Muistiviikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 38. Esiin nostetaan muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä ääni. Yhdessä rakennetaan muistiystävällistä Suomea, jossa muistisairaat ihmiset ovat aidosti osallisia ja elävät omannäköistään hyvää elämää.

Varhainen diagnoosi tuo hyviä elinvuosia

Syyskuussa vietetään myös Maailman Alzheimer-kuukautta. Tänä vuonna muistutetaan erityisesti varhaisen diagnoosin merkityksestä. Muistisairauksiin sairastuu 36 suomalaista päivässä, eli vuosittain noin 13 000 henkilöä. Muistisairaus todetaan usein liian myöhään. Varhainen diagnosointi mahdollistaa kuitenkin asianmukaisen lääkityksen ja toimintakyvyn säilymisen kannalta oleellisten ns. ”lääkkeettömien” keinojen aloittamisen. Sairastunutkin voi jarruttaa toimintakykynsä laskua ja edistää arkiselviytymistään aivoterveellisillä elämäntavoilla.

Ennaltaehkäisy kannattaa Mutta ne tavat!

Suomessa arvioidaan olevan 120 000 henkilöä, joilla on lievä muistin ja tiedonkäsittelyn heikentymä, joka voi ennustaa sairastumista ja vaatii seurantaa. Tiedetään myös, että Alzheimerin taudin riskitekijöihin puuttumalla voidaan vähentää muistisairauksien ilmaantuvuutta ja siirtää niiden puhkeamista jopa viidellä vuodella. On arvioitu, että tunnettuihin riskitekijöihin pureutuminen vähentäisi Alzheimerin taudin ilmaantuvuutta 50 prosentilla yhden sukupolven aikana. (Kansallinen muistiohjelma 2012-2020).

Tuskin kenellekään on uutta, että elintavoilla on vaikutusta aivojen toimintakykyyn. Monet tekijät, kuten fyysinen aktiivisuus, terveellinen ruokavalio, elvyttävä uni ja stressihallinta vaikuttavat aivojen suorituskykyyn sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Päivittäiset tapamme, niin hyvät kuin huonotkin, ovat vuosien varrella opittuja ja syvälle pinttyneitä. Siksi niitä ei ole helppo muuttaa. Hyvän päätöksen ja suunnitelman lisäksi elintapojen muuttamiseen tarvitaan konkreettisia päivittäisiä toimia. Eduksi on, että ympäristömme tukee pyrkimyksiämme. On hyvä, jos ympäriltämme löytyy helposti käyttöön otettavia muutosta tukevia keinoja, jotka auttavat pitämään motivaatiota yllä.Miina Sillanpään Säätiön ja Muistiliiton Muistipuisto-hankkeessa (2016-2018) kehitetään ratkaisu, joka auttaa onnistumaan elintapamuutoksissa! Se on suunnattu henkilöille, joilla on lievä muistisairaus ja ikääntyville, jotka ovat kiinnostuneita aivojensa toiminnan ylläpitämisestä ja edistämisestä.

Muistipuisto.fi

Muistipuisto-verkkopalvelua valmistellaan yhdessä käyttäjien kanssa tehtävässä kehitystyössä. Maailman Alzheimer-päivänä torstaina 21.9. pääsee kuitenkin jo KURKISTAMAAN PUISTOON, sillä silloin avataan www.muistipuisto.fi -sivusto. Lopullisesta Muistipuistosta pääsee nauttimaan syksyllä 2018. Lisätietoa Muistipuisto-hankkeesta tästä.Säätiömme ja Muistipuisto ovat Muistiviikon tapahtumissa mukana aktiivisesti useilla paikkakunnilla 18.-27.9.Tule tapaamaan meitä! Katso ohjelma (pdf)Oletko huolissasi omasta tai läheisesi muistista? Lue lisää tästä.