Iiris Siren ja Eija Kangas muodostavat yhden Seniori­Kamu-parin.

-Ajattelin jo ennen eläkkeel­le jääntiä, että jotain vapaaeh­toistyötä tekisin mielelläni ja erityisesti ikäihmisten paris­sa. Ensin oma terveys esti toi­minnan, mutta kuntouduttua­ni näin ilmoituksen Seniori­Kamuista ja päätin tarjoutua mukaan. Houkuttelin sisko­nikin toimintaan, kertoo Eija Kangas.

- Iiriksen kanssa on ollut to­della mukava liikkua. Hän tu­lee Pukinmäestä bussilla tänne Malmitalolle, josta lähdemme liikkeelle Longinojan maise­miin. Iiris on henkisesti hyvin vireä ja kova puhumaan. Ai­ka siis kuluu aina siivillä! Täs­sä kerran bongasimme karva­laukkuja tuolta maastosta ja Ii­ris oli todella onnellinen niistä. Hänellä sattui olemaan pussi mukana, niin keräsimme sienet mukaan, Eija Kangas kertoo.

- SenioriKamun asiakashan­kinnan aloitimme noin vuo­si sitten ja kamupareja alueella on ollut tähän mennessä kymmenkunta. Malmin, Pukinmäen ja Pihlajiston lisäksi toimin­taa järjestetään Itä-Helsingissä. Kysyntää on nyt myös Viikin seudulla, kertoo hankekoordi­naattori Jenni Karvonen Mii­na Sillanpään Säätiöstä.

SenioriKamu-hankkees­sa ideana on ulkoilla yhdessä, lähteä liikkeelle pois neljän sei­nän sisältä.

-Seniorin kamu voi olla minkä ikäinen tahansa, ja toi­minnassa onkin mukana va­paaehtoisia parikymppises­tä liki kahdeksankymppiseen, on Karvonen pistänyt merkille.


Seniorin soittaessa Seniori­Kamu-palveluun, häneltä ky­sellään, millaisista asioista hä­nen pitää, millaisessa ympä­ristössä mielellään liikkuu ja se, että onhan seniori liikunta­kykyinen.

-Tässä toiminnassa tavoit­teena kun on nimenomaan liikkuminen yhdessä ulkona. Se piristää ja virkistää mieltä ja ylläpitää samalla myös kuntoa, huomauttaa Karvonen.

Usein seniorit kokevat yksi­näisyyttä ja SenioriKamu hel­pottaa sitä tarjoamalla liikun­nan ohella juttukaverin.

Jenni haastattelee niin seni­orit kuin vapaaehtoiset kamut ja koittaa löytää heistä sopivia pareja toisilleen. Ensimmäiseen tapaamiseen hän menee itse mukaan, jotta ei tarvitse yksin kohdata ventovierasta ihmistä.

-Aina eivät kemiat silti osu yksiin ja silloin voi kumpi ta­hansa toivoa kamun vaihtoa, Jenni muistuttaa.

SenioriKamu-hankkeessa vapaaehtoisia valmennetaan tehtävään säännöllisesti ja heitä myös tuetaan tehtävässä säännöllisesti.

 

SenioriKamu-pareille suo­sitellaan tapaamistaulkoilun merkeissä kerran - kaksi kuu­kaudessa, mutta monet tapaavat viikottain. Eikä kahville me­nokaan ole kiellettyä, vaikka ul­koilussa se pääpaino onkin.

- Saan itse tästä todella hyvän mielen ja samalla myös ulkoi­luseuraa. Kun on ollut hoiva­-alalla, ei sitä osaa olla auttamat­ta jos voi, Kangas pohdiskelee.

Hänellä oli jo ennen Iiristä yksi seniorikamu. Iiris Siren kertoo tykänneen­sä todella paljon kävellä Eijan kanssa.

- Jokaisella pitää olla joku, jolle voi kertoa kaikenlaista myös menneisyydestä. Hänel­le voi kertoa mitä vain ja hä­neen on täysi luottamus, hän ei taatusti kerro asioitani muil­le eteenpäin. Juttelu ja ulkoilu ovat todella tärkeitä, kun ei ole kenen kanssa muuten liikkua. Yksin en enää uskalla luontoon lähteä, Iiris toteaa.

- Myös Jenni on aivan upea ih­minen. Kun olin syvissä vesis­sä surun murtamana huomasin SenioriKamun ilmoituksen ja soitin Jennille. Hän oli niin sy­dämellinen ja ystävällinen! Mi­nulle on ollut tosi paljon apua SenioriKamusta, kun minul­le sattui niin ihana ihminen kuin Eija. Täydet 10 pistettä annan SenioriKamu-toimin­nalle! Miina Sillanpään Sää­tiölle myös isot kiitokset, kun tällaista järjestää, Iiris kiittelee.

Lisää SenioriKamu-hankkeesta voit lukea hankesivulta.

Juttu on julkaistu alunperin 5.12.2024 Koillis-Helsingin Lähitieto -lehdessä. Toimittajana Teija Loponen.