SenioriKamu-vapaaehtoisuus sopii opintojen osaksi, ja oppilaitosyhteistyön kautta onkin löytynyt vapaaehtoisia seniorikamuja paikallisille ikäihmisille. Samalla, kun opiskelijat pääsevät tekemään hyvää vapaaehtoistehtävässä, saavat he opintopisteitä, arvokasta kokemusta ikääntyneiden henkilöiden kohtaamisesta ja työelämätaitoja tulevaisuuden varalle. Eräs opintojakson kautta vapaaehtoiseksi lähtenyt tiivisti kokemansa hyödyt onnistuneesti:
”Olen saanut ensikosketuksen vanhustyöhön, joka on hyvä opintojeni kannalta. Saan kokemusta ikääntyneen kohtaamiseen. Vapaaehtoisuus on myös tuonut paljon hyvää mieltä, koska tiedän, että tapaamisista on apua muun muassa yksinäisyyteen ja tapaamiset ovat muutenkin aina olleet mukavia.”
Opiskelijoilta on myös saatu ideoita ja apua käytännön kehittämistoimintaan: SenioriKamu-hanke esitti Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoille haasteen osana syksyn 2024 Minno®-innovaatioprojektia. Vetovoimaa vapaaehtoisuuteen -nimisessä haasteessa innovoitiin uusia tapoja tehdä vapaaehtoisuudesta innostavaa nyt ja tulevaisuudessa. Monialaiset opiskelijatiimit tuottivat ensin ketterästi kymmenittäin ideoita, joista valittiin jokaiselle viidelle tiimille yksi idea työstettäväksi. Projektit tuottivat luovasti uusia avauksia, jotka on mahdollista jatkojalostaa timanteiksi myöhemmin. Yhteistyö Minno®-projektien parissa jatkuu myös vuonna 2025.
Erityisesti Metropolian geronomiopiskelijat ovat profiloituneet yhteiskehittämisessä SenioriKamun kanssa. Maaliskuussa 2024 opiskelijat järjestivät ikääntyneille iloiset päivätanssit, ja loppuvuodesta opiskelijat loivat seniorin ja vapaaehtoisen muodostamille kamupareille vinkkivihkosen yhteiseen toimintaan. Vinkkivihkonen lähti liikkeelle halusta vahvistaa kamuparin yhteyttä ja lievittää painetta yhteisen tekemisen keksimiseen. Vihkosen teemat perustuvat SenioriKamu-hankkeessa tehtyihin ikääntyneiden ja vapaaehtoisten haastatteluihin. Opiskelijoille kehittämistehtävä oli antoisa erityisesti sen vuoksi, että siitä on konkreettista apua ikääntyneiden yksinäisyyden lieventämisessä ja elämänlaadun kohentamisessa.
SenioriKamu-toiminnan hankepäällikkö Jenni Karvonen uskoo yhteistyön voimaan:
Oppilaitosyhteistyö on SenioriKamun kaltaiselle kehittämishankkeelle tärkeä voimavara ja jopa perusedellytys. Opiskelijoilla on ihailtava kyky katsoa kohtaamiaan haasteita uusin silmin, ikään kuin sopivan välimatkan päästä. Yhteistyön tuloksena syntyy usein ratkaisuja, jotka olisivat muuten jääneet tavoittamatta. Parasta oppilaitosyhteistyössä on, että se hyödyttää molempia osapuolia ja tuottaa samalla innovatiivisesti uutta. Todellinen win-win-tilanne!
Vapaaehtoisuuden ja kehittämistehtävien lisäksi SenioriKamu tarjoaa opiskelijoille harjoittelumahdollisuuksia, ja siinä kerättävä aineisto ja kehittämistyön tulokset tarjoavat aiheita opinnäytetöihin. Jos olet kiinnostunut liittämään SenioriKamu-toiminnan opintoihisi tavalla tai toisella, ota rohkeasti yhteyttä alueesi (Helsinki/Lahti) hanketyöntekijään.
Inspiroiva ja tuloksellinen yhteistyö Miina Sillanpään Säätiön, SenioriKamu-hankkeen ja oppilaitosten välillä jatkuu myös tulevaisuudessa. Kiitos yhteistyöstä tähän asti!
Miina Sillanpään Säätiön koordinoiman SenioriKamu-hankkeen tavoitteena on ikääntyneiden henkilöiden yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteiden lievittäminen ja osallisuuden kokemuksen vahvistuminen etsivän työn ja vapaaehtoistoiminnan kautta.