Porin Keko-ryhmän syksyn seurantajakso kertasi opittua ja kertoi parantuneista liikuntatuloksista. Lue ryhmäpäiväkirjasta valmennuspäivien tunnelmia.

Ensimmäisen Keko-valmennusjakson lopetuksen upean haitarinsoiton jälkeen toivotettiin vielä halaukset ja tsempit Porin kehitysvammaisten elintapavalmennuksen ryhmäläisille toukokuussa 2024. Syyskuussa nähtäisiin jälleen!

 

Ti 24.9.2024

Klo 9.00 Porin Villa Ruska täyttyy iloisista jälleennäkemisen tervehdyksistä. Kristiina ja Leena luotsaavat äijäporukkansa korituoleille rennosti aloittamaan Keko-valmennuksen 2 lähijaksoa. Ilmassa on odottava tunnelma, ja aloitetaankin kuulumisten kertomisella.

 

Mies lampaiden kanssa ulkona

Tämän jälkeen käydään vielä lukujärjestys läpi, ennen kuin lähdemme tositoimiin ulos kävelytestin merkeissä. Tarkoituksena on mitata näkyvätkö tuloksissa muutokset aktiivisemman arjen omaksumisesta. Seurataan myös ovatko tulokset osallistujien itse kevään valmennusjaksolla asettamien tavoitteiden mukaisia.

Ensiksi lämmitellään huolellisesti koko keho päästä varpaisiin asti, jonka jälkeen alkaa testitilanne. Kävelytestissä kävellään 6 minuuttia oman parhaansa tehden ja yritetään parantaa keväällä tehtyä tulosta. Oli ilo seurata, miten miehet antoivat kaikkensa testissä. Kävelyn jälkeen testit jatkuivat sisätiloissa. Toistettiin keväällä tehdyt mittaukset: paino, kehonkoostumus, puristusvoima sekä tasapaino. Testitulokset aiheuttivat oitis kiinnostusta, mutta varsinaista palautetta miehet joutuivat odottamaan seuraavaan päivään. Testien jälkeen oli aika nauttia ravitseva lounas, jossa kertasimme keväällä opittua lautasmallia. Lounaan jälkeen oli aika lähteä maatilavierailulle.

 

Maatilavierailu valikoitui aktiviteetiksi toiselle jaksolle toiveiden mukaisesti; ryhmä on ulkona paljon työskentelevä luonto- ja ympäristöryhmä. Eläimet kuuluvat myös heidän arkeensa toimintakeskuksella sekä vapaa-ajan harrastuksissa. Maatilalla tutustuimme lampaisiin, vuohiin, lehmiin, kanoihin ja poneihin. Vierailu ei ollut pelkkää eläinten ihastelua vaan ryhmä pääsi tositoimiin, kun poni piti harjata ja valjastaa. Miehet saivat kukin vuorollaan taluttaa ponia sekä ajaa kärryillä. Rohkeimmat tarttuivat vielä talikkoon ja siistivät lannat pois aitauksista. Tämän jälkeen oli vielä vuorossa kanojen ruokinta. Vierailun päätteeksi meille tarjoiltiin sämpyläkahvit tallin vintillä.

Miehiä ja poneja sekä hevoskärryt

Maatilavierailu oli onnistunut. Mukavan tekemisen lisäksi, käynnistä oli myös monipuolista hyötyä liittyen Keko-teemoista liikuntaan, aivoterveyteen ja palautumiseen. Eläinten kanssa touhutessa askeleita kertyy huomaamattakin ja fyysinen aktiivisuus lisääntyy. Lisäksi eläinten kanssa toimiminen vaatii tarkkaavutta ja harjoittaa myös keskittymiskykyä. Samalla kuitenkin eläinten tahdissa tehdessä puolestaan mieli lepää ja stressitaso laskee – eläinavusteinen toiminta onkin palauttavaa ja edistää hyvinvointia.

 

Ke 25.9.2024

Klo 9.00 on aika aloittaa Keko-seurantajakson viimeinen päivä. Ensimmäisellä Keko-valmennusjaksolla opittiin Keko-valmennuksen teemoista, jotka ovat liikunta, ravitsemus, palautuminen, henkilökohtainen hygienia ja aivoterveys. Aloitamme teemojen kertaamisella visailun merkeissä. Ryhmä jaetaan kahteen ja miehet pääsevät muistelemaan 1. jaksolla opittuja asioita vuoron perään. Ilmassa on kannustusta, mutta myös kilpailuhenkisyyttä, sillä voittaja joukkue saa valita itselleen palkinnot ensimmäisenä. Visailu päättyi tasan ja selvää oli, että keväällä opitut asiat ovat mielessä. Palkintopöydän äärelle pääsi jokainen vuorollaan. Palkintopöydän äärellä pohdittiin ääneen, mitä minä tarvitsisin näistä? Ottaisinko saippuaa, vai enemmin purkkaa? Jokainen löysi itselleen mieleisen palkinnon.

 

Visailun jälkeen koitti odotettu hetki, nimittäin palautekeskustelut. Jokainen pääsi vuorollaan valmentajan sekä toisen ohjaajan luokse. Arvioitiin keväällä asetetun tavoitteen tilanne, käytiin läpi testitulokset sekä Marjon ja Sinan antama testipalaute. Keskustelut olivat lämminhenkisiä, kannustavia, mutta myös rehellisiä. Lopuksi vielä mietittiin jatkosuunnitelmia ja kirjattiin ne ylös. Ryhmäläisten tukena ja tsemppareina elintapamuutoksessa jatkavat heidän omaohjaajansa. Käytössä on myös digitaalinen Kekopuisto, josta voi kerrata asioita ja tehdä erilaisia harjoituksia.

 

Aika kului kuin siivillä ja on aika nauttia ravitseva lounas. Lounaan jälkeen ryhmälle oli luvassa äänimaljarentoutus. Tämäkin valikoitui toiveiden perusteella ja sai erittäin hyvää palautetta. Aktiivisemman arjen lisäksi on Keko-teemojen mukaisesti myös tärkeä huolehtia palautumisesta ja levosta.

 

Kaksi miestä keilaamassa

Lopuksi lähdimme keilahallille. Keilaaminen oli myös yksi ensimmäisellä jaksolla kuulluista liikuntatoiveista. Keilahallilla ilmassa oli onnistumisen kokemuksia.

 

Kekon päätösohjelma vietettiin keilailun jälkeen kahvin sekä mokkapalan siivittämänä. Valmentajat keräsivät palautetta ryhmältä ja ryhmäläisten omaohjaajat saivat vetäytyä oman palautelapun kanssa juomaan kahvit syrjemmälle. Palautteessa näkyi tyytyväisyys valmennukseen. Kivan tekemisen ja kivojen valmentajien lisäksi miehet mainitsivat palautteessaan testitulosten tärkeyden. Koko ryhmän keskinäinen kannustus ja oma motivaatio auttavat kohti terveellisempää elämäntapaa.

 

Vielä viimeiset halit ja heipat, sekä tietysti todistukset! Taas on yksi Keko-ryhmä ja paikkakunta saaneet eväät, iloa ja intoa matkalle kohti aktiivisempaa arkea.

Keko-valmentajat Marjo ja Sina

 

Lue lisää yli 20 vuotta toteuttamastamme Keko-valmennuksesta nettisivuiltamme. Keko-valmennus on työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän ohjaajilleen suunnattu ja pienryhmässä tapahtuva elintapavalmennus. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä omaan terveyteen liittyvien tärkeiden teemojen äärelle ja tehdä yhdessä pieniä muutoksia kohti aktiivisempaa ja terveellisempää arkea. Vuosittain valmennukseen osallistuu viisi ryhmää omilla paikkakunnillaan.