Miina Sillanpään Säätiö on palkittu oikeusministeriön demokratiapalkinnolla. Palkinnon teemana oli ikäihmisten osallisuuden edistäminen yhteiskunnassa. Oikeusministeri Leena Meri luovutti palkinnon kansallisen demokratiapäivän tilaisuudessa Helsingissä 11.10.2024. Palkinnolla haluttiin antaa tunnustusta toiminnalle, joka edistää ikäihmisten osallisuutta yhteiskunnassa. Palkinto muistuttaa, että aktiivinen kansalaisuus kuuluu kaikenikäisille.

Palkinnonsaajan valitsi raati, johon kuuluivat kunniatohtori, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ja kirjailija Matti Rönkä. Raadin päätös oli yksimielinen.


– Korostimme valinnassamme ikäihmisten omista intresseistä ja elämänkokemuksesta kumpuavaa osallisuutta. Miina Sillanpään Säätiön hankkeessa edistetään osallisuutta arvokkaalla tavalla ottamalla ikäihmisten tiedot ja taidot käyttöön. Hankkeen arvoa nostaa myös se, että ikämiesten toiminta on jatkunut hankkeen päättymisen jälkeen, Rönkä perusteli valintaa.

Lue oikeusministeriön tiedote tästä.

Kiitospuheemme

Kiitospuheen Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen puolesta piti Miina Sillanpään Säätiön kehitysjohtaja Virpi Annaniemi.

 

Arvoisat palkinnon myöntäjät, hyvä yleisö

 

Olen syvästi kiitollinen saadessani vastaanottaa tämän arvokkaan Oikeusministeriön myöntämän demokratiapalkinnon, joka tänä vuonna myönnettiin Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Socomin yhteishankkeelle ”Voimaan ikämiesten arkeen”.

 

Hankkeen toteutumisen mahdollisti Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä STEA-avustus. Lämmin kiitos!

Voimaa ikämiesten arkeen on ryhmätoimintamalli, jonka tavoitteena on vähentää ikämiesten yksinäisyyden kokemuksia ja vahvistaa heidän osallisuuttaan ja sosiaalista toimintakykyä. Ikäihmisten osallisuuden vahvistaminen on välttämätöntä, sillä heidän kokemuksensa ja viisautensa vahvistaa yhteiskuntaamme.

Ikääntyneiden syrjäytyminen ja siitä johtuvat kustannukset yhteiskunnalle ovat asia, johon on puututtava. Miina Sillanpää oli heikoimmassa asemassa olevien ihmisten merkittävä puolestapuhuja, ja hänen perintönsä muistuttaa meitä siitä, että jokaisen ääni, iästä riippumatta, on tärkeä. Tämä palkinto ei ole tunnustus vain menneestä työstä, vaan kannustaa ehdottomasti jatkamaan ponnisteluja osallisuuden edistämiseksi.

 

Haluan vielä kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana tässä työssä – erityisesti heitä 110 ikämiestä, jotka osallistuivat hankkeeseen ja jakoivat osaamisensa ja kokemuksensa yhteiseen käyttöömme. Sen lisäksi, että toiminta oli osallistujille mielekästä ja tarpeellista, on se mitattunakin vaikuttavaa. Ryhmätoiminnasta tuotetun SROI-analyysin mukaan jokainen investoitu euro tuotti kahden euron suuruisen hyödyn.

 

Kiitos oikeusministerille tästä arvokkaasta tunnustuksesta.

 

Lue lisää Voimaa ikämiesten arkeen -toimintamallista nettisivuiltamme.

 

Miina Sillanpään Säätiö edistää demokratiaa ja osallisuutta

 

Miina Sillanpään Säätiön tehtäviin kuuluu demokratian ja osallisuuden edistäminen. Haluamme parantaa erityisesti ikääntyneiden ihmisten asemaa, osallisuutta ja hyvinvointia. Miina Sillanpään periaate on meille tärkeä ohjenuora: Jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen.

 

Kehittämistoimintamme perustuu ihmisten tarpeiden ja arjen ymmärrykseen. Käytämme osallisuutta ja vuorovaikutusta edistäviä menetelmiä. Tähtäämme yhteiskunnallisiin innovaatioihin, uusiin kaikille avoimiin ratkaisuihin, joilla voidaan lisätä ihmisten osallisuutta ja hyvinvointia. Näitä ovat muun muassa Muistipuisto, Neuvokkaat naiset -toimintamalli sekä Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli.

 

Demokratiapalkinto on kunnianosoitus kansalaisyhteiskunnalle, jonka tärkeä osa järjestöt ovat. Järjestöt tekevät sinnikästä ja vaikuttavaa työtä ihmisten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi. Vaikka järjestöjä haastetaan monelta suunnalta, työmme ihmisten hyväksi jatkuu.

 

Miina Sillanpään Säätiö

Rohkeaa kehittämistyötä – jotta me kaikki voisimme ikääntyä paremmin.

www.miinasillanpaa.fi