Miten sinä brändäisit vapaaehtoisuuden uudelleen ja tekisit siitä vetovoimaista nyt ja tulevaisuudessa? Miina Sillanpään Säätiön ja Harjulan Setlementin yhteishanke SenioriKamu kysyi tätä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoilta ja sai vastaukseksi useita luovia ratkaisuja, jotka ulottuivat neuvolasta aina eduskuntaan asti.

Kiinnostus vapaaehtoistoimintaa kohtaan on laskenut viimeisen vuosikymmenen aikana. Samalla on kuitenkin havaittavissa, että niiden, jotka eivät ole varmoja haluaisivatko lähteä vapaaehtoisiksi, osuus on noussut*. Juuri tämän joukon tavoittaminen on keskeistä, kun mietitään vapaaehtoisuuden tulevaisuutta. Mutta kuinka nämä ihmiset saataisiin innostettua mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Opiskelijoiden tuottamia materiaaleja, kuten esitteitä.

Tämä haaste esitettiin tänä syksynä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoille osana Minno®-innovaatioprojektia. Metropolia Minno®️ -projekteissa etsitään käytännön ratkaisuja työelämän haasteisiin ja tarpeisiin. Projektien tavoitteena on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden kehittäminen yhdessä työelämäkumppaneiden kanssa.

SenioriKamu-hankkeen esittämän haasteen otti vastaan 28 opiskelijaa eri tutkinto-ohjelmista. Mukana oli muun muassa sosionomi-, toimintaterapeutti-, geronomi-, terveydenhoitaja- ja kätilöopiskelijoita. Monialaiset opiskelijatiimit tuottivat ensin ketterästi kymmenittäin ideoita, joista valittiin jokaiselle viidelle tiimille yksi idea jatkotyöstettäväksi. Projektien tarkoituksena oli tuottaa luovasti uusia avauksia, jotka on mahdollista jatkojalostaa timanteiksi myöhemmin.

Vetovoimaa vapaaehtoisuuteen – Hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä

Seitsemänviikkoinen Minno® -projekti huipentui lokakuun alussa vietettyyn MINNOFestiin, jossa tiimit esittelivät omat tuotoksensa laajemmalle yleisölle esittelypöydän, YouTube-videoiden ja Pecha Kucha -esitysten muodossa. Esittelypöydän ääressä kävi kova kuhina, ja mainospuheet saivat raikuvat aplodit osakseen.

Lopputuloksena Vetovoimaa vapaaehtoisuuteen -haasteessa syntyi kampanja lapsiperheiden houkuttelemiseksi vapaaehtoistoimintaan, innostava yhteistapahtumien sarja sekä yhteistyö- ja koulutusmalli, jolla yritykset voivat tukea työntekijöidensä hyvinvointia ja osallistua yhteiseen hyvän tekemiseen mahdollistamalla osallistuminen vapaaehtoistoimintaan työajalla. Lisäksi tiimit ideoivat kampanjan Kontulan kaupunginosan yhteisöllisyyden lisäämiseen ja vapaaehtoisuuden tärkeyden esille nostamiseen eduskunnassa ja poliittisessa päätöksenteossa.

SenioriKamu-hanke toimii parhaillaan Helsingissä Kontulan ja Malmin kaupunginosissa ja pyrkii myös nostamaan esille vapaaehtoisuutta ja sen tuottamia hyötyjä muun muassa viestintäkampanjoilla.

Opiskelijaprojekteista tulevaisuuden kehittämiskohteiksi

Puhuja esitelmöi MINNOFestillä yleisölle

Miina Sillanpään hengessä Metropolian opiskelijat tarttuivat ennakkoluulottomasti ajankohtaiseen haasteeseen ja toivat rohkeasti esiin tuoreita ideoita vapaaehtoisuuden esille nostamiseksi. Kaikissa projekteissa hyödynnettiin onnistuneesti myös aitoa asiakastietoa ja -kokemuksia, ja tuotoksia viilattiin palvelumuotoilun hengessä vastaamaan parhaiten esitettyyn haasteeseen.



Minno® -projektit ulottuivat niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnankin tasoille ja tuottivat aidosti käyttökelpoisia kehittämisaihioita vapaaehtoistoiminnan vetovoimaistamiseen jatkossa. SenioriKamu-hanke itsessään toimii valtakunnallisesti (Helsingissä ja Lahdessa), yhteisöissä ja paikallisesti (esimerkiksi Kontulassa) sekä yksilöihin keskittyen (SenioriKamu-toimintaan osallistuvat iäkkäät henkilöt ja vapaaehtoiset). Yhteiskunnallisella tasolla SenioriKamu-hankkeessa vahvistetaan vapaaehtoisten ja ikääntyneiden henkilöiden voimavaroja ja tuodaan esille heidän ääntään ja kokemuksiaan arjen kohtaamisten ja elämysten merkityksellisyydestä.

SenioriKamu on Miina Sillanpään Säätiön ja Harjulan Setlementin yhteishanke, jota Miina Sillanpään Säätiö koordinoi. Miina Sillanpään Säätiö toteuttaa toimintaa Helsingissä (Kontula ja Malmi sekä lähialueet) ja Harjulan Setlementti Lahdessa. Hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö. SenioriKamu-toimintaan pääset tutustumaan paremmin hankesivulla.

* ‍Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen Suomessa 2024. Tutkimusraportti. Kansalaisareena.