Tänään 17.10. vietetään kansainvälistä vertaistuen päivää. Miina Sillanpään Säätiön monipuolisessa toiminnassa vertaistuki näkyy monessa muodossa ja yhdessä muiden edistämiemme ikääntymisen teemojen kanssa, joita ovat mm. osallisuus, yksinäisyyden vähentäminen sekä ja ikääntyvien merkityksellinen elämä ja hyvinvoinnin lisääminen.

 

Vertaisuus syntyy kohtaamisissa

Vertaistuki on sosiaalista tukea, joka perustuu kokemusten jakamiseen samassa tilanteessa olevien kesken. Vertaisuus voi syntyä jostakin yhteisestä ominaisuudesta, kuten samasta ikäryhmästä, elämäntilanteesta tai sairaudesta.

 

Vertaistuki on kokemustietoon perustuvaa tukea, jossa olennaisia tekijöitä ovat kertominen ja kuunteleminen. Vertaistuki on vapaaehtoistoimintaa, joka perustuu elämänkokemukseen, elämäntaitoihin ja persoonallisuuteen. Vertaistuki koetaan merkityksellisenä niin sen saajalle kuin antajallekin, eikä näitä rooleja ole aina mielekästä erotella.

 

Vertaistukea arkeen, liikkumiseen ja yksinäisyyden vähentämiseen

Toimiminen yhdessä ryhmässä tai kaksin vapaaehtoisen kanssa tarjoaa vertaisuuden kokemuksia. Vertaisuuden mahdollistaminen on koettu Säätiön kehittämistoiminnassa tärkeäksi, on kyse sitten liikkumisesta yhdessä (Kunnon kaveri), jakamalla kokemuksia läheishoivaajuudesta (Läheisenä työelämässä) tai vapaaehtoiskohtaamisista SenioriKamu-toiminnan parissa.

 

Vertaisuus voi syntyä myös yhteisistä mielenkiinnon kohteista ja harrastuksista. Yhdessä mielekkään tekemisen äärellä saa käyttää vahvuuksiaan ja taitojaan, kokee myönteisiä tunteita, yhteyttä toisiin sekä saa virtaa arkeen. Tässä sivussa vahvistuu myös vertaisuuden kokemus.

 

Kunnon kaveri -toiminnassa ryhmäliikunnan sosiaalisen puolen lisäksi tapahtuu myös spontaania vertaistukea. Toimintaan osallistuvat rohkaisevat mukaan tuttujaan, joilla kynnys osallistua ja lähteä uuteen ympäristöön yksin on suurempi. On helpompaa lähteä mukaan ryhmätoimintaan, kun on tuttu henkilö vertaistukena. Rohkaisu auttaa ja kynnys osallistua madaltuu. Kunnon kaveri -hankkeen toiminta on suunnattu yli 65-vuotiaille kotona asuville ikäihmisille, jotka haluavat lisätä liikuntaa ja hyvinvointia arkeensa.

Tutustu Kunnon kaveri -hankkeeseen ja lähde mukaan liikkumaan!

Jaettuja kokemuksia ja hyvinvoinnin edistämistä vertaistuen ja ryhmätoiminnan avulla

Ihmisten elämäntilanteet eivät ole välttämättä täysin samanlaisia, mutta yhdistäviä tekijöitä voi silti löytyä ja vertaistoiminnasta voi saada tukea. Läheisenä työelämässä on Miina Sillanpään Säätiön ja Maria Akatemian yhteishanke. Hanke auttaa 40–65-vuotiaita työssäkäyviä henkilöitä, jotka työn ohella pitävät huolta myös läheisestään, ja kaipaavat tukea työssä jaksamiseen ja omiin voimavaroihinsa.

Omat koetut tunteet, omien tarpeiden sivuuttaminen ja elämänmuutokseen liittyvät sopeutumisvaikeudet voivat olla yhdistäviä tekijöitä, joita käydään läpi vertaistoiminnassa ja joiden jakaminen samassa tilanteessa olevien kanssa voi olla helpompaa.

Läheisenä työelämässä -hankkeen vertaistukiryhmiä on tulossa valtakunnallisena verkkovertaistukiryhmänä alkaen 31.11. sekä uusi ryhmä myös alkuvuonna 2025.

Lue lisää Läheisenä työelämässä -hankkeesta sekä yksilökeskusteluihin tai vertaisryhmätoimintaan osallistumisesta.

 

Yhteiset, jaetut kokemukset nousevat esiin usein myös SenioriKamu-hankkeen toiminnassa. Miina Sillanpään Säätiön ja Harjulan Setlementin yhteisen SenioriKamu-hankkeen tavoitteena on lieventää ikääntyneiden turvattomuuden ja yksinäisyyden kokemuksia ja edistää osallisuutta vapaaehtoistoiminnan kautta.

Kamuparit jakavat usein samanlaisia elämänkokemuksia –tarkoituksena onkin löytää toisilleen ihmiset, joilla on jotain yhteistä. Kamupareja voi yhdistää esimerkiksi lapsuuden asuinpaikkakunta, huumorintaju, kulttuuri- ja liikuntaharrastukset tai yleinen elämänasenne ja uteliaisuus elämää kohtaan. Tarkoituksena on löytää yhteisymmärrystä ja empatiaa, yhdistävien tekijöiden kautta.

Kaipaatko mielekästä tekemistä arkeen? Luistaako juttu senioreiden kanssa tai haluaisitko itse seuraa liikkeelle lähtemiseen? Tule mukaan SenioriKamu-toimintaan!

 

Onnistumistarinoita sekä osallisuuden ja voimavarojen kasvattamista

Vertaistuki on ollut läsnä myös Miina Sillanpään Säätiön muissa hankkeissa. Oikeusministeriön Demokratiapalkinnon tänä vuonna saanut Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen tavoitteena oli lisätä yli 65-vuotiaiden miesten osallisuutta sekä vähentää heidän yksinäisyyden kokemuksiaan vertaisryhmätoiminnan avulla Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla.

Vertaistuki oli onnistunutta, sillä osallistujat kokivat ryhmätoiminnan mielekkääksi ja tarpeelliseksi. Yksinäisyys väheni sekä osallisuuden kokemukset, sosiaaliset suhteet, itsevarmuus ja mielen hyvinvointi kohenivat. Ryhmätoiminnasta tehdyn SROI-analyysin (Social Return of Investment) perusteella jokainen toimintaan investoitu euro tuotti noin kahden euron suuruisen hyödyn. Monet miesten ryhmistä jatkavat toimintaansa edelleen. Lue lisää vaikuttavasta Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeestamme!

 

Neuvokkaiden naisten kestävät konstit -toiminnassa vahvistettiin pienituloisuutta ja yksinäisyyttä kokevien ikääntyvien naisten hyvinvointia ja osallisuutta kestävän kehityksen hengessä. Toiminnassa kehitettiin ryhmätoimintamalli sekä materiaalipankki, joka tukee uusien ryhmien perustajia.

Neuvokkaiden naisten ryhmiä voi käynnistää ympäri Suomea. Ryhmätoiminta sopii esimerkiksi järjestöihin ja yhdistyksiin, asukastaloihin, palvelukeskuksiin ja kuntouttavaan työtoimintaan. Ryhmiä voivat ohjata niin ikääntyvien kanssa työskentelevät ammattilaiset, opiskelijat kuin vapaaehtoisetkin. Tutustu Neuvokkaat naiset -toimintaan ja inspiroidu!

 

Rohkeaa kehittämistyötä – jotta me kaikki voimme ikääntyä paremmin

Miina Sillanpään Säätiön työ osallisuuden, toimintakyvyn ja vertaistuen parissa jatkuu myös tulevaisuudessa. Hyvän ikääntymisen etsijät on Eläkeliiton kanssa toteutettava uusi yhteishanke, jossa etsitään haavoittuvissa tilanteissa olevia yli 60-vuotiaita helsinkiläisiä jalkautumalla heidän arkiympäristöihinsä. Osallistujien kanssa rakennetaan yhdessä tarve- ja voimavaralähtöinen Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmätoimintamalli. Ryhmätoiminnassa etsitään ja vahvistetaan osallistujien arkea kannattelevia ja hyvinvointia tukevia asioita. Tutustu uusimpaan, Hyvän ikääntymisen etsijät -hankkeeseemme!

Lähteet:

https://www.enskalehti.fi/voimavaroja-vaikeina-elamanaikoina-mita-vertaistuki-on/

Kippola-Pääkkönen A (2018) Vertaistuen hyödyt ja haasteetkuntoutuksessa. Teoksessa: Lindh J, Härkäpää K, Kostamo-Pääkkö K (toim)Sosiaalinen kuntoutuksessa. Rovaniemi: Lapland University Press, 174−191.