Ensimmäisen puheenvuoron piti Miina Sillanpään Säätiön hankekoordinaattori Henri Uotila, joka kertoi Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen taustoista, ryhmätoiminnasta sekä SROI-arvioinnista. Suurimpana onnistumisena Uotila mainitsi sen, että kaikki hankkeen aikana käynnistetyt miesryhmät ovat jatkaneet toimintaansa itsenäisesti kevään 2024 jälkeen ja seurantakyselyn perusteella osallistujamäärä on noussut yli 20% syksyn aikana. Lisäksi ryhmätoiminnasta tehdyn SROI-arvioinnin perusteella investointi miesryhmätoimintaan on ollut taloudellisesti kannattavaa.

Seuraavana puheenvuoron piti Lemin miesryhmän aktiivi Juha Kapiainen. Hän kertoi kokemuksistaan osana Lemin miesryhmää ja siitä, kuinka ryhmään mukaan lähtemiseen oli matala kynnys.

”Helppo oli tulla mukaan ja helppoa on olla mukana”.

Lemin miesryhmässä ohjelma on ollut monipuolista ja ryhmäläiset ovat itse pyytäneet ryhmäkerroille useita eri alustajia muun muassa pankinjohtajasta entiseen kansanedustajaan. Kapiainen on ajautunut ryhmässä tietynlaisen ”puuhamiehen” rooliin, mutta ei koe tätä kuitenkaan kuormittavaksi.


”Olen saanut tästä paljon enemmän, kuin mitä olen itse tähän aikaani laittanut”.

Kapiainen painottaa, että nykyisenä digiaikakautena spontaanit ja kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat vähentyneet selvästi. Internet ja digilaitteet eivät vie mukanaan ainoastaan nuorisoa, vaan myös ikäihmiset juuttuvat toisinaan helposti näyttöpäätteidensä ääreen. Siitäkin huolimatta kasvokkain tapahtuville kohtaamisille ja yhteisille keskusteluille on suuri tarve.

”Ei miehet ole juroja, vaan heillä on hirvittävä tarve puhua”, Kapiainen summaa miesryhmän tarpeellisuudesta osuutensa päätteeksi.

Kolmannesta puheenvuorosta vastasi Lemin kunnan hyvinvointikoordinaattori Kati Ahonen, joka on ollut ryhmän perustamisesta asti tiiviisti toiminnassa mukana. Ahonen totesi, että yksinomaan miehille suunnattua ryhmää on Lemille kaipailtu jo vuosien ajan ja Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeesta kuultuaan hän ajatteli, että nyt viimein haave toteutuu. Ryhmätoiminta saikin vauhdikkaan lähdön ja tällä hetkellä siinä on yli 20 aktiivista, viikoittaista kävijää.

Ahonen korostaakin järjestöyhteistyön arvoa ja tarpeellisuuta kunnan näkökulmasta ja kokee yhteistyön hyödyttävän kuntaa konkreettisesti.

”Toiminta ei maksa kunnalle käytännössä mitään, mutta sillä on ikämiesten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta valtavan iso merkitys”.

Ahonen puhuu myös järjestöyhteistyön hyödyistä yleisemmällä tasolla:

”Yhteistyö järjestöjen kanssa on kunnille elinehto. Kunnat eivät itsenäisesti pysty järjestämään niin laajaa toimintaa, jota meilläkin täällä tällä hetkellä on”.

Lopuksi Ahonen kannustaa myös muita kuntia ottamaan yhteyttä Henkkaan ja lähtemään mukaan starttaamaan ikämiesten ryhmätoimintaa.

”Uskon, että joka kunnassa on tarvetta tämän tyyppiselle miesten ryhmälle”.


Katso esityksen PowerPoint-diat