Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeessa kehitetty ikämiesten ryhmätoimintamalli on vapaasti kuntien ja hyvinvointialueiden käytettävissä. Ryhmätoiminnan tavoitteena on vähentää yli 65-vuotiaiden miesten yksinäisyyden kokemuksia ja lisätä osallisuuden tunnetta.
Varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa monissa kunnissa väki vähenee, vanhenee ja tarvitsee yhä enemmän palveluita, joiden järjestämiseen kunnilla tai hyvinvointialueilla ei välttämättä ole resursseja.
Lemin kunnassa miesryhmä polkaistiin pystyyn syksyllä 2023. Kunnasta mukana on alusta saakka ollut hyvinvointikoordinaattori Kati Ahonen.
– Suurin oivallus meille Lemillä on ollut se, kuinka suuri tarve tällaiselle miesten ryhmälle onkaan ollut. Kunnan alueella on erinomaisesti toimivia järjestöjä ja niiden järjestämää monipuolista toimintaa, mutta ei mitään vain miehille suunnattua. Ryhmän suosio on todistanut, että sille todella on kysyntää, Ahonen sanoo.
Ahonen korostaa, ettei pienessä kunnassa olisi resursseja järjestää kuntalaisille monipuolista toimintaa ja ryhmiä, jos järjestöt eivät ottaisi aktiivista roolia.
Ryhmä täydentää kunnan palveluita erittäin kustannustehokkaasti
Reilun vuoden kokemuksella Ahonen suosittelee miesryhmätoiminnan aloittamista lämpimästi myös muissa kunnissa.
– Näen, kuinka tyytyväisiä kaverit ovat ryhmässä ja kuinka kokonaisvaltaisesti se vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa. Se on paras mittari tässä toiminnassa, Ahonen sanoo.
Kunnalta ryhmän aloittaminen ja ylläpito vaatii vain vähän. Toiminnan alkuvaiheessa Lemin hyvinvointikoordinaattori teki yhteistyötä Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen koordinaattori Henri Uotilan ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Riia Karelsin kanssa.
Ryhmän käynnistymisen jälkeen ryhmäläiset suunnittelevat ja koordinoivat ohjelmansa itse.
– Käyn silloin tällöin kääntymässä ryhmän tapaamisissa. Kerron miehille alueen tapahtumista ja kyselen kuulumisia. Sekä ryhmälle että meille kunnassa on tärkeää, että meillä on sujuva yhteys ja tiedämme, ketkä toimivat ryhmän ja kunnan yhteyshenkilöinä, Ahonen kertoo.
Kuluja ryhmästä syntyy kunnalle hyvin vähän, eikä raha saa Ahosen mukaan olla este ryhmän perustamiselle.
– Ei tämä oikeastaan maksa juur’ mitään! Pelkkää säästöä ja tuloahan tämä on, kun ryhmään kokoontuvat voivat paremmin. Ryhmästä osallistujat saavat kokemuksen osallisuudesta, mukavaa sosiaalista tekemistä ja tunteen, että on tärkeä.
”Äijät kyllä hoitaa tekemisen itse!”
Ryhmässä alusta saakka mukana ollut Juha Kapiainen, 68 v., iloitsee ryhmästä.
– Parasta ryhmissä on sellainen veljeys ja mukava porukka. Meitä on siellä vähän yli kuusikymppisistä ”nuorukaisista” aina yli 100-vuotiaisiin. Soitamme kaikki niin sanotusti ”samassa bändissä” ja suorastaan odotan torstaipäiviä, että pääsen tapaamaan muita.
Ikämiehiä on ollut helppo saada mukaan ryhmän toimintaan. Kapiainenkin uskoo, että ryhmälle on ollut kovaa kysyntää alueen miesten keskuudessa.
– Aluksi meitä oli vain viisi miestä. Mietin, että helkkari, jos ei saada lisää porukkaa mukaan, menee hyvä juttu aivan harakoille. Mutta onneksi saimme väkeä viidakkorummun kautta! Nyt ryhmässä on kaikkiaan noin 20 henkeä.
Myös Kapiainen pitää toimintaa kannattavana kunnan näkökulmasta.
– Kun ryhmä on käynnissä, loppu on meistä osallistujista kiinni. Äijät kyllä hoitavat tekemisen yllättävänkin hyvin itse!
Miehet ovatkin keksineet monipuolista tekemistä. Ohjelmassa on ollut mm. matkakertomuksia, tietokilpailuja, ensiaputaitojen opettelua, vierailevia puhujia ja retkiä.
– Vapaalle tarinoinnille on tarvetta. Mutta ideoita meille putkahtelee, ja hullunkurisetkin ideat otetaan vastaan! On todella kiva, että miehille on oma tila.
Harkitsetteko miesryhmän käynnistämistä?
Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen hankekoordinaattori Henri Uotila on tukenanne ryhmätoiminnan käynnistämiseen liittyvissä pohdinnoissa ja toimintamallin käyttöönotossa jouluun 2024 saakka!
Tule juttelemaan ryhmätoiminnan käynnistämisestä Teams-sparrauksiin:
ti 10.12. klo 13.00–13.45
to 12.12. klo 9.00–9.45
Ilmoittautumiset ja lisätiedot ryhmätoimintamallista:
Henri Uotila, hankekoordinaattori, Miina Sillanpään Säätiö sr
henri.uotila@miinasillanpaa.fi, p. 040 8338 196.