Tiesitkö, mistä Miina Sillanpään Säätiö ja koko yhteisömme sai alkunsa? Säätiömme historia nivoutuu yhteen Miina Sillanpään henkilökohtaisen historian kanssa.

Säätiön omaisuus on peräisin Helsingin Taloustyöntekijöiden Yhdistykseltä. Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja oli Miina Sillanpää. Helsingin Taloustyöntekijöiden Yhdistys lakkautettiin vuonna 1965. Tällöin kaikki yhdistyksen omaisuus sekä Helsingissä että Siuntiossa luovutettiin korvauksetta samaan aikaan perustetulle Miina Sillanpään Säätiölle.

Tänä päivänä hyödynnämme meille lahjoitetun varallisuuden tuottoja yleishyödylliseen kehittämistyöhön, tutkimusrahoitushakuun alan toimijoille sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön ikääntyneiden ihmisten hyväksi. Säätiömme työ on käytäntölähtöistä ja tähtäämme ikääntyneiden parempaan hyvinvointiin, osallisuuteen ja kuntoutumiseen koko Suomessa. Toteutamme Säätiöyhteisössämme myös ikääntyneiden palveluasumisen liiketoimintaa.

Miina Sillanpään elämänhistoria on vivahteikas ja kiinnostava. Sillanpään työtä määrittivät monet yhteiskunnalliset uudistukset. Miina Sillanpää vaikutti eri tavoin vähäosaisten ja hyljeksittyjen ihmisten elämään, kansalaisoikeuksien kohenemiseen, sivistykseen, tasa-arvoon ja sosiaaliturvaan. Harvassa ovat ne hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarit, joita Suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää ei olisi ollut pystyttämässä tai ajamassa eteenpäin. Kaikki hänen visionsa eivät toteutuneet sellaisinaan, mutta ne antoivat työntöapua monille hankkeille, jotka toteutettiin myöhemmin. Näin todettiin Helsingin Sanomien artikkelissa 24.9.2016.

Miina Sillanpää oli näkijä ja tekijä. Hänen ennakkoluuloton työnsä johti moniin yhteiskunnallisiin uudistuksiin, joita aikalaiset pitivät ennennäkemättöminä, osa kummallisinakin.

Miina Sillanpää oli yhteiskunnallinen innovaattori. Hän kehitti ensikotien ideaa, osuuskauppaa, kirjoitti ja julkaisi ahkerasti. Sillanpää vaikutti myös kansankirjastolain syntymiseen ollessaan kansanedustaja. Sillanpään aikana ei ollut somea, mutta oli printtimedia. Siihen Sillanpää aktiivisesti kirjoitti kiperistä ja kiistanalaisistakin yhteiskunnallisista teemoista. Tällaisia olivat esimerkiksi yksinhuoltajaäidit ja heidän lastensa asema.

Miina Sillanpään Säätiössä meitä velvoittavat nämä arvokkaat ja ainutkertaiset perinteet. Toista vastaavaa Säätiötä ei ole. Meidän tehtävämme Säätiössä on auttaa niitä ihmisiä, jotka tämän päivän yhteiskunnassa ovat vähäosaisia, osattomia ja tarvitsevat konkreettista apua. Nykyisten sääntöjemme mukaisesti painotamme toiminnassamme ikääntyneiden toimintakyvyn, kuntoutumisen ja osallisuuden edistämistä. Nämä kaikki vaativat isoja ponnistuksia ja taitavaa verkostoitumista. Pelkästään ikääntyneiden kuntoutusjärjestelmän kuntoon saattaminen on valtava yhteiskunnallinen projekti!

Vähäosaisuus ja haavoittuvuus määrittyvät yhteiskunnassa aina kulloistenkin olosuhteiden ja kehityskulkujen mukaan. Tänä päivänä isoja ikääntyneitä koskevia kysymyksiä ja teemoja ovat muun muassa yksinäisyys ja osattomuus sekä mielenterveys. Sukupuoli- ja muut identiteettiin liittyvät asiat koskevat myös ikääntyneitä. Toisaalta mahdollisuuksiakin on valtavasti. Esimerkiksi se, että meillä on elossa yhtä aikaa enemmän sukupolvia kuin koskaan ennen, on rikkaus. Emme sitä vain ole vielä kovin hyvin kyenneet hyödyntämään.

Miina Sillanpään Säätiö ja yhtiömme Wilhelmiina Palvelut Oy haluaa rakentaa yhteiskuntaa ja olosuhteita, joissa me kaikki voimme ikääntyä paremmin. Rohkeus kokeilla uutta ja toimia tienraivaajana tulevat Miina Sillanpäältä.

Sillanpään perintö velvoittaa meitä. Näen siinä valtavia mahdollisuuksia.

Soile Kuitunen,
Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja

Valokuvat ovat peräisin Miina Sillanpään Säätiön kuva-arkistosta:

Miina Sillanpään perustaman palvelijattarien lomakodin Lepopirtin tunnelmia 1920-luvulta, joka tarjosi yhteisöllistä ja hyvinvointia edistävää toimintaa, talkoita ja vapaa-aikaa luonnonläheisessä miljöössä Siuntiossa.

Vuonna 2025 Säätiömme täyttää 60 vuotta ja omistamamme yhtiön Wilhelmiina Palvelut Oy:n Taavetin yksikkö 30 vuotta. Juhlavuotemme keskiössä ovat ikääntyneet ihmiset ja kuntoutus. Seuraa viestintäämme aiheesta.