Kunnon kaveri -toiminta on käynnissä nyt jo neljättä vuotta. Toiminta on lisännyt 65+ ikäisille Länsi-Helsingin alueella mahdollisuuksia osallistua liikunnallisiin ryhmiin matalalla kynnyksellä. Ryhmiä on pyritty järjestämään alueilla, joissa ei ole kaupungin liikuntapalveluiden tarjontaa ja joissa alueen väestön ikärakenne on selkeästi ikääntynyttä. Toimintaa on alun koronahaasteiden jälkeen saatu laajennettua ja mukaan on tullut vuosi vuodelta uusia alueita ja toimijoita.

Naiset jumppaamassa ulkona

Edellisen hankekauden aikana aloitettiin oppilaitosyhteistyö, mikä on tuonut uudenlaista sisältöä toimintaan. Nyt alkaneelle kaudelle saamme myös lisäresursseja säännöllisten ryhmien ohjaukseen oppilaitosyhteistyön kautta, kun Kolmen kampuksen urheiluopiston opiskelijat ohjaavat Munkkiniemen ryhmää. Hankkeessa on toiminut myös pari vapaaehtoista, joiden panoksena ovat olleet erilaiset kävelyretket ja toisinaan ryhmien ohjaaminen. Osallistujamäärä on myös kasvanut tasaisesti, ja kaudella 2023–2024 toiminnassa oli mukana reilusti yli sata osallistujaa eri alueilla.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on hankkeen ydintä ja ehdoton edellytys onnistumiselle. Hankkeen kautta tarjoamme toiminnan ideoinnin, koordinoinnin ja asiantuntijuuden, ja kumppanit järjestävät tilat ja tavoittavat oman asiakasryhmänsä viestintäkanavissaan tukien Kunnon kaverin viestintää. Yhteistyössä olemmekin tavoittaneet osallistujia mukavasti. Ei ole yksinkertaista saada tietoa uudesta toiminnasta kohderyhmälle, joka ei aktiivisesti seuraa somea tai lue uutisia internetistä. Jo mukana oleville lähetetään sähköpostilla uutiskirje, jossa kerrotaan muun muassa eri tapahtumista ja kävelyretkistä sekä annetaan hyvinvointi- ja menovinkkejä. Yhteistyökumppaneitamme ovat olleet seurakunnat, palvelukeskukset, asukasyhdistykset ja oppilaitokset. Lisäksi asiakasohjausta ja viestinnällistä yhteistyötä toteutamme mm. Helsingin Seniori-infon, liikuntapalveluiden, 4H-järjestön, erilaisten yhdistysten sekä muiden vastaavien hankkeiden kanssa.

Matala kynnys vai ei kynnystä lainkaan?

Kunnon kaverin ryhmistä on pyritty raivaamaan kaikki mahdolliset kynnykset osallistumisen tieltä. Kynnysten poistamiselle on erityisesti tarvetta, kun mukaan halutaan ikäihmisiä, jotka mahdollisesti kokevat liikunnan harrastamisen vieraaksi. Ilmoittautuminen voi tuntua hankalalta. Pienikin innostus voi lopahtaa puhelimessa jonottamiseen tai siihen, että netti-ilmoittautuminen koetaan vaikeana. Monesti esteeksi koetaan myös se, että paikalle täytyy tulla bussilla tai autolla tai että mukana pitää olla erityisesti liikuntaan tarkoitetut varusteet. Usein kysytään myös, mennäänkö ryhmän aikana lattialle, koska monilla on vaikeuksia nousta sieltä ylös. Useimmissa Kunnon kaveri -ryhmissä lattialle ei mennä lainkaan, ja jos mennään, on aina tarjolla vaihtoehtoinen tapa tehdä liike seisten tai tuolia hyödyntäen. Kunnon kaverin kynnyksettömyys tarkoittaa: ei ilmoittautumista, maksutonta, lähellä, ei vaatteiden vaihtoa, lempeä ja salliva ilmapiiri sekä monikanavainen viestintä.

Toiminnan tuloksia

Jokaisen hankekauden aikana osallistujille ja yhteistyökumppaneille tehdyt kyselyt ovat osoittaneet toiminnan hyödyllisyyden ja tarpeellisuuden. Ryhmään osallistuminen on tukenut niin fyysistä kuin sosiaalistakin toimintakykyä. Osallistujat kokevat, että he jaksavat kävellä portaita paremmin, heidän tasapainonsa on parantunut ja pidempien matkojen kävely ei ole niin raskasta. Myös muihin tapahtumiin lähdetään rohkeammin mukaan. Yksinäisyys on vähentynyt, ja osallistujat ovat tutustuneet ja jopa ystävystyneet muiden ryhmäläisten kanssa. Yhteistyökumppanit ovat pystyneet laajentamaan omaa toimintaansa tiloissaan ja kokevat, että tällaisesta helposti lähestyttävästä toiminnasta on helppo ja mukava viestiä omalle kohderyhmälle. Myös yhteisöllisyyden on koettu lisääntyvän. Opiskelijat ja nuoret ovat saaneet arvokkaita kokemuksia ikäihmisten kanssa toimimisesta.

Kunnon kaveri -toimintamalli Innokylään

Kunnon kaveri -toiminta tullaan pian mallintamaan Innokylään. Sieltä pääsee lähiaikoina poimimaan ideoita ja vinkkejä vastaavanlaisen toiminnan suunnitteluun. Mallissa tullaan kuvaamaan viestintään, yhteistyön ideointiin ja toiminnan sisältöön sekä osallistumisen esteiden poistamiseen liittyviä seikkoja. Innokylä on avoin kehittämisen ja tiedon jakamisen ympäristö, joka tarjoaa työkaluja kehittämiseen sekä valmiiksi mallinnettuja toimintatapoja, jotka ovat kaikkien avoimesti hyödynnettävissä. Innokylä on kaikille avoin yhteisen kehittämisen ja tiedon jakamisen ympäristö.

Syksyn Kunnon kaveri -ryhmät starttaavat porrastetusti 12.8. Säännöllistä toimintaa järjestetään Munkkiniemessä, Munkkivuoressa, Haagassa, Pitäjänmäessä ja Kannelmäessä. Lisäksi hankkeiden yhteistyöryhmiä toteutetaan Pikku Huopalahdessa.

Tutustu Kunnon kaveri -hankkeeseen sekä sen vaikuttavuuteen ja tuloksiin hankesivullamme!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!