Aktiivinen ja motivoitunut Porin kehitysvammaisten ryhmä osallistui Keko-valmennukseen vuonna 2024. Heidän syksyn seurantajaksonsa tekemisistä ja kuulumisista kohti liikunnallisempaa ja terveellisempää arkea saimme lukea ryhmäpäiväkirjasta.

Kyselimme vuoden päätteeksi kuulumisia Porin ryhmänohjaajilta. Olimme kiinnostuneita kuulemaan, näkyvätkö Keko-jaksoilla opitut asiat osallistujien arjessa. Halusimme myös tietää, miten aktiivisen ryhmän askelmäärien toteutumista seurataan. Saimmekin ilahduttavia uutisia ryhmäläisten toiminnan muutoksesta ja onnistumisista.

Oivalluksia, terveellisempiä ruokailutottumuksia ja liikuntarutiineja

Jesse, Sampo ja Kristian kuntosalilla.

Syksy on mennyt mukavasti ja olemme saaneet pienryhmäämme uusia henkilöitä, jotka ovat kuulleet kevään ja syksyn Keko-valmennuksen kokemuksistamme. Olemme jutelleet ja kerranneet asioita sekä muistelleet kokemaamme. Esiin ovat nousseet valmennuksen tapahtumista mm. testit, liikuntakerrat sekä vierailu kuntosalilla ja eläinpihalla.

Keko-jakso toi meille kaikille hyötyjä ja oivalluksia. Keskeisimpänä niistä ovat itsensä tunteminen, omahyvinvointi ja mitkä asiat ovat elämässä jokaiselle henkilökohtaisesti tärkeitä. Olen huomannut, että valmennus on vaikuttanut kehitysvammaisten osallistujien terveellisimpiin ruokailutottumuksiin ja liikuntarutiinien luomiseen. Työtoiminnassa on jatkettu liikunnan toteuttamista, mutta osa asiakkaista on lisännyt liikuntaa myös vapaa-ajalla esim. käyden kuntosalilla ja kävelyllä. Uskon myös siihen, että unen merkitys on selkeytynyt ja unen laadun parantamisen eteen tehdään töitä.

Yksilöllisiä tavoitteita ja yhteisöllisyyttä

Keijo ja Karo

Ryhmässä saadut askelmittarit ovat aktiivisessa käytössä. Yksi uusista ryhmäläisistämme otti tavoitteekseen käyttää omaa kelloaan, jossa näkyvät askelmäärät. Hänen yksilöllinen tavoitteensa on ylipainon pudottaminen ja hän itse halusi ottaa askelmittarin käytön omaksi tavoitteekseen, olimmehan hänelle meidän kokemuksistamme kertoneet. Yhdessä katsoimme hänen kanssaan myös yksilöllisen askelmäärän päivittäistavoitteen. Askelmittarit olivat meidän ryhmällemme menestys ja Keijolla on joka päivä mittari käytössä!

Ohjaajana olen syventänyt omaa ymmärrystäni palautumisen merkityksestä ja pyrkinyt tekemään sitä myös itse, samalla tsempaten ryhmäläisiä. Mielestäni työpäivissä on nykyään selkeämpi tauotus ja ryhmäläiset osaavat vetäytyä kukin omaan mieleiseensä taukotekemiseen. Ryhmän jakaminen kahteen osaan esim. ruokailuun mentäessä, on antanut hieman rauhaa niin ruokailutilanteeseen kuin taukoihin, ja palautuminen onnistuu paremmin.

Keko-valmennus toi yhteisöllisyyttä ja sen, että meillä on yhteinen hieno kokemus ja muisto alla.

Mokka ja Jouni

Porin ryhmän kokemuksista kertoi ohjaaja Kristiina. Kehitysvammaisten työikäisten Keko-valmennus on suunnattu pienryhmille ja heidän omaohjaajilleen. Elintapavalmennuksen kesto on noin vuosi. Se koostuu kahdesta lyhyestä lähijaksosta ja aloitusta ennen pidettävästä orientoivasta etävalmennuksesta ryhmän omaohjaajille. Lähijaksojen välissä ryhmä toteuttaa omatoimista harjoittelua tavoitteidensa mukaisesti. Myös läheiset saavat tietoa ja kannustavat osallistujia muutoksessa kohti terveellisempää ja liikunnallisempaa elintapaa.

Kiinnostuitko ja haluaisitko osallistua oman ryhmäsi kanssa Keko-valmennukseen? Vuoden 2025 pienryhmien haku on meneillään, katso lisätiedot ja kevään aloitusajankohdat tästä.

Tervetuloa mukaan Kekoilemaan!

 

Lue lisää yli 20 vuotta toteuttamastamme Keko-valmennuksesta nettisivuiltamme. Keko-valmennus on työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän ohjaajilleen suunnattu pienryhmässä tapahtuva elintapavalmennus. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä omaan terveyteen liittyvien tärkeiden teemojen äärelle ja tehdä yhdessä pieniä muutoksia kohti aktiivisempaa ja terveellisempää arkea. Vuosittain valmennukseen osallistuu viisi ryhmää omilla paikkakunnillaan.