Ikääntyneille miehille suunnatuissa ryhmissä saman ikäiset miehet voivat toimia toinen toisilleen roolimalleina ja esikuvina jakamalla avoimesti kokemuksiaan ja keskustelemalla vaikeistakin aiheista. Vertaistoiminta tarjoaa mahdollisuuden rikkoa sukupuolirooleja, jotka ovat usein painottaneet miehille vaikenemista henkilökohtaisista asioista ja mahdollisista ongelmista.
Vertaisryhmissä saman ikäisten miesten kerrotut kokemukset toimivat voimakkaina yhteenkuuluvuuden ja me-hengen luojina. Elämäntilanteiden ja haasteiden samankaltaisuus ja samaistettavuus antaa miehille mahdollisuuden jakaa ajatuksia, jotka ehkä muissa yhteyksissä ja toisenlaisessa seurassa jäisivät sanomatta. Ikämiehille on ehtinyt kertyä elämän varrelta monenlaisia kokemuksia, jotka on mahdollista valjastaa osallistujien yhteisiksi voimavaroiksi. Kun joku avaa vaikean keskustelun esimerkiksi yksinäisyydestä, terveyshuolista tai elämänmuutoksista, se voi rohkaista muitakin miehiä jakamaan omia kokemuksiaan. Avoin keskustelu tunteista ja ongelmista auttaa vähentämään ahdistusta ja tunnetta siitä, että on yksin omien vaikeuksiensa kanssa.
Ikääntyneiden miesten keskinäinen vertaisryhmä voi luoda tilan, jossa eri elämäntilanteista ja taustoista tulevat miehet voivat yhdessä kasvaa ja löytää uusia tapoja selviytyä elämän mahdollisista tulevista ongelmatilanteista. He voivat olla toisilleen esimerkkeinä siitä, että ongelmia on myös kaverilla ja niistä kyllä selvitään, ja että myös miesten on sallittua ja suotavaakin puhua omista tunteistaan. Tämä voi vahvistaa jokaisen ryhmän jäsenen henkistä hyvinvointia ja tarjota heille paremmat edellytykset kohdata tulevaisuuden haasteet. Parhaassa tapauksessa miesryhmissä omista tunteistaan keskustelemaan oppineet ikämiehet vievät näitä tunnetaitoja myös ylisukupolvisesti eteenpäin esimerkiksi omille lapsenlapsilleen.
Kansainvälinen miestenpäivä on erinomainen tilaisuus nostaa esille positiiviset roolimallit, jotka auttavat rakentamaan myönteisempiä ja tasapainoisempia käsityksiä miehenä olemisesta. Miesten välinen vertaistuki tuo mukanaan voimavaroja ja rohkaisee avoimuuteen ja yhteisöllisyyteen. Mikäli ryhmissä opittu miesten keskinen avoin keskustelu leviää laajemmaksi ilmiöksi, voi siitä olla yksilön lisäksi hyötyä myös yhteiskunnallisella tasolla väestön mielen hyvinvoinnille.
Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy:n Voimaa ikämiesten arkeen -yhteishankkeessa käynnistettiin ikämiehillä suunnattuja vertaisryhmiä Kaakkois-Suomen alueella. Toimintamallille myönnettiin oikeusministeriön demokratiapalkinto lokakuussa 2024. Tutustu Voimaa ikämiesten arkeen -toimintamalliin.
Tervetuloa webinaariin 3.12.2024 kuulemaan kokemuksia ja vinkkejä mallin käyttöön ottamisesta.