Pelkästään hoitajamitoitusta muuttamalla ei turvata ikääntyneiden ja vanhusten hyvää hoivaa. Painopisteen tulee olla kuntoutuksessa ja toimintakyvyn tuessa. Kaikkien ikääntyvien kanssa toimivien sote-ammattilaisten, omaishoitajien ja henkilökohtaisten avustajien työhön tulee kuulua ikääntyneen itsenäistä toimintakykyä tukevaa, ohjaavaa ja kannustavaa sisältöä. Kuntoutusosaamista tarvitaan lisää, samoin perehtyneisyyttä ikääntyneiden kuntoutuksen kannalta keskeisiin erityiskysymyksiin, kuten muistiongelmiin.

THL:n vuoden 2024 tilastoraportin mukaan kuntoutusta saa huonosti kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoivassa, vaikka ikääntyneet itse ja heidän hoitajansa arvioivat, että ikääntyneellä on kuntoutumisen mahdollisuuksia.

Ikääntyneiden raskaiden hoitopalveluiden tarvetta on mahdollista vähentää ja siirtää kuntoutuksella. Kuntoutusta tarvitaan myös yhteisölliseen asumiseen ja kotihoitoon, jotta tarvetta ympärivuorokautiseen hoivaan ei tule, tai sitä saadaan siirrettyä. Nyt lakiehdotus lähtee siitä, että kuntoutusta tarjottaisiin lähinnä ympärivuorokautisessa hoivassa vaativana monialaisena kuntoutuksena. Tämä ei ole kannatettavaa eikä taloudellisesti ja inhimillisesti tarkoituksenmukaista.

Tarvitsemme vanhuspalveluihin uusia toimintamalleja sekä uudenlaista, rohkeaa työnjakoa ammattihenkilöiden välillä. Työnjakoa tulee uudistaa myös ammattihenkilöiden, tukipalveluiden ja avustavan henkilöstön välillä.

Hallitusohjelmaan kirjattu kelpoisuusehtojen tarkastelu ja uudistaminen on tarpeen. Työn vaatimuksia tulee yhdenmukaistaa ja selkeyttää niin, ettei vaatimuksia kuitenkaan kiristetä muutosten myötä. Ammattihenkilöiden työnjakoa on joustavoitettava. Tukipalveluita ja hoiva-avustajia tarvitaan enenevässä määrin jatkossakin.

Miina Sillanpään Säätiö jätti lausuntonsa vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulo-säännöksen muuttamisesta lausuntopalveluun 12.8.2024.

Tutustu Miina Sillanpään Säätiön lausuntoon (pdf)

Linkki lausuntopalvelun nettisivulle.