Tuoreen sukupolvibarometrin mukaan yli 75-vuotiaat kokevat osattomuutta yhteiskunnassa ja palveluiden kehittämisessä. Vain noin kolmannes ikääntyneistä pitää oman ikäryhmänsä edustusta riittävänä yhteiskunnassa.

Ikääntyvien osallisuuden parantaminen ja heidän äänensä esille tuominen on yksi Miina Sillanpään Säätiön tärkeimmistä tehtävistä. Miina Sillanpään Säätiö omistaa Wilhelmiina Palveluiden hoivakodit, joissa halutaan huomioida ja edistää ikääntyneiden asukkaiden mahdollisuuksia olla mukana päätöksenteossa ja vaikuttaa.

Wilhelmiinassa asukkaiden arjessa seurataan ja keskustellaan aktiivisesti yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Viikoittain järjestetään Pikku parlamentti, jossa asukkaat ottavat kantaa päivän polttaviin puheenaiheisiin. Asukkaat kokevat, että on tärkeää päästä keskustelemaan muiden ikäistensä kanssa. Yhdessä on ideoitu esimerkiksi kirjeiden kirjoittamista poliitikoille.

Ikääntyneiden ja nuorten vuorovaikutukseen suhtaudutaan myönteisesti. Tuoreen sukupolvibarometrin mukaan 90 prosenttia suomalaisista ajattelee, että vuorovaikutusta tulisi vahvistaa. Kannatus on korkeaa kaikissa ikäluokissa. Ikääntyneiden aktiivisesta osallistumisesta ja vaikuttamisesta esimerkkinä on myös Wilhelmiina Asumispalvelukeskuksen senioritalossa asuvan Olavi Hasusen ja hänen lapsenlapsensa haastattelu Ylen uutisiin.

Lue uutinen ja katso videolta Olavin ja hänen lapsenlapsensa mietteet ylisukupolvisuudesta ja ikääntymisestä.

Asukkaita kutsutaan Säätiön järjestämiin yhteiskunnallisiin ja ajankohtaisiin tapahtumiin, esimerkiksi Raikkaita suuntia -vaalitilaisuuteen Finlandia-talolla. Vaihtoehtoisia osallistumisen tapoja on tarjolla, etäyhteydet ja kisastudiot tarjoavat samalla mahdollisuuden kommentointiin ja keskusteluun oman porukan kesken. Aktiivinen toiminta luo tilaisuuksia vuorovaikutukseen ja ystävyyksien solmimiselle.

Ikääntyneiden ja hoivan piirissä olevien asukkaiden oman toimijuuden ja osallisuuden vahvistaminen on tärkeää. Asukkaiden omaa toimijuutta tuetaan monin keinoin. Säännöllisesti kokoontuu asukasraati, jossa vaikutetaan oman elämän arkisiin ja konkreettisiin asioihin. Esille nostetaan asumiseen liittyviä tarpeita, mutta yhtä lailla yhdessä järjestellään kampaajan ja jalkahoitajan käyntejä.

Yhteisökoordinaattori suunnittelee yhdessä asukkaiden kanssa heidän mielenkiintonsa ja toiveidensa mukaista viikko-ohjelmaa. Siihen sisältyy mm. retkiä, aivotreenejä, museokäyntejä sekä jumppaa ja musiikkia. Miina Sillanpään Säätiössä on yhteiskehitetty Hyvän ikääntymisen etsijät -toimintaa, jossa yhdessä ikääntyvien kanssa etsitään voimavaralähtöisiä ratkaisuja hyvään ikääntymiseen. Toimintamallia käytetään myös Wilhelmiinan yhteisöllisen asumisen asukkaiden kanssa, se lisää yhteisöllisyyttä ja säännöllisissä Mitä kuuluu? -hyvinvointitapaamisissa mietitään, mikä lisää asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta arjessa.

Wilhelmiinan asukkaiden toimintakyvyn ja osallisuuden vahvistamisen toiminnan ydin on muistimontessori-filosofia. Siinä etsitään asukkaille merkityksellistä tekemistä ja oma rooli osana yhteisöä. Aktiivista arkea ja toimintakykyä ylläpitää esimerkiksi vastuu viherkasveista tai ruokailuhetkien järjestelyihin osallistumisesta. Oman elämän päätökset ja valinnat eivät lopu palvelutaloon muuttaessa tai muistisairauden myötä. Kaikissa ikävaiheissa ja tilanteissa voidaan huomioida ikääntyneiden oma ääni, omat elämäntarinat ja mahdollisuudet vaikuttaa.

Tutustu sukupolvibarometriin ja sen tuloksiin.

Miina Sillanpään Säätiöyhteisö viettää vuonna 2025 juhlavuosiaan. Miina Sillanpään Säätiön perustamisesta on 60 vuotta ja Wilhelmiina Palveluiden 30 vuotta. Jos Miina Sillanpää olisi keskuudessamme tänään, hän keskittyisi yhteen aikamme suurimmista haasteista: ikääntyvään väestöön ja heidän osallisuuteensa yhteiskunnassa.