Kehitysvammaisille aikuisille ja heidän ohjaajilleen suunnattuun Keko-elintapavalmennukseen on osallistunut viisi ryhmää ympäri Suomen. Seuraavassa on valmennukseen osallistuneen energisen Kuhmon ryhmän terveiset.
Keko-terveiset Kuhmon ryhmältä!
Keko-elintapavalmennus toi Kuhmossa kahdeksalle Mäntykankaan tuetun asumisen piirissä olevalle osallistujalle uudenlaista virtaa sekä asioita, jotka jäivät parantamaan arkea. Porukan kahdelle ohjaajalle valmennus puolestaan antoi myös ammatillisesti paljon. Kuhmossa valmennus oli siis monella tapaa antoisa.
Keko-valmennukseen osallistuva ohjaaja on Tsemppari, joka tukee matkalla kohti osallistujan omia hyvinvointitavoitteita. Kuhmon Tsempparit saavat ryhmäläisiltä kehuja ohjaamisestaan ja kannustamisestaan, mutta pitävät tärkeänä myös siihen eväitä antanutta etävalmennusta.
”Koimme hyvänä, että etävalmennuksessa käytiin läpi, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ja miten lähdemme asiakkaita ohjaamaan. Tämä on tehnyt meille itsellemme hyvää, ja tuonut ammatillisesti uutta asiakkaiden ohjaamistyöhön.
”Oli tarkoitus matalalla kynnyksellä herätellä asiakkaita ajattelemaan omia elintapa-asioita ja lähteä yksilöllisesti liikkeelle. Jokaisen kanssa keskustelimme henkilökohtaisesti, ja asiakas itse mietti, millaisia muutoksia hän kykenee elämässään tekemään ja aloittamaan. Niissä olemme tukeneet", Tsempparit kertovat.
Moni osallistujista on lisännyt arkeensa liikuntaa ja se on säännöllistynyt. Itse määritetyt ja sopivan kokoiset tavoitteet ja Tsempparien toiminta auttavat onnistumaan. Hyötyliikunnan merkitys on myös ymmärretty.
”Olen käynyt uimassa aiemminkin, mutta nyt siitä on tullut säännöllisempää, osallistuja Jaana kertoo.
”Ennen Keko-valmennusta Raakel ei ollut käynyt kuntosalilla, mutta pyöräily on aina ollut hänelle mieluista. Kekosta hän on löytänyt elämäänsä sisällön, jossa kuntosali ja pyöräily antavat niin paljon iloa. Muista ryhmäläisistä esimerkiksi Reijo kulkee potkupyörällä joka päivä töihin ja käy torstaisin sählyssä kuten moni ryhmäläinen", Tsempparit iloitsevat.
Ryhmässä on voimaa, kun osallistujat tsemppaavat toisiaan.
”Kuntosaliryhmä toteutuu joka tiistai. Hyvin yhteen hitsautuneesta porukasta on löytynyt kaveri myös moneen muuhun harrastukseen, kuten vaikkapa frisbeegolfiin tai kävelylle. Liikkumaan tule varmemmin lähdettyä, kun on yhdessä sovittu."
Kekon teemoja on tärkeä pitää yllä arjessa, pysyvien muutosten aikaansaamiseksi. Tsempparit kokevat, että terveyden edistämiseen liittyviä asioita on entistä helpompi ottaa puheeksi, kun koko ryhmällä on valmennuksesta saatua ymmärrettävää tietoa ja yhteinen kieli asioille. Keko-puisto, joka on valmennuksen tueksi kehitetty pelillinen ja innostava verkkopalvelu, tarjoaa mahdollisuuden asioiden kertaamiseen.
”Jonkun osallistujan tavoitteena on ollut esimerkiksi hampaiden päivittäinen harjaus. Jollakin toisella taas limpparin juomisen vähentäminen. Myös herkkujen syönnistä on puhuttu ja niitä kannustetaan vähentämään, se ei ole kovin helppoa. Mutta tärkeää on, että asioista puhutaan. Toiminta on pitkäjänteistä ja uusien tottumuksien "sisäänajo" vaatii aikaa ja työtä", Tsempparit toteavat.
”Valmennuksen jälkeenkin ryhmä on kokoontunut kerran kuukaudessa. Silloin on yhdessä käyty vaikkapa Keko-puistosta löytyviä asioita läpi", Tsempparit kertovat.
Haluatko sinäkin ryhmäsi kanssa mukaan kekoilemaan? Haku valmennuksiin avataan tammikuun loppupuolella. Osallistumisesta kiinnostuneet voivat jo nyt ottaa yhteyttä:
virpi.annaniemi@miinasillanpaa.fi
Lisätietoa Keko-valmennuksesta