Taustaa

Yksinäisyys on yleistä ikääntyneiden miesten keskuudessa. Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson alueella on aiemmin havaittu tarve ikääntyneiden miesten toimijuutta korostavalle ja organisoidulle ryhmätoiminnalle. Erityisesti eläkkeelle jäämisen jälkeinen sosiaalisen aseman muutos saattaa altistaa elämänhallinnan ongelmille, syrjäytymiselle sekä erilaiselle riskikäyttäytymiselle.

Toiminta

Voimaa ikämiesten arkeen oli Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy:n yhteinen kolmevuotinen hanke (2021–2024). Hankkeen kolmivuotisen toimintakauden aikana käynnistettiin yli kymmenen ikämiesten vertaisryhmää ja mukana oli aktiivisesti 110 osallistujaa. Miehet pääsivät alusta alkaen itse suunnittelemaan ryhmätoiminnan sisällöt ja jokaisesta ryhmästä muodostui osallistujiensa näköinen. Ryhmäsisällöt koostuivat muun muassa teemakeskusteluista, asiantuntijavierailuista sekä esimerkiksi retkistä paikallisille nähtävyyksille tai laavuille. Hankkeen aikana julkaistiin Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli sekä Miesryhmätoimintaa-opas.

Vaikuttavuus

Osallistujat kokivat ryhmätoiminnan mielekkääksi ja tarpeelliseksi. Miehet sitoutuivat viikoittaisissa tapaamisissa käymiseen ja kävijäkato oli hyvin vähäistä. Ryhmätoiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden arvioinnissa käytetyissä kyselyissä sekä Pienet onnistumistarinat -haastatteluissa nousi esille muun muassa yksinäisyyden vähenemistä sekä osallisuuden kokemuksen, sosiaalisten suhteiden, itsevarmuuden ja mielen hyvinvoinnin kohenemista. Ryhmätoiminnasta tehdyn SROI-analyysin (Social Return of Investment) perusteella jokainen toimintaan investoitu euro tuotti noin kahden euron suuruisen hyödyn 1,5 vuoden pituisella aikajaksolla. Lisäksi kaikki hankkeen aikana käynnistetyt ryhmät jatkoivat toimintaansa itsenäisesti, ryhmäläisten itsensä pyörittämänä, myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Verkostoyhteistyö

Hankkeen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita olivat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet, Imatran, Kotkan ja Haminan kaupungit sekä Luumäen, Ruokolahden ja Lemin kunnat. Lisäksi yhteistyötä tehtiin laajasti pilottipaikkakuntien järjestösektorin kanssa.

Aineisto

Voimaa ikämiesten arkeen – euroja ja elämänlaatua -infovideo havainnollistaa sosiaalista toimintakykyä ja ikämiesten osallisuutta edistävän ryhmätoiminnan vaikuttavuutta sekä kustannushyötyjä.

Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli, Innokylä

Miesryhmätoiminta -opas (pdf)

SROI -raportti Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnan taloudellisista vaikutuksista (pdf)

Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnasta lyhyesti: esite (pdf, 2-puoleinen vaaka A4 flyer)

Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen esittely sidosryhmille (pdf)

Julkaistut artikkelit

* "Eläkeikäisten miesten ryhmätoiminnasta hyötyä sekä yksilölle että yhteiskunnalle", Sosiaali ja kuntatalouslehti 24.5.2024

* "Ikämiesten näköistä toimintaa", Vanhustyö-lehti 5/2023

* "Ikämiesten ryhmä lähti reippaasti liikkeelle", Ruokolainen-lehti 11.5.2023

* ”Ihan kuin lä­hi­ö­pu­bi il­man olut­ta”, Ankkuri Kymenlaakso 15.3.2023

* "Yksinäisyyden ennaltaehkäisyä ikämiehille", Sosiaali- ja kuntatalouslehti 26.9.2022

* "On kiva näh­dä sa­ma­ni­käi­siä ja pu­hua kai­ken­lais­ta", Ankkuri Kymenlaakso 11.5.2022

* "Ikämiesten arki katsoo ensi vuoteen", Reimari Hamina 28.12.2021

Rahoitus ja tietosuoja

Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö.

Lue Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen tietosuojasta.

Yhteystiedot

Henri Uotila, hankekoordinaattori

henri.uotila@miinasillanpaa.fi

puh. 040 833 8196

Virpi Annaniemi, kehitysjohtaja

virpi.annaniemi@miinasillanpaa.fi

puh. 050 3412 458