Hyvän ikääntymisen etsijät -hanke (2024–2026) on startannut. Yhteiskehittämishanke toteutetaan yhdessä Eläkeliiton kanssa.

Hankkeessa vahvistetaan syrjäytymisriskissä olevien ikääntyneiden ihmisten arjen hyvinvointia ja osallisuutta. Lisäksi tuodaan esiin heidän elämäntilanteitaan ja kokemuksiaan.

Etsivää työtä ja tilannekuvaa

Vanhenemiseen sisältyy monia haavoittavia elämäntilanteita kuten pienituloisuutta, hyvinvoinnin vajeita ja yksinäisyyttä, jotka voivat lisätä syrjäytymisen riskiä. Tyypillistä on myös ongelmien kasautuminen, yksi muutos voi johtaa toiseen. Esimerkiksi Helsingissä 60 % ikääntyneiden asuntokunnista on yksinasuvia, joista monet pienituloisia. Pienituloisuus syrjäyttää, vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin sekä yksinäisyyden kokemiseen.

Hankkeessa etsitään haavoittuvassa asemassa olevia +60-vuotiaita helsinkiläisiä jalkautumalla heidän arjen toimintaympäristöihinsä. Erityisesti tavoitellaan palvelujen ulkopuolella olevia, pienituloisia, miehiä sekä yli 75-vuotiaita. Hankkeessa tuotetaan tietoa edellä mainittujen ihmisten tilanteista ja kokemuksista sekä tuodaan heidän ääntään kuuluviin ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tarvelähtöistä ryhmätoimintaa yhteiskehittämällä

Hyvän ikääntymisen etsijät -hanke avaa Miina Sillanpään Säätiölle ja Eläkeliitolle tärkeitä uusia mahdollisuuksia haavoittuvassa asemassa olevien ikääntyneiden tarpeiden ja toiveiden tunnistamiseen sekä konkreettisten keinojen vahvistamiseen hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi.

Hankkeessa rakennetaan yhdessä tavoitteellista ja voimavaralähtöistä ryhmätoimintaa, jossa ikääntyneiden vahvuuksia, elämänviisautta sekä arkea kannattelevia ja hyvinvointia tukevia asioita vahvistetaan. Tarvelähtöisen mallin kehittämisessä hyödynnetään hankkeessa tuotettua tietoa ja Helsingissä järjestettyjen pilottiryhmien kokemuksia. Toiminta laajenee Eläkeliiton paikallisyhdistyksiin, missä yhdessä vapaaehtoisten kanssa kehitetään uusi Hyvän ikääntymisen lähettiläs -toimintamalli.

Rahoitus ja yhteistyötahot

Miina Sillanpään Säätiön ja Eläkeliiton yhteiskeittämishanke saa rahoituksen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta STEA:sta. Muita yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Omakotisäätiö, MIELI Suomen Mielenterveys ry, MEREO ry, Helsingin kaupunki ja Munkkiniemen seurakunta.

Yhteystiedot

Ulla Arifullen-Hämäläinen, hankepäällikkö (kuvassa vas.)
ulla.arifullen-hamalainen@miinasillanpaa.fi
p. 050 566 5327
Miina Sillanpään Säätiö, www.miinasillanpaa.fi

Teija Saarinen, projektisuunnittelija (kuvassa oik.)
teija.saarinen@elakeliitto.fi, p. 040 725 7111
Eläkeliitto, www.elakeliitto.fi