Näyttelyn taustaa

Joka kolmas työikäinen huolehtii läheisestään ja vastuu läheisen hoidosta tulee lähivuosina vain kasvamaan. Kuinka me voisimme pitää huolta niistä, jotka huolehtivat toisista?

Väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen muuttuessa sekä hoivavastuun siirtyessä enemmän omaisille, työn ohella tapahtuva läheishoiva tulee lähivuosina ja -vuosikymmeninä lisääntymään. Kodin ulkopuoliset hoivavastuut kasaantuvat tutkimusten mukaan erityisesti 45 vuotta täyttäneille työssäkäyville ja naisille.

Työssäkäyvät läheishoivaajat kokevat usein riittämättömyyttä ja syyllisyyttä työn ja läheishoivan ristipaineiden keskellä. Työ on monelle läheishoivaajalle ansiotulojen lisäksi myös ”henkireikä”. Jokaisella tulisikin olla oikeus pystyä työskentelemään ja hoitamaan läheistään haluamallaan tavalla.

Aina mielessäni – välähdyksiä työn ja läheishoivan yhteensovittamisesta -taidenäyttely avaa työssäkäyvien läheisestään huolehtivien tunteita ja ajatuksia tarinan ja kuvien muodossa. Lähtökohtana on tehdä näkyväksi läheishoivan ja työelämän ristipainetta ja lähestyä työelämän ja hoivan yhteensovittamisen kysymyksiä ja haastekohtia taiteen keinoin.

Näyttely johdattelee katsojaa myös syventymään aiheen äärelle ja pohtimaan läheishoivan monia eri näkökulmia niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Aina mielessäni -näyttelyssä seitsemän läheishoivaajaa tuo omien tarinoidensa ja kuvien kautta näkyväksi erilaisia hoivasuhteita ja niihin liittyviä tunteita. Valokuvat on ottanut Paula Artes.

”Tietyissä hetkissä muistelen vaaria ja anoppiani ja mielessäni kuiskaan heille: näettekö, minä kannan teitä edelleen mukanani – minä pärjään kyllä”.

Lämminhenkinen avajaistilaisuus – Puhuttelevia tarinoita ja puheenvuoroja

Aina mielessäni -näyttelyn avajaistilaisuus pidettiin 1.10. Helsingin Pasilan kirjastossa. Näyttelyssä puhuivat sekä Läheisenä työelämässä -hankkeen työntekijät, yhteishankkeen organisaatioiden toimitusjohtajat, näyttelyn valokuvaaja, mutta myös läheiset itse.

Läheishoivaajat nostivat esille kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen, rajojen asettamisen tärkeyden ja roolien ristiriidan. Hanketyöntekijät totesivat, että hankkeessa tehdään työtä ihmisten kanssa ja heidän hyväkseen.

Tarvitaan lisää rohkeutta tuoda asioita esille ja kannustusta avun ja tuen piiriin. Suomalainen pärjäävät tyypillisesti itse, mutta on pohdittava minkälaista työelämää haluamme rakentaa ja miten kohtaamme ihmiset? Pidetään huoli toisistamme ja rohkaistaan tuen pariin, toivoi Maria Akatemian toimitusjohtaja Sari Nyberg.

Yhä useampi meistä hoitaa työn ohessa läheistään ja hänen asioitaan. Näyttelyn tarinat tuovat ilmiötä konkreettisin esimerkein esille ja lähelle. Katsojan on helpompi hahmottaa ilmiön yhteiskunnallinen suuruus, sillä se koskettaa niin isoa osaa työtä tekevää väestöä. Ilman omais- ja läheishoivaajia tilanne olisi kestämätön taloudellisesti yhteiskunnallemme. Järjestöt tarjoavat tukea ja parempaa hyvinvointia - maailmaa parannetaan yksi askel kerrallaan, totesi Miina Sillanpään Säätiön Soile Kuitunen.

Valokuvaaja Paula Artes puhui lämpimästi innostuksestaan ja kuinka tärkeäksi hän koki mukana olon tässä projektissa. Hän kiitti läheishoivaajia heittäytymisestä, rohkeudesta, aitoudesta sekä luottamuksesta, jota oman tarinan kertominen ja itsensä haavoittuvaksi asettaminen vaati. Tarinoiden ja näyttelyn avulla on mahdollista oppia uutta ilmiöstä, ja saada voimaa mennä eteenpäin. Järjestöt ja yhteisöt ovat mahdollistajia, tarjoavat iloa ja inspiraatiota ja oli kiitollista olla mukana antamassa arvokas panos hyvänasian eteen, summasi hän lopuksi.

Aina mielessäni -näyttely on esillä 1.–31.10.2024
Pasilan kirjasto, kellosilta 9, Helsinki

Näyttely julkaistaan virtuaalisena lokakuun aikana. Näyttely on myös Tampereella Metson kirjastossa ajalla 30.12.2024-19.1.2025.

Lisätiedot:
Anna-Maria Kuri, hanketyöntekijä Miina Sillanpään Säätiö
anna-maria.kuri@miinasillanpaa.fi
p. 044 491 4097


Läheisenä työelämässä (2022–2024) on Maria Akatemian koordinoima ja Miina Sillanpään Säätiön kanssa toteutettava yhteishanke, joka tarjoaa tukea 40–65-vuotiaille työssäkäyville läheishoivaajille. Hanketta tukee sosiaali- ja terveysministeriö. Hankkeen nettisivut