Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemian julkaisusarjan ensimmäinen teos, Puheenvuoroja kuntoutuksesta ja hyvästä ikääntymisestä, on julkaistu 1.10.2024. Julkaisussa pohditaan, mitä on ikääntyneiden kuntoutuminen sekä miten kuntoutuksella ja kuntoutumisella voidaan tukea hyvää ikääntymistä.

Julkaisu sisältää kuuden asiantuntijan puheenvuorot. Aihepiiri on tärkeä ja ajankohtainen. Suomi ikääntyy nopeaa vauhtia. Ikääntyvän väestön toimintakyvyn ylläpitäminen on haaste hyvinvointiyhteiskunnalle sekä erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollolle. Kuntoutumisella vaikutetaan merkittävällä tavalla ikääntyneiden hyvinvointiin ja osallisuuteen. Oikeus kuntoutumiseen kuuluu myös ikääntyville ja vanhuksille.

Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemian julkaisusarjan ensimmäinen teos julkistettiin 1.10.2024 Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemian Studia Generalian yhteydessä. Tilaisuuden teemana oli ikääntyneiden kuntoutus. Samana päivänä juhlittiin myös Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivää, sekä järjestöjen päivää.

Puheenvuoroja kuntoutuksesta ja hyvästä ikääntymisestä -julkaisu on luettavissa sekä sähköisesti, että tilattavissa maksutta painettuna osoitteesta julkaisut@miinasillanpaa.fi

Ikääntyneiden kuntoutumisen tulee olla kokonaisvaltaista ja osa omannäköistä elämää

Julkaisun asiantuntijat pitävät tärkeänä kuntoutumisen kokonaisvaltaisuutta ja omannäköisyyttä. Ikääntyneen elämään kuuluu usein sairauksia, muutoksia ja menetyksiä. Näissäkin tilanteissa voidaan löytää asioita, jotka ovat hyvin ja tuovat toivoa ja tasapainoa elämään.

Kuntoutumisen pitää olla osa arkea ja arjen toimintaa, jota ammattilaiset tukevat. Toimijuus on kuntoutumisen edellytys. Ammattilaisen tehtävänä on löytää voimavaroja, tukea motivaatiota ja toimijuutta yhdessä ikääntyneen kanssa.


Julkaisun ensimmäisessä asiantuntijapuheenvuorossa Miina Sillanpään Säätiön TKIO-päällikkö Elisa Virkola peräänkuuluttaa ikääntyneiden omien tarinoiden ja äänen kuulemista sekä asennemuutosta yhteiskuntaan. Ihminen ei elä elämäänsä tyhjiössä, vaan keskellä yhteiskunnallisia asenteita ja puhetapoja. Ne muuttuvat hitaasti. Ihminen on kuitenkin tavoitteellinen. Hänellä on tavoitteita, elämäntarina, myös sairastuttuaan. Muistisairaiden kohdalla on usein kyse niistä taidoista, joilla pystymme tulkitsemaan muistisairaiden toimintaa. Virkola kehittää Säätiöyhteisössä hyvään ikääntymiseen liittyvää toimintaa.

Tamora Oy:n konsultin ja luovan johtajan Jaana Utin puheenvuoro avaa näkökulmia ikääntyneiden oikeuteen päättää omista asioistaan ja tehdä omia valintoja. Utin mielestä kuntoutuksen perimmäinen idea on ottaa käyttöön se potentiaali, mikä ihmisellä on. Ei korjata sitä, mitä puuttuu, vaan keskitytään siihen, mitä on ja mitä voidaan tehdä.

Miina Sillanpään Säätiön omistamassa yhtiössä, Wilhelmiina Palvelut Oy:ssä työskentelevä terapeutti Henna Jalovaara näkee kuntoutuksen uudistuksen vaativan meiltä perustavanlaatuisia muutoksia ajattelussamme ja toimintatavoissamme. Kuntoutumisessa Henna Jalovaara pitää tärkeänä, että kuntoutuja itse voi tehdä valintoja ja olla mukana määrittämässä kuntoutukselle asetettavia tavoitteita. Kuntoutuminen on osallisuutta, jota voidaan asteittain lisätä. Jalovaara on perehtynyt muistimontessoriin ja hyödyntää sen oppeja työssään.

Merja Mäkisalo-Ropponen on pitkän linjan sote-alan ammattilainen. Mäkisalo-Ropponen puhuu elämäntarinoihin tulevista katkoksista ja kuntoutuksen mahdollisuudesta kuroa näitä umpeen. Jokaisella ihmisellä on takanaan oma tarinansa ja tarinat voivat tukea sote-ammattilaisten työtä. Mäkisalo-Ropposen mukaan kuntoutumisen mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin usein ajatellaan. Kuntoutus ei ole pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon asia. Se kuuluu myös kulttuuriin, taiteeseen ja laajasti siihen kaikkeen, mikä tuottaa ihmiselle hyvinvointia ja osallisuutta.

Ylilääkäri Mika Pekkonen pohtii omassa puheenvuorossaan ikääntyneiden oikeutta kuntoutumiseen, sekä kuntoutumisen kohdentumista ja vaikuttavuutta. Pekkosen mukaan kuntoutuksen tuloksellisuus ja vaikuttavuus on hyvin pitkälle riippuvainen kuntoutujan ja ammattilaisen välisestä kohtaamisesta. Kuntoutumisen tuloksellisuuteen vaikuttaa, miten ammattilainen tunnistaa kuntoutujan toimijuuden, motivoi häntä ja tukee omien tavoitteiden määrittelyssä sekä niiden toteutumisessa. Kuntoutus ei ole irrallinen ajanjakso ikääntyneenkään kuntoutujan elämässä. Se on arkea ja sen toimintatilanteita kehittävä voima. Elämä ei ole pelkkää kuntoutusta vaikeasti sairaillakaan.

Viimeisenä puheenvuoron saa pitkän linjan kehittäjä ja Miina Sillanpään Säätiön eläköitynyt toimitusjohtaja Eija Sorvari, joka on nähnyt kuntoutuksen kehittymisen pitkän kaaren 1980-luvulta tähän päivään. Sorvarin mukaan ikääntyneiden kuntoutuksessa pitää huomata, että kuntoutus ei ole vain sitä, millä korjataan. Kuntoutus on myös toimenpiteitä, joilla riittävän varhain puututaan heikentyneeseen toimintakykyyn. Kuntoutuksella ylläpidetään ja myös parannetaan toimintakykyä.

Lue sähköinen julkaisu tästä (pdf).

Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemia yhdistää tutkimusta, kehittämistä ja uuden luomista ikääntyneiden palveluissa. Miina Sillanpään Tulevaisuusakatemiaan liittyy mm. Innovaatio-ohjelma, tutkimusrahoitushaku, Studia Generalia sekä muita tapahtumia ja webinaareja. Ensimmäinen julkaisu valmistui ensimmäiseen Studia Generaliaan 1.10.2024. Kyseinen päivä on myös Miina Sillanpään liputuspäivä ja kansalaisvaikuttamisen päivä. Miina Sillanpään Säätiö ja koko konserni on perustettu vaalimaan Miina Sillanpään perintöä. Teemme rohkeaa työtä, jotta me kaikki voimme ikääntyä paremmin.