Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen luo katsauksen Säätiön toimintaan ja toimintaympäristön muutokseen tässä ajassa.

Vanhempi pariskunta katsoo keskellä luontoa olevaa hehkulamppua

Ajastamme puuttuvat rohkeat tulevaisuuskuvat – unelmat, joita tavoitella. ”Korjataan olemassa olevaa, mutta ei rakenneta selkeästi uutta”.

Näin kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan Esa Mäkinen 12.5.2024.

Miina Sillanpään Säätiön ja koko konsernimme ydinajatus on rakentaa uutta. Miina Sillanpään Säätiö on perustettu vaalimaan Miina Sillanpään perintöä. Perintö ja Sillanpään vaalimat arvot velvoittavat meitä.

Miina Sillanpää oli näkijä ja tekijä. Hänellä oli suuri utopia. Se oli yhteiskunta, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia ja tasavertaisia. Miina Sillanpää puhui vaiettujen ja yhteiskunnassa näkymättömiksi jäävien ihmisten puolesta.

Ajat eivät olleet helpot uudistamiselle. Yhteiskunnassa oli levottomuuksia ja maailmansodat myllersivät elämää. Työ oli hidasta.

Miina Sillanpäätä voi ihailla monesta syystä. Näinä vastakkainasettelujen, repivien konfliktien ja blokkiutumisten aikoina Miina Sillanpäässä kiehtoo hänen sovittelu- ja yhteistyötaitonsa. Miina Sillanpää teki yhteistyötä ja haki yhteistä nimittäjää laajasti yhteiskunnassa, myös yli puoluerajojen.

Sillanpää ei kuitenkaan pelännyt ottaa tiukastikin kantaa asioihin, jotka olivat hänelle merkityksellisiä.

Abstrakti kuva, jossa hehkulamppu metsässä sekä ikääntyneiden kädet

Miina Sillanpää oli edelläkävijä monessa asiassa. Sitä hän oli myös kuntoutuksessa. Sillanpään ”kuntoutuksen Living Lab” oli Siuntion Lepopirtti, jossa hän kehitti aurinkokylpyjä ja hyödynsi yrttejä. Helsingin sairaalatkin lähettivät Lepopirtille potilaita kuntoutumaan. Sillanpäälle esteettinen, kaunis ympäristö oli hyvinvointitekijä. Sillanpää oli aikaansa edellä.

Miina Sillanpään Säätiössä olemme monessa kohdin uusien asioiden kynnyksellä. Käynnistimme vuonna 2023 Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemian. Tulevaisuusakatemiaan kuuluvat Studia Generalia -tilaisuudet, Innovaatio-ohjelma, tutkimusrahoitushaku sekä erilaisia webinaareja ja tilaisuuksia.

Innovaatio-ohjelma haastaa meitä miettimään ratkaisuja ikääntyvien hyvinvointiin ja osallisuuteen koko konsernin tasolla. Mitä ovat tulevaisuuden vaikuttavat ja tuottavat toimintatavat? Mitä on se kuntoutus ja kuntoutuminen, jota haluamme konsernina edistää ja kehittää?

Miina Sillanpään Säätiö hakee vahvempaa jalansijaa ikääntyneiden kuntoutuksen uudistamisessa. Näemme paljon mahdollisuuksia ylisukupolvisuudessa ja sukupolvien kohtaamisessa. Meille on jatkossakin tärkeää, että kehittämämme sosiaaliset innovaatiot leviävät ja jäävät elämään. Nämä tulevat näkymään ensi vuonna alkavan uuden strategiakauden suunnittelussa ja painotuksissa.

Kun ajat ovat vaikeat, on erityisen tärkeää suunnata katse ja tekeminen mahdollisuuksiin ja uuden luomiseen. Sote-järjestöt ovat aina olleet yhteiskunnallinen muutosvoima. Ne ovat uudistaneet – ja uudistuneet myös itse.

Ajattelen, että Miina Sillanpään Säätiölle tämä ja tulevat vuodet tulevat olemaan monien uusien asioiden kokeilua, niistä oppimista ja kurottamista entistä enemmän yhteyteen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Näin voimme tavoitella suurta unelmaa yhteiskunnasta ja olosuhteista, joissa me kaikki voimme ikääntyä paremmin.

Uutisen kuvat on luotu tekoälyä hyödyntäen.