Julkaistu 15.3.2023 Pohjois-Kymenlaakson Kaupunkilehdessä Ankkurissa. Artikkelin kirjoittaja Teija Piipari.
”Ihan kuin lähiöpubi ilman olutta”
Ikämiesten ryhmässä juttu lentää ja tehdään yhdessä kivoja asioita. Toiminta laajenee Kotkan seudulta myös pohjoiseen Kymenlaaksoon.
Arpakuutio lennähtää pelilaudalle. Numero neljä. Pelinjohtajan roolin ottanut Esko Tirranen siirtää nappulaa.
– Keltainen ruutu. Se on historia, hän sanoo, nostaa laatikosta kortin ja esittää kysymyksen. Kuka haluaa vastata?
Kymmenisen yli 60-vuotiasta haminalaismiestä on tullut Summan vanhalle koululle. Meneillään on Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen Haminan ryhmän jokaviikkoinen tapaaminen.
Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socomin ja Miina Sillanpään säätiön hankkeen tarkoituksena on ikämiesten yksinäisyyden lievittäminen, elämänhallinnan lisääminen ja osallisuuden parantaminen, muiden muassa. Tällaiselle miestoiminnalle on nähty olevan tarve. Varsinkin, jos leskeytymisen, eron tai eläköitymisen jälkeen meinaa jäädä kotiin, ei oikein löydä tekemistä tai ihmisiä ympärille.
Summan avoin ryhmä kokoontuu perjantaisin kello 10–12. Keskiviikkona 22. maaliskuuta Haminassa aloittaa uusi avoin ryhmä Kumppanuustalo Hilman tiloissa kello 13–15. Kotkan avoin ryhmä kokoontuu Kotkan kirjaston Katariinan kammarissa keskiviikkoisin kello 10–12.
– Näihin ryhmiin voi kuka tahansa 60 vuotta täyttänyt mies tulla mukaan silloin kun itselle parhaiten sopii, kannustaa hanketyöntekijä Nina Markkanen.
Haastattelupäivänä Summan vanhalla koululla paitsi kahvitellaan, myös mitellään yleissivistyksestä Trivial Pursuit -lautapelin ääressä.
– Viimeksi teimme marttojen kanssa ruokaa, useampaa lajia. Ja oli hyvää, kaikki meni, kehaisee Tirranen, 64.
Myös muut innostuvat kertomaan, mitä yhdessä on tehty tai tykätään tehdä:
– Sulanmaan aikana olemme pelanneet mölkkyä ja petankkia, sanoo Jouni Kormu, 79.
– Haminan kaupungin edustajia on käynyt kertomassa erilaisista aktiviteeteista, mainitsee Auvo Porkka, kohta 61.
– Ja kauden päätteeksi toukokuussa paistamme makkaraa laavulla, jatkaa Risto Kihula, 75.
Parin tunnin yhteishetken aikana tietysti myös jutellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Tai lähes, koska politiikkaa ja uskontoa pyritään välttämään. Hetkinen, onnistuuko näin vaalikeväänä pidättäytyä politiikasta puhumisesta?
– Kyllä se koville ottaa. Ei me mitenkään pystytä siihen, kuuluu kuin yhdestä suusta.
Vuoden alussa Socom aloitti yhteistyön Kymenlaakson hyvinvointialueen ennaltaehkäisevien palvelujen kanssa. Samalla hanke levittäytyy Kouvolaan. Miesten oma ryhmä aloittaa Valkealassa tiistaina 4. huhtikuuta ja kokoontuu kirjaston alasalissa kello 10–12.
– Kyseessä on niin sanottu suljettu ryhmä, mikä tarkoittaa, että ryhmä kokoontuu yhteensä kymmenen kertaa ja mukaan otetaan osallistujia kahden ensimmäisen kerran aikana. Tämän jälkeen jatkamme samalla porukalla loppuun asti, Markkanen kertoo.
Hänen kanssaan Valkealan ryhmää ohjaa ennaltaehkäisevien palvelujen palveluohjaaja Sirkka Tasanko. Ryhmään ilmoittautuminen on parhaillaan menossa.
Haminan avoin ryhmä aloitti viime vuoden huhtikuussa. Esko Tirranen ei ole ollut mukana ihan alusta asti, mutta muistelee, kuinka hänet heti otettiin lämpimästi vastaan.
– On mukava porukka ja lämminhenkistä keskustelua syntyy. Perjantaiset aamupäiväni on varattu tälle, olen merkinnyt ne kalenteriin toukokuun loppuun asti.
Tuomo Uus-Mäkelä, 83, toteaa, että jos kotona seinät kaatuvat ja yksinäisyys rupeaa painamaan päälle, on hyvä lähteä liikkeelle.
– Sitä tuntee itsensä yhteiskuntakelpoiseksi, kun saa olla osa ryhmää, olla muiden miesten kanssa.
Ryhmä on kuin lähiöpubi ilman olutta, heittää Pauli Kauppinen, 63, ja hymyilee.
– Muutin Valkealasta Haminaan viisi vuotta sitten, joten olen vielä pihalla seudun kuvioista, kun nämä muut puhuvat Haminan asioista 30-luvulta asti, hän nauraa. – Ryhmässä olen päässyt osaksi yhteisöä, täällä on mukava käydä.
Lue lisää Miina Sillanpään Säätiön ja Socomin yhteisestä Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeesta.
Lue alkuperäinen lehtiartikkeli tästä.
Ylin valokuva lehtiartikkelista, kuva Teija Piipari. Muut valokuvat on otettu ryhmätoiminnasta hanketyöntekijöiden valokuvaamina.