellisesti ja toiminnallisesti vapaaehtoisten omissa Hyvän ikääntymisen lähettiläs -ryhmissä. Lisäksi vapaaehtoisten kanssa kehitetään yhdessä Hyvän ikääntymisen lähettiläs -toimintamalli.

 

Olisimme taas askeleen lähempänä hankkeemme missiota: ”Kaikilla on oikeus merkitykselliseen arkeen, hyvään ikääntymiseen ja osallisuuteen”.

Lue lisää hankkeesta ja toiminnasta Hyvän ikääntymisen etsijät -hankesivulta.