Ryhmätoiminnan tavoitteena on vähentää yli 65-vuotiaiden miesten yksinäisyyden kokemuksia ja lisätä osallisuutta vertaisryhmätoiminnan keinoin. Hankkeen aikana käynnistettiin kymmenkunta miesryhmää Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla.

Oikeusministeriön demokratiapalkinnolla palkittu Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli on tarkoitettu vapaasti kunnissa ja hyvinvointialueilla hyödynnettäväksi malliksi, jolla vähentää ikämiesten yksinäisyyttä ja siitä johtuvaa sote-palveluiden tarvetta.

Ryhmät täydentävät hyvinvointialueidenpalveluja ikämiehille

Kimmo Hanhisalo

– Eläkkeelle jääminen oli kova leikkuri. Samalla kertaa jäi työyhteisö ja työn tuoma rytmi elämästä. Työn sijaan on pitänyt etsiä muita asioita elämään. Minulla on vahva tahtotila kuulua johonkin porukkaan, kuvailee Kimmo Hanhisalo, joka osallistuu säännöllisesti miesryhmän tapaamisiin Ruokolahdella.

Hyvinvointialueilla eläköityvien ja leskeksi jäävien miesten haasteet tunnistetaan hyvin, sanoo Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Riia Karels.

– Kun ikämies jää pois työelämästä tai hänen puolisonsa menehtyy, on huolen aiheena yksinäisyys ja syrjäytyminen. Yksinäisyyden kokemuksen torjuminen on todella tärkeää, koska se voi luoda hyvin ikävän kierteen ihmisen elämään: ei pidetä huolta itsestä esimerkiksi ravitsemuksellisesti, päihteiden käyttö voi lisääntyä ja elämänhallinta voi heiketä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on ollut Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoiminnan taustajoukoissa koko hankkeen ajan. Asiakkaita ohjataan henkilökohtaisesti ryhmätoiminnan pariin asiakastyössä ja hoitopolkujen eri vaiheissa.

– Aiemmin meillä ei oikein ole ollut paikkaa, minne ohjata ikämiehiä heidän omassa arjessaan. Lähdimme innolla mukaan, koska vain miehille suunnattu ryhmätoiminta on ainutlaatuista. Ryhmät ovat avoimia uusille jäsenille. Kynnys osallistua on matalampi, koska ryhmille ei ole ennakkoon määrättyä kehystä, kuten tiettyä harrastusta, uskontoa tai poliittista agendaa, Karels sanoo.

Ryhmien tulevaisuus vaatii yhteistyötä – ja se kannattaa

– Kumppanuusperusteinen toiminta on tulevaisuutta, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Karels sanoo.

Vaikka hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen välisissä yhdyspinnoissa on vielä toivomisen varaa, kontakteja eri toimijoiden välillä kehitetään jatkuvasti. Alueilta osataan jo usein ohjata asiakkaita järjestöjen palveluiden piiriin.

Riia Karels

– Miesryhmätoiminnan jatkuminen ja laajentuminen vaatii sekä alueen, kunnan, järjestön että vapaaehtoisten työtä. Vapaaehtoiset ja järjestöt täydentävät julkisen puolen tiukkoja resursseja, Karels sanoo.

– Aloittaminen on suurin ponnistus. Mukana pitää olla joku asiaan vihkiytynyt henkilö, joka osaa laittaa ryhmätoiminnan vireille. Ryhmäytyminen vaatii sinnikkyyttä, ryhmään osallistuva Hanhisalo sanoo.

Aloitusvaiheen jälkeen ryhmät toimivat pitkälti omillaan.

Sekä Karels että Hanhisalo korostavat pysyvän tukikohdan tärkeyttä toiminnan jatkuvuudelle. Tilat voivat olla esimerkiksi kunnan tarjoamia yhteistiloja.

Ryhmissä ikämiehet kohtaavat toisensa omaehtoisesti

– Näin ihan sattumalta ilmoituksen yli 65-vuotiaille tarkoitetusta ryhmästä vuonna 2022. Vaikka en mieleltäni ole ikääntynyt, ikämiehille suunnattu ryhmä herätti heti mielenkiintoni. Läksin katsomaan, millainen porukka ryhmä on, Hanhisalo sanoo.

 

Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeessa käynnistetyt miesryhmät kokoontuvat viikoittain yli kymmenellä paikkakunnalla. Ryhmän jäsenet suunnittelevat tapaamisten ohjelman yhdessä.

 

– Olemme käyneet tutustumassa mm. museoihin, kokkailleet paikallisten marttojen kanssa, harrastaneet liikuntaa ryhmäläisten kunnon mukaan ja kuunnelleet eri alojen ammattilaisten luentoja. Usein myös tarinoidaan porukan kesken kahvin äärellä.

 

Osa vierailevista puhujista on hyvinvointialueilta. Ammattilaiset jakavat tietoa esimerkiksi hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen liittyvistä aiheista sekä kertovat hyvinvointialueen tarjoamista ikääntyneiden tukipalveluista.

 

– Kasvotusten tapaaminen on tärkeintä. Meitä on nyt 19 henkeä parhaimmillaan koolla. Ryhmässä tullaan pikkuhiljaa tutuiksi ja jaetaan henkilökohtaisiakin asioita. Ryhmässä on porukkahenkeä ja kaverista pidetään huolta. Ilman ryhmää olisin sosiaalisesti köyhempi, Hanhisalo kertoo.

 

Sekä Hanhisalo että Karels suosittelevat ryhmätoimintaa lämpimästi.

 

– Hankkeessa on mukana todella hyvä yhteistyöjoukko, ja työtä on suunniteltu alusta asti meidän hyvinvointialueen väen kanssa. Tarve tällaiselle toiminnalle on suuri, Karels tiivistää.

 

Voimaa ikämiesten arkeen on Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socomoy:n kolmivuotinen (2021–2024) hanke, jossa kehitettiin malli ikämiesten ryhmätoimintaan.

Ilmoittaudu infowebinaariin:

Oletko mukana kehittämässä ja tekemässä päätöksiä iäkkäille ihmisille suunnatuista palveluista? Palkittu Voimaa ikämiesten arkeen-ryhmätoimintamalli tarjoaa ratkaisuja ikämiesten yksinäisyyden tuomiin haasteisiin.

Tervetuloa maksuttomaan webinaariin tiistaina 3.12. Klo 9–10! Tule kuulemaan kokemuksia toimintamallista ja pohtimaan, löytyisikö mallista apu omalla alueellasi ikämiesten hyvinvoinnin tukemiseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä!