Nyt on viimeistään aika esitellä Kunnon kaveri -toiminnassa alusta asti mukana ollut Riitta. Riitta on toiminut vapaaehtoisena ohjaten kulttuurikävelyitä sekä liikuntaryhmiä. Kunnon kaveri -hankkeeseen Riitta ohjautui käytyään Helsingin kaupungin vapaaehtoisille suunnatun Liikuntaluotsi-koulutuksen. Hän sai Helsingin senioriopettajat ry:n kautta tietää Miina Sillanpään Säätiön hakevan vapaaehtoisia mukaan eläkeläisten liikuntahankkeeseen. ”Ilahduin kovasti, tämä voisi olla mun juttu! Liikuntaa ja vielä tutuissa maisemissa, olinhan työskennellyt Pikku Huopalahden alueella yli 20 vuotta”, Riitta muistelee.

 

Riitta kertoo, ettei ole mikään ”himoliikkuja” eikä varsinkaan lapsena pitänyt liikunnasta lainkaan. ”Aloitin kuitenkin nuorella aikuisiällä liikkumisen. Tuli hölkkäbuumi, aerobic ja Naisten Kymppi. Täytyihän niitä kokeilla.” Siitä lähtien Riitta onkin liikkunut jossain muodossa säännöllisesti koko aikuisiän. Riitta pitää arkiliikuntaa tärkeänä. Muutenkin hän kertoo liikkuvansa aika rauhalliseen tahtiin. ”Nykyään kävelen paljon, hiihdän sopivilla keleillä, käyn jumpassa tai kuntosalilla kerran pari viikossa ja toisinaan haen vaihtelua uimahallista.”

 
Riitta on asunut koko ikänsä Helsingissä, ja häntä kiinnostavat erityisesti Helsingin historia ja nykyisyys – sen luonto, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuurin eri muodot. Voisi sanoa, että liikunnan lisäksi Riitta ”harrastaa” Helsinkiä. Kulttuurikävelyissä yhdistyvätkin mukavasti Riitan innostuksen kohteet, Helsinki ja liikkuminen. Riitta ideoi retkikohteita ja toiveita kysytään myös osallistujilta. Tähän mennessä kävelyitä on tehty mm. Talvipuutarhaan, Urheilumuseoon, Lehtisaaren Villa Gyllenbergin taidemuseoon sekä Eteläiseen Helsinkiin nähtävyyksien äärelle. Kävelyiden vierailukohteet pyritään valitsemaan niin, että ne ovat maksuttomia. Usein kävelyiden lopuksi mennään yhdessä kahvittelemaan. Näin tulee luontevasti tutustuttua uusiin ihmisiinkin.   

 

Antoisia ja merkityksellisiä kokemuksia – ”Vapaaehtoisena annan muille ja saan itse. Lisäksi pääsen tekemään itseä kiinnostavia asioita.”

Riitan kokemukset vapaaehtoisena toimimisesta ovat olleet antoisia ja merkityksellisiä. Hän suosittelee vapaaehtoisuutta, sillä se on oiva tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin hyvinvointia. ”Vapaaehtoisena toimiessani tutustun uusiin ihmisiin. Pääsen myös kokemaan elämyksellisiä hetkiä. Vapaaehtoisuudessa on hienoa se, että se toimii molempiin suuntiin. Eli antaessaan myös saa. Olin päättänyt jo ennen eläkkeelle jäämistäni, että eläkkeellä aion tehdä jotakin yhteiskunnan ja hyvinvoinnin hyväksi.”


Riitta paljastaa vinkkinsä vapaaehtoisuutta pohtivalle.”Mieti mistä olet kiinnostunut. Ota rohkeasti yhteyttä vapaaehtoisia kaipaaviin tahoihin ja käy kokeilemassa. Olet tervetullut mukaan myös Kunnon kaveriin. Olisi kiva ideoida ja toteuttaa yhdessä näitä retkiä!”. Liikuntavinkiksi Riitta puolestaan suosittelee lippucomboa: HSL:n kuukausilippu ja museokortti. ”Ne pitävät liikkeessä! Pääset tutustumaan moniin paikkoihin ja tulee samalla liikuttua.”

Tule mukaan Kunnon kaveriin – osallistujaksi tai vapaaehtoiseksi

Miina Sillanpään Säätiön alueellinen Kunnon kaveri -hanke on edistänyt kesästä 2021 ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia Länsi-Helsingissä. Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on myöntänyt hankkeelle vuosittain jatkorahoituksen, nykyinen kausi jatkuu toukokuun 2025 loppuun saakka. Hankkeen tavoitteena on lisätä ikäihmisten fyysistä aktiivisuutta sekä lieventää yksinäisyyden tunnetta liikkumisen keinoin.

Tervetuloa mukaan joko vapaaehtoisen rooliin tai ryhmiin liikkumaan! Hankkeesta ja ryhmistä löydät lisää tietoa nettisivuiltamme Kunnon kaveri – Miina Sillanpään Säätiö.

Voit myös tilata Kunnon kaveri -uutiskirjeen, jossa kerromme tulevista tapahtumista kuten kulttuurikävelyistä ja saat muitakin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä.