Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmätoimintaa toteutetaan tulevana vuonna sekä Helsingissä että Mikkelissä. Miina Sillanpään Säätiö on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Hyvän ikääntymisen etsijät eläkeläisyyden taitekohdassa -hankkeelle eteläsavolaiselta Kyyhkylä-säätiöltä.

 

Eläkkeelle siirtyminen on yksi iso ikääntymisen mukanaan tuoma elämänmuutos. Työelämä tuo usein arkeen rytmin, ja eläkkeelle jäävän on luotava uutta, merkityksellistä sisältöä ja tekemistä elämäänsä. Kaikille tämä ei ole helppoa. Samanaikaisesti väestö on entistä pitkäikäisempää, ja eläkkeellä olovuosien määrä kasvaa. Myöhäiskeski-ikäisyydestä puhutaan uutena ikävaiheena, johon ei ole tarjolla riittävän monipuolisia sekä merkityksellisiä rooleja. Tämän päivän eläkkeelle siirtyvät ovat varsin toimintakykyisiä eivätkä tunnista itseään perinteisistä eläkeläisyyttä koskevista mielikuvista.

 

Toiminnan tavoitteena on vahvistaa eläkkeelle siirtyneiden henkilöiden mielen hyvinvointia, itsetuntemusta ja -arvostusta sekä tukea heitä mielekkään ja merkityksellisen arjen rakentamisessa. Toiminnankohderyhmänä ovat Mikkelin alueella asuvat, lähiaikoina eläkkeelle jääneet henkilöt, jotka kokevat hyvinvointivajeita ja kaipaavat arkeensa mielekästä tekemistä.

 

Ryhmätoiminnan keinoin tarkastellaan, miten merkityksellinen arki ja hyvä ikääntyminen mahdollistuu eläkkeelle siirtymisen elämänvaiheessa. Toimintaan osallistuvien henkilöiden kanssa etsitään hyvinvointia rakentavia, arjen merkityksellisiä tekijöitä sekä kartoitetaan omia vahvuuksia, taitoja ja osaamista sekä kartoitetaan toimintaa, jossa ne pääsevät käyttöön. Toiminnot perustuvat osallistujien kokemuksiin, toiveisiin ja tarpeisiin.

 

Toimintaa toteutetaan kahden ryhmän pilottihankkeenavuosina 2024–2025. Yhteistahoja ovat Mikkelin setlementti ry, Etelä-Savonliikunta ry, Mikkelin seudun Muisti ry ja Mikkelin kaupunki.