Läheisenä työelämässä -hankkeen syksyssä on ohjelmassa asiakastyötä ja tulossa myös näyttely läheishoivasta taiteen keinoin.

Läheisenä työelämässä -hanke tarjoaa maksutonta tietoa ja tukea 40–65-vuotiaille työssäkäyville läheisestään huolta pitäville maksuttomien yksilötapaamisten sekä vertaistukiryhmien muodossa. Auttamis- tai hoivasuhde voi liittyä omaan erityistä tukea tarvitsevaan lapseen, omiin tai puolison ikääntyneisiin vanhempiin, puolisoon tai muuhun läheiseen henkilöön.

Yksilötapaamissa voi käydä läpi omaa tilannetta ja tarkastella omien tunteiden, tarpeiden ja jaksamista vahvistavien rajojen pohtimista. Se voi olla myös yhteistä keskustelua työssäkäynnin ja hoivan yhteensovittamisen keinoista tai itsen ja läheistä helpottavien palveluiden kartoittamista. Yksilötapaamiset onnistuvat lähitapaamisin Helsingissä sekä valtakunnallisesti verkossa.

Vertaisryhmätoiminta koostuu viidestä tapaamisesta ja yhdestä jatkotapaamisesta. Ryhmät ovat aina ammatillisesti ohjattuja, pohjautuvat vertaisuuteen ja omien voimavarojen lisääntymiseen. Tapaamisten teemoina on mm. omat tunteet ja tarpeet, rajojen asettaminen jaksamisen tukena ja voimavarat. Vertaisryhmiin hakeudutaan yksilötapaamisen kautta.

Voit varata itsellesi ajan yksilötapaamiseen laittamalla viestiä osoitteeseen laheisena@maria-akatemia.fi tai varaa aika suoraan sähköisestä ajanvarauskalenterista. Ryhmätoimintaan ilmoittautumiset tapahtuvat yksilötapaamisen kautta.

Läheisenä työelämässä -hankkeen vertaistukiryhmät syksylle:

  • Etäryhmä torstaisin 29.8.–24.10. klo 17–19 läheishoivaajille joiden läheinen sairastaa MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta (yhteistyö Neuroliiton kanssa)
  • Etäryhmä keskiviikkoisin 4.9.–2.10 klo 17–19, jatkotapaaminen 6.11.
  • Lähiryhmä Tampereella (Kirkkokatu 8 E 37) keskiviikkoisin 25.9.–23.10 klo 18–19.30. (Yhteistyössä Tampereen seudun Omaishoitajat ry:n kanssa)
  • Lähiryhmä Helsingissä (Taavetti Laitisen katu 4) maanantaisin 7.10.–4.11. klo 17.30–19.
  • Etäryhmä torstaisin 7.11.–5.12 klo 17–19.

Aina mielessäni – välähdyksiä työn ja läheishoivan yhteensovittamisesta

Läheisenä työelämässä -hankkeen suunnittelema ja toteuttama Aina mielessäni -valokuvanäyttelyn lähtökohtana on tehdä näkyväksi läheishoivan ja työelämän ristipainetta. Näyttely lähestyy työelämän ja hoivan yhteensovittamisen kysymyksiä taiteen keinoin ja johdattelee katsojaa pohtimaan ilmiön monimuotoisuutta.

Joka kolmas työikäinen huolehtii läheisestään ja näyttelyssä seitsemän läheishoivaajaa tuovat omien tarinoidensa kautta näkyväksi erilaisia hoivasuhteita ja niihin liittyviä tunteita. Kuvat näyttelyyn on ottanut valokuvaaja Paula Artes. Kuvien yhteydessä olevat tarinat ovat kuvattavien itsensä sanoittamia.

Näyttely on katsottavissa Helsingissä Pasilan kirjastossa ajalla 1.–31.10.

Lisäksi kuvia tarinoineen voi nähdä Läheisenä työelämässä -hankkeen sosiaalisen median kanavissa ja myöhemmin nettisivuilla verkkonäyttelynä.

Läheisenä työelämässä (2022–2024) on Maria Akatemian koordinoima ja Miina Sillanpään Säätiön kanssa toteutettava yhteishanke. Hanke tarjoaa tukea 40–65-vuotiaille työssäkäyville läheishoivaajille yksilö- ja vertaisryhmätoiminnan kautta. Hankkeen vaikuttamistyön avulla pyritään lisäämään tietoisuutta läheishoivasta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Hanketta tukee sosiaali- ja terveysministeriö. Lisätietoa hankkeesta.