Miina Sillanpään Säätiön kehittämä ikääntyneiden taiteen kokemuksellinen ja tarinallinen toimintamalli ELÄMÄNMAKU – asukkaat taiteen keskiössä on valittu vuoden 2025 TerveSOS-kilpailun finaaliin. Finalisteja voi käydä äänestämässä 9.4. asti, joten käy peukuttamassa Innokylän sivuilla suosikkiasi.
Vaikuttava kehittämistyömme saa edelleen tunnustusta ja olemme mukana kisasarjan 1: Rohkeat ja raikkaat ilmiölähtöiset ratkaisut tulevaisuuteen -kategorian viiden finalistin joukossa.
Taustaa

WHO:n raportissa vuodelta 2019 todettiin, että taide vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen esteettisen kokemuksen ja mielikuvituksen, aistien aktivoitumisen, tunteiden kehittymisen ja älyllisen stimuloinnin kautta. Taiteen ja kulttuurin on havaittu vaikuttavan itsetunnon kohenemiseen, tunteiden käsittelyyn sekä kognitiivisten voimavarojen aktivoitumiseen.
Ikääntyneiden ihmisten on usein vaikeaa päästä taiteen pariin. Taiteen olisi hyvä tulla ikääntyneiden lähelle. Taiteen katselemisella on myönteisiä vaikutuksia ja näitä vaikutuksia voidaan syventää tarjoamalla mahdollisuuksia aktiiviseen toimijuuteen taiteen kokemisessa ja tuottamisessa.
Elämänmaku – asukkaat taiteen keskiössä -toimintamalli
.png)
Elämänmaku-toimintamallissa palvelutalon ikääntyneet asukkaat valitsevat käytettävissä olevasta taidekokoelmasta suosikkinsa. Samalla he kertovat, miksi valitsivat kyseisen teoksen sekä mitä tunteita ja muistoja se herättää heidän omasta elämänhistoriastaan. Valitut taideteokset ripustetaan palvelutalon seinälle esille taidenäyttelyksi, jonka viereen laitetaan kunkin asukkaan kertoma tarina.
Taidenäyttelyn voi toteuttaa olemassa olevasta omasta taidekokoelmasta tai lainaksi saatuina esimerkiksi joltakin yleishyödylliseltä taholta, kuten säätiöltä tai järjestöltä. Mikäli taideteoksia ei ole saatavilla, voidaan käyttää printtejä, valokuvia tai muuta materiaalia. Malli on helppo ottaa käyttöön ja skaalata olemassa olevien resurssien mukaisesti.
Kokemuksia
Kokemukset Elämänmaku-toimintamallin käytöstä ovat olleet voimaannuttavia. Läheiset ja asukkaat ovat kiitelleet näyttelyn järjestämisestä. Kokonaisuuden koettiin tuovan esiin kunkin asukkaan omakohtaista kokemusta taiteesta ja omasta elämän historiasta. Taidenäyttelyn suurena antina koettiin vuorovaikutuksen lisääntyminen. Läheiset ovat saaneet uusia virikkeitä ja näköaloja kohtaamisiin, he ovat kokeneet ylpeyttä läheisestään. Taide on herättänyt muistoja sekä lisännyt asukkaan ylpeyttä omasta itsestään.
Asukkaat ovat kertoneet kokevansa toimintamallin lisänneen arvostuksen tunnetta, kun heidän mielipiteillään on merkitystä. Taide on yhdistänyt myös niissä hetkissä, kun sanoja ei enää ole asukkaan ja läheisen välillä. Myös omahoitajien antama palaute on ollut kiittävää. Toimintamalli on tuonut hyvän lisän omaan työhön ja tuonut uusia puolia esiin asukkaista. Henkilöstö, asukkaat ja asukkaiden läheiset ovat kiitelleet taiteen tiloja elävöittävästä vaikutuksesta.
Käy äänestämässä Elämänmaku -toimintamallia

Miksi äänestäisit Elämänmaku-toimintamallia? Taide on tärkeä hyvinvoinnin lähde. Koemme tärkeäksi taiteen vahvistavan roolin ikääntyneiden ihmisten oman toimijuuden vahvistajana. Toimintamalli asettaa keskiöön ikääntyneiden ihmisten omat kokemukset ja tarinat.
Mallilla on todennettuja hyvinvointia ja osallisuutta lisääviä vaikutuksia niin ikääntyneille, hoitajille kuin läheisillekin. Toimintamalli rikasti hoitajien työtä, virkisti asukkaita ja toi mielenkiintoisen lisän läheisen ja asukkaan väliseen vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen.
Lisätietoa
Tutustu Elämänmaku – asukkaat taiteen keskiössä-toimintamalliin Innokylän sivuilla.
Voit äänestää toimintamallia siitä kertovan sivun alalaidassa olevaa peukkua klikkaamalla. Äänestysaikaa on 9.4. asti.
Vinkkaa myös verkostollesi! Jos äänestyskohta ei näy selaimellasi, niin varmista, että olet sallinut kolmannen osapuolen evästeet selaimesi asetuksissa.
Miina Sillanpään Säätiö on useana vuonna osallistunut kehittämillään ikääntyneiden hyvinvointia ja toimijuutta/osallisuutta edistävillä toimintamalleilla THL:n TerveSOS-kilpailuun. Mukana finaaleissa ovat olleet mm. Muistipuisto-verkkopalvelu, pienituloisten naisten ryhmätoimintamalli Neuvokkaat naiset sekä vuonna 2024 myös Oikeusministeriön demokratiapalkinnon saanut Voimaa ikämiesten arkeen-toimintamalli.