Musiikin voima aivoterveyden ja muistitoimintojen tukemisessa on ollut näkyvä osa Säätiön toimintaa ja hankkeita jo vuosien ajan. Muistiviikolla haluamme korostaa musiikin ja laulamisen merkittäviä hyötyjä hyvinvoinnin, kuntoutumisen ja toimintakyvyn edistämisessä. Tutustu Säätiön hankkeisiin ja toimintamalleihin, joissa on hyödynnetty musiikkia apuvälineenä.
Musiikin hyödyt muistisairauksien kuntoutuksessa
Muistaakseni laulan® -hankkeessa edistettiin musiikkipohjaisten kuntoutusmenetelmien käyttöönottoa ja saatiin tietoa niiden vaikuttavuudesta. Lievässä tai keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevien henkilöiden omaiset, hoitajat ja vapaaehtoistyöntekijät osallistuivat valmennukseen, jossa yhdessä koettiin musiikkielämyksiä laulamisen tai musiikin kuuntelun avulla. Satunnaistetun ja kontrolloidun vaikuttavuustutkimuksen avulla saatiin tietoa valmennusmallista muistisairaan toimintakyvyn sekä omaisen ja hoitajan hyvinvoinnin parantamiseksi.
Tieteellinen vaikuttavuustutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksen, Sibelius-Akatemian ja Miina Sillanpään Säätiön yhteistyönä. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 90 lievästi tai keskivaikeasti muistisairasta henkilöä. Tutkimushenkilöt olivat Helsingin ja Espoon vanhusten palvelulaitosten asiakkaita. He asuivat kotona, kävivät lyhytaikaisessa hoidossa tai olivat pitkäaikaisessa laitoshoidossa.
Muistaakseni laulan® -hankkeessa muistisairaiden omaisia, vapaaehtoisia ja hoitajia ohjattiin sairastuneen muistiin ja elämänlaatuun myönteisesti vaikuttavan musiikkipohjaisen kuntoutusmenetelmän käytössä. Hankkeessa toteutettiin musiikkivalmennusryhmiä, joissa soitettiin, laulettiin ja kuunneltiin osallistujien mielimusiikkia. Valmennuksen avulla hoitajat oppivat soveltamaan musiikkia asiakaslähtöisessä muistisairaan hoidossa ja kuntoutuksessa. Hankkeessa kehitettiin myös hoitolaulumenetelmä, jota voidaan käyttää yhtenä lääkkeettömän hoidon vaihtoehtona erilaisissa hoitotilanteissa. Hankkeessa luotiin ohjaajan opas musiikkituokioiden järjestämiseen.
Yhteinen sävel – Kotona asuvan muistisairaan ja läheisen vuorovaikutuksen edistäminen musiikin ja kommunikoinnin keinoin
Yhteinen sävel – Kotona asuvan muistisairaan ja läheisen vuorovaikutuksen edistäminen musiikin ja kommunikoinnin keinoin -hankkeessa kehitettiin muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä tarpeista lähtevää kuntoutusmallia, joka edistää molempien elämänlaatua ja parantaa arjen vuorovaikutusta. Yhteinen sävel -kuntoutus sisälsi tavoitteellista toimintaa muistisairaiden ja läheisten yhteisissä ryhmissä sekä ohjattua kotiharjoittelua.
Hankkeessa toteutettiin pääkaupunkiseudulla 16 kuntoutusryhmää, joista kuhunkin osallistui viisi muistisairasta henkilöä läheisensä kanssa. Yhteinen sävel -kuntoutusmalli rakentui muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä ryhmätapaamisista ja kotiharjoittelusta. Musiikki- tai puheterapeutin ohjaamia 1,5 tuntia kestäviä ryhmätapaamisia oli kuusi, minkä lisäksi läheisille järjestettiin heidän toiveestaan erillinen ryhmätapaaminen. Osallistujille tarjottiin tietoa ja tukea vuorovaikutuksen monipuolistamiseen sekä kuntouttavien ohjelmien käyttöön.
Puoli vuotta kestäneessä ohjatussa kotiharjoittelussa käytettiin tablet-tietokoneella olevia musiikillisia ja kielellisiä harjoituksia. Kuvapuhelinyhteyttä hyödynnettiin ohjauksessa ja ryhmäläisten keskinäisessä yhteydenpidossa. Hankkeeseen osallistuneiden mukaan kuntoutus rohkaisi heitä ja toi lisää sisältöä päivittäiseen elämään. Arjen vuorovaikutus vahvistui ja läheisten sairauteen liittyvä tiedon hankinta lisääntyi. Ohjatut ryhmät koettiin hyödyllisinä, hyvinvointia vahvistavina ja henkisesti ”terästävinä”. Ryhmäläiset rohkaisivat toisiaan ja antoivat jaksamista edistävää vertaistukea.
Monipuolista musiikkitoimintaa ikääntyville koteihin hyödynnettäväksi
Muistaakseni laulan® -hankkeen pohjalta kehitetty Muistaakseni laulan® -musiikkitoiminta kohdentuu yleisesti ikääntyville ihmisille, mutta sisältää myös muistisairaille tarkoitettua erityistoimintaa. Muistaakseni Laulan -hanketuotoksia ja laulukirjaa levitetään edelleen valtakunnalliseen käyttöön. Säätiö järjestää sekä yksin, että yhteistyökumppaneiden kanssa kaikille ikääntyville ihmisille avointa kuoro- ja yhteislaulutoimintaa, esimerkkeinä ikääntyneiden Laulusta voimaa -kuorotoiminta sekä ARMAS-festivaaliin tuotetut musiikkipainotteiset sisällöt.
Tutustu ilmaisiin ja helppokäyttöisiin lauluvideoihimme, joissa voit laulaa suomalaisia perinteisiä lauluja tekstitysten avulla. Intoudu laulamaan yksin, läheisen kanssa tai ryhmässä.
Hanki nyt oma laulukirjasi tai anna lahjaksi. Vietä yhdessä ystäväsi tai läheisesi kanssa mukava lauluhetki ja muistele menneitä tuttujen laulujen parissa. Laulukirja sisältää 40 laulun sanat helppolukuisena tekstinä ja kuvituksena on muistoja herättäviä vanhoja postimerkkejä.
Mukana tulee myös esilaulettu CD, jossa on 20 kirjan lauluista. Laulujen joukosta löytyy mm. Kulkurin valssi, Minne tuuli tytön kuljettaa, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Päivänsäde ja menninkäinen ja Voi tuota muistia.
Muistaakseni laulan -laulukirjan hinta on 15€ + postikulut 10€ (sisältäen CD:n). Ota yhteyttä: julkaisut@miinasillanpaa.fi
”Kiitos paljon ihanasta laulukirjasta! Kuuntelemme ja laulamme asukkaiden kanssa mielellämme!”
Yhteinen sävel -hankkeessa kehitettyjä harjoituksia hyödynnettiin Impulssi-hyvinvointisovelluksessa, joka puolestaan korvattiin vuonna 2019 julkaistulla maksuttomalla Muistipuisto-verkkopalvelulla.
Tutustu Muistipuistoon ja ihastu musiikkimuistoihin sekä virkistä aivoterveyttäsi musiikkivisojen avulla.