Alkuperäinen uutinen on julkaistu Länsi-Saimaan Sanomissa, toimittajana Saara Pakaslahti.

Timo Laulaja (kesk.) on miesten ryhmän nuorimmaisia. ”Olen ollut mukana alusta asti. Tosin ihan ekaa kertaa en ollut”, kertoo Laulaja. Kuvassa Laulajan vasemmalla puolen Pekka Kangasmäki.

Lemin asukastilan täyttää torstaiaamupäivisin kahvin tuoksu ja puheen porina. Asialla ovat Lemin miehet, joiden oma ryhmä kokoontuu viikoittain.

Miesten ryhmä on Lemillä uudenlaista toimintaa, joka alkoi syyskuussa 2023. Toiminta käynnistyi Miina Sillanpään Säätiön hankkeen ja sen koordinaattorin Henri Uotilan operoimana. Hankkeen päätyttyä Lemin miehet ovat itse ottaneet vastuun ryhmän toiminnasta.

– Henkka veti meidät mäen päälle ja tyrkkäsi sieltä alas, naurahtaa Juha Kapiainen.

68-vuotias Kapiainen on yksi Lemin miesten ryhmän keskeisistä hahmoista. Hänen kauttaan Länsi-Saimaan Sanomat sai ryhmältä kollektiivisen luvan tulla tutustumaan miehille suunnatun ryhmän toimintaan paikan päälle.

Juha Kapiainen (vas.) on pohtinut, olisiko Lemin miesten ryhmän mahdol­lista järjestää tapaa­minen Savitaipaleen vastaavan miesten ryhmän eli ukkoker­hon kanssa. Vieres­sä Juha Junnonen.

Kapiainen on kaimansa Juha Junnosen kanssa vastassa asukastilassa jo ennen aamukymmentä. Käynnissä on kahvinkeitto ja tarkemmin sanottuna kahvinkeiton opiskelu: Kapiainen näyttää, kuinka homma hoituu, ja Junnonen seuraa toimia. Kahvinkeittovuoroja ja hommia muutenkin pyritään ryhmässä jakamaan, jotteivät vastuut paina pelkästään yksiä ja samoja hartioita.

– On niin sanottu pääkeittäjä ja apukeittäjä. Hyvin on systeemi toiminut, kertaakaan ei ole jäänyt kahvit keittämättä. Jos joku on pois, löytyy tilalle aina kahvinkeittäjä, Kapiainen kertoo.

Mukaan esivalmisteluihin liittyy myös Timo Laulaja.

Laulaja leikkaa pullapitkon siisteiksi siivuiksi ja asettaa tarjolle odottamaan miehiä, joita saapuu sisään yksi kerrallaan. Torstain 24. lokakuuta ryhmään osallistuu kaikkiaan 17 miestä.

Nuorimmat heistä ovat hieman päälle 60-vuotiaita, ja vanhin on ollut jopa yli 100-vuotias. Tällä osallistumiskerralla porukan vanhin on Lemin kirkonkylällä asuva Pentti Muhli. Hän täytti maaliskuussa 90 vuotta, ja sitä juhlistettiin miesten ryhmässä. Merkkipäivä nimittäin sattui sopivasti torstaille ja oli myös Pentin nimipäivä.

– Huttusen Riitta teki ison kakun ja Sirkku leipoi pullat, Muhli muistelee tarjoiluja.

Tällä kertaa tarjoiluihin kuuluu pullan lisäksi pikkuleipiä. On myös suolaisen ja makean yhdistelmä:

– Tästä tuli hitti, suolakeksin päälle appelsiinimarmeladia, naurahtaa Kapiainen.

Ryhmään osallistuminen on miehille maksutonta. Tarjoilujen turvaamiseksi pientä kahvikassaa on porukalla kerätty.

– Omantunnon mukaan. Mitään listaa meillä ei ole, Kapiainen kertoo.

90-vuotias Pentti Muhli osallistuu Lemin miesten ryhmään viikottain ja aikoo osallistua jatkossakin. ”Mikä et- tei. Ainahan täällä tarinaa kuulee, mitä ei muuten kuulisi. Pysyy ajan tasalla asioista.”

Pelkkää kahvittelua ei ryhmän toiminta kuitenkaan ole. Kapiaisen mukaan miehet ovat jalkautuneet ulos asukastilasta ja aikovat jalkautua myös jatkossa.

– Syksypuoli ollaan oltu sisäruokinnassa, mutta reissuja lähialueelle on kehitteillä. Retket hoituvat omakustanteisesti.

– Kotahommissa olemme käyneet Lemillä. Ja Häyhä-museossa.

Ryhmän tapaamisia ryydittävät myös puheenvuorot. Miehet kertovat, että ryhmään on saatu alustajia laidasta laitaan, ja tietoa on tullut esimerkiksi ensiavusta, sähkötekniikasta sekä kyberturvallisuudesta.

Ryhmän osallistujat ovat jakaneet keskenään myös matkakertomuksiaan.

– Joku on mennyt Alppien yli, joku puolestaan käynyt Pohjois-Koreassa. Minä aion koota Thaimaan-kokemuksistani jonkinlaisen esityksen, sanoo Pertti Juvonen.

80-vuotias Juvonen on kokenut ryhmän toiminnan todella tärkeänä itselleen.

– Muuten tulisi kotona istuttua. Tästä innostuneena läksin jo kuntosalille. Kes- kiviikkoisin on eläkeläisten kuntosaliryhmä, joten nyt tulee kahtena päivänä lähdettyä pois kotoa.

Juvonen arvelee ryhmän pelastaneen ainakin muutamia miehistä: osa on sosiaalisempia ja verkostoituneempia, mutta kaikilla ei välttämättä ole läheisiä tai tuttavia Lemillä. Iän karttuessa olisi kuitenkin hyvä pysyä liikkeellä ja ihmisten parissa.

– Tämä ryhmä luontevasti ohjaa lähtemään pois kotoa. On hyvä syy pakottautua liikkeelle – tänne ei tarvitse, ei ole pakko, mutta haluaa lähteä, sanoo Juvonen.

Hän toivoo Lemin miesten ryhmän saavan jatkoa.

– Ilman muuta. Ja vaikka tiheämminkin voisi ryhmä kokoontua kuin kerran viikossa.

Torstain 24. lokakuuta tapaamiskerran ohjelmasta vastaa Kapiainen, joka on laatinut 20 kohdan tietovisan. Miesten tehtävänä on tunnistaa julkisuuden henkilöitä kuvista, joita Kapiainen heijastaa asukastilan seinälle.

Tietoa löytyy, ja suurimpaan osaan kysymyksistä miehiltä tulee vastaukset kuin apteekin hyllyltä. Tulee myös elokuva- ja kirjavinkkejä, ja Carolan kohdalla miehet intoutuvat muistelemaan laulajatarta. Neljällä on jopa hänen levynsä.

Mielenkiintoisia keskusteluja miehillä kuulostaa muutenkin viriävän kuin itsestään. Osansa lienee silläkin, että osallistujien ammatilliset taustat ovat hyvin erilaisia: joukossa on muun muassa ammattirakentaja, rahtilaivan konemestari sekä toimittaja.

Kesällä Lemin miestenryhmä oli tauolla, mutta alkoi ko- koontua jälleen syyskuussa. Torstaina 24. lokakuuta ryhmään osallistui 17 miestä. Kuvassa vasemmalta Martti Salmi, Ismo Purhonen sekä Hannu Vainikka.

Taustoilla tai titteleillä ei Lemin miesten ryhmässä kuitenkaan pokkuroida. Kahvikupin ääressä kohdataan tasavertaisina. Rivien välistä kuitenkin kuulee, että osallistujat pitävät ryhmää ja sen toimintaa arvokkaana.

– Olen ehdottanut, että muutettaisiin ryhmän nimi Lemin ukkoklubiksi, se on vähän fiinimpi, veistelee Ismo Purhonen.

Vapautuneessa ilmapiirissä juttu luistaa teemasta toiseen. Aihepiireistä vain yksi on rajattu pois.

– Politiikkaa ei puhuta, sanoo Kapiainen.

– Eikä pahemmin naisista, jatkaa Junnonen.

Lemin miesten ryhmä vietti vastikään yksivuotissyntymäpäiviään. Miltä näyttää ryhmän tulevaisuus?

– Vahva henki on, että tällä samalla formaatilla mennään ja yritetään pitää mielenkiintoa yllä. Kevätpuolella tarkoitus olisi muun muassa lähteä retkihommiin Haminaan, sanoo Kapiainen.

Hän luonnehtii, että ryhmän henki halutaan pitää rentona, toki sensitiivisyys ja keskinäinen kunnioitus huomioiden.

– Meillä on tässä mukavan rento huumoriporukka. Aiheet muodostuvat matkan varrella. Puheensorina on mahtava. Sanotaan, että suomalainen mies on juro, mutta vaikka olisi samanmoinen määrä naisia, eivät nämä jää yhtään hopealle.

Osallistujat ovat löytäneet Lemin miesten ryhmään pitkälti puskaradion kautta ja sitoutuneet mukaan toimintaan.

– Syksyllä 2023 ryhmän aloittaessa meitä oli viisi henkilöä. Sen jälkeen lähti viidakkorumpu soimaan ja porukka lisääntymään. Keskimäärin 10 meitä täällä ainakin on viikoittain, kertoo Kapiainen.

Toki mukaan mahtuu miehiä lisääkin.

– Mahtuu, mahtuu. Tuoleja on uusillekin tulijoille, ja niitä haetaan tarvittaessa lisää, kertovat Kapiainen ja Junnonen.

Tiesitkö?

Lemin miesten ryhmä

  • Suunnattu yli 60-vuotiaille miehille Lemillä.
  • Kokoontuu torstaisin kello 10–12 Lemin kirjaston asukastilassa, osoitteessa Urheilutie 2.
  • Osallistujat suunnittelevat tekemistä ryhmän tapaamiskerroille ja keskustelevat kahvin ääressä.
  • Ryhmän taustalla on Voimaa ikämiesten arkeen -hanke
  • Hankkeen tavoitteena on lisätä yli 65-vuotiaiden miesten osallisuutta ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia.

Alkuperäinen lehtiartikkeli on julkaistu Länsi-Saimaan Sanomissa 31.10.2024.

Alkuperäinen lehtiartikkeli - Sivu 1

Alkuperäinen lehtiartikkeli - Sivu 2

Oletko mukana kehittämässä ja tekemässä päätöksiä iäkkäille ihmisille suunnatuista palveluista? Palkittu Voimaa ikämiesten arkeen -toimintamalli tarjoaa ratkaisuja ikämiesten yksinäisyyden tuomiin haasteisiin.

Vielä ehdit ilmoittautua webinaariin:

Webinaari 3.12. klo 9–10: Euroja ja elämänlaatua – Kuinka lisätä ikämiesten osallisuutta ja vähentää yksinäisyyttä kustannustehokkaasti?